CHORVÁTSKO Pelješac - raj milovníkov mušlí a červeného vína

2010-10-04 13:30:00 |   |    | 

Pelješac je po Istrii druhý najväčší polostrov na Jadrane. Nachádza sa v južnej Dalmácii a nájdete tu niekoľko väčších a zaujímavých osád a miest, ktoré rozhodne stoja za návštevu. Sú to napríklad Ston, Brijesta, Trpanj, Viganj a Orebić.



Ide o známe turistické destinácie, ktoré sú navštevované najmä v letnom období. Veľkú časť turistickej ponuky tohto polostrova tvorí bohaté historické a kultúrne dedičstvo, ktoré je viditeľné v mnohých kostoloch, vilách a ďalších pamiatkach.

Pelješac bol slávnym centrom námorníkov a dnes je turistickou destináciou, ktorá je známa aj svojou skvelou gastro–enologickou ponukou. Labužníci už dávno vedia o bohatom výbere mušlí z malostonskej zátoky.

Predovšetkým sú však známe a oceňované ustrice a vynikajúce červené vína z lokalít Dingač a Postup.

Pre milovníkov aktívnej dovolenky a najmä pešej turistiky sú tu hory Svätý Ján a Svätý Eliáš, trasy pre chodcov a cyklistov v západnej časti polostrova.

Pre surfistov je zaujímavá osada Viganj, kde mistrál fúka niekoľkokrát rýchlejšie ako je obvyklé na Jadrane. Už dlhé roky je toto miesto ideálne pre profesionálnych aj rekreačných surfistov.

 

Orebić

V roku 1584 bol Orebić pomenovaný po kapitánskej rodine, ktorá sa sem prisťahovala z okolia Bakaru a ktorej členovia zohrali dôležitú úlohu v histórii mesta. Pôvodný názov Orebiću bol Trstenica. Mesto leží na juhozápade polostrova pod horou Svätý Eliáš, v pelješackom kanáli oproti ostrovu Korčula.

Je to malebné mestečko, kolíska námorných kapitánov a námorníkov, ktorých bohatá tradícia sa uchováva v námornom múzeu. V múzeu sa nachádzajú obrazy, ktoré zobrazujú boje pelješackých plachetníc s pirátmi od 17. až do konca 19. storočia.

V zbierke sa nachádzajú tiež rôzne druhy námorného náradia, zbrane, atlasy, námorné a školské učebnice, zdravotné a cestovné doklady, lodné lekárničky, vyznamenania, obrazy námorníkov a rôzne dokumenty vzťahujúce sa na námorníctvo. Zvláštnosťou Orebiću je aj kapitánsky cintorín, ktorý je súčasťou areálu miestneho františkánskeho kláštora.

Námorná tradícia podmienila výstavbu cintorína, kde rodiny majiteľov lodí postavili svoje bohaté hrobky. Orebić ponúka hosťom čistú, nedotknutú prírodu storočných borovíc a cyprusov, olív, mandlí, agave a kvetov.

Nachádzajú sa tu aj dlhé piesočnaté pláže a početné zátoky s krištáľovo čistým morom. Športová marína s kapacitou 200 miest na viazanie lodí ponúka bezpečný prístav pre
lode a jachty.

 

Ston

História oblasti, v ktorej sa dnes nachádza monumentálny komplex Malého a Veľkého Stonu a ich hradieb, je jednou z najbohatších v celom dubrovníckom regióne. Dnešný Ston bol založený v roku 1333, keď sa dubrovčania dostali pod vládu Pelješacu. Je obklopený 980 metrov dlhými hradbami s vežami, ktoré rozhodne stoja za návštevu.

Tento monumentálny obranný systém bol najväčším fortifikáčnym urbanistickým počinom vo vtedajšej Európe.

Ako prvé bolo za obdobie tridsať rokov postavané obranné opevnenie, ktoré bolo najdlhšie v Európe a viedlo z jednej na druhú stranu polostrova. Na základe unikátneho projektu boli podľa plánu postavené dve opevnené mestá: na juhu Ston a na severe Mali Ston.

Ston je známy výrobou soli a pestovaním ustríc. Pobrežie pozdĺž mestečka a kanálu ako aj zátoka Prapratna sú vhodné na kúpanie, rybolov a podvodný rybolov. Zachovalý predrománsky kostolík sv. Michala z 9. storočia na rovnomennom kopci je jednou z najstarších a najcennejších pamiatok v Stone. Mali Ston je umiestnený v malej, členitej zátoke a je známy pestovaním mušlí.

Je obklopený hradbami štvorcového tvaru, ktoré majú z morskej strany prístavnú bránu. Všetky ulice v tomto meste sa pretínajú v pravom uhle. Na vyvýšenine na južnej strane sa v roku 1347 začala výstavba silnej pevnosti (s piatimi vežami smerom k moru) neskôr pomenovanej Koruna.

Od pevnosti sa smerom k Stonu ťahá Veľký múr. Prístav Malého Stonu bol dostavaný v roku 1490 a bol postavený podľa vzoru dubrovníckeho mestského prístavu.

 

Zdroj/autor: chtz, tz-orebic,ston,drom

VIDEO Pelječac



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa