Tip na víkend: Vyberte sa na výlet do Ružomberka a jeho prekrásneho okolia

2015-04-25 09:00:00 |   |    | 

V našich tipoch sa tento víkendový výlet vyberieme do srdca Slovenska. I keď Ružomberok si kvôli nepríjemnému zápachu v minulosti nevyslúžil veľmi dobrú povesť, tieto chýry sú už dávno zabudnuté. Ovzdušie je tu podstatne lepšie a keď k tomu prirátate navyše toľko zaujímavých atrakcií v okolí, môžete sa tešiť na fantastický pobyt.



 

Liptovské múzeum, Ružomberok

 

Váš výlet začnite priamo v centre. Tam sa nachádza Liptovské múzeum, ktoré nájdete 15 minút peši od vlakovej a autobusovej stanice. Jeho expozícia je rozdelená do dvoch základných častí. Tú prvú tvoria stále výstavy a v tej druhej sú to dočasné výstavy, ktoré sa obmieňajú niekoľkokrát ročne. Múzeum okrem toho ešte robí rôzne záujmové aktivity pre deti a dôchodcov. Gro stálej prehliadky tvoria informácie o histórii Ružomberka a okolia, značná časť je venovaná aj významnej osobnosti tunajších a slovenských dejín, Adrejovi Hlinkovi. No a chýbať nemôžu ani informácie o histórii výroby papiera.

 

Hrabovo a Čutkovská dolina

 

Dve krásne lokality, ktoré sa nachádzajú pomerne blízko seba. Autom sa medzi nimi presuniete do desiatich minút. Čutkovská dolina je obľúbeným miestom najmä v letnom období. Rodiny si tam chodia opekať, grilovať a oddýchnuť do prírody. Môžete sa tam navyše vybrať aj na príjemnú vychádzku. V Hrabove nájdete väčšiu vodnú plochu, okolo ktorej sú postavené apartmánové domy a podniky, kde sa môžete občerstviť. V obklopení zelene je to jedno z najkrajších miest v Ružomberku. Z Hrabova sa môžete celoročne zviesť lanovkou na Malinô Brdo. Navyše sa tam nachádzajú aj cyklotrasy.

 

Vlkolínec

 

Jedna z mimoriadne cenných lokalít v našej republike. Ide dokonca aj o chránenú UNESCO oblasť, ktorá sa v tomto zozname nachádza od roku 1993. Vo Vlkolínci sa nachádzajú typické zrubové domčeky tvoriace cennú časť našej architektúry. V mnohých z nich ešte stále bývajú buď celoročne, alebo počas víkendov a prázdnin rodiny. Miestni obyvatelia sú veľmi milí, ochotne zodpovedajú vaše otázky a vysvetlia vám viac o ich histórii. Okolo Vlkolínca je navyše tak ako všade v okrese Ružomberok nádherná príroda, takže v tejto kombinácii pôsobí priam spanilo.

 

Hrad Likava

 

Ak ste niekedy prechádzali z Ružomberka na Oravu, tak ste si po pravej strane mohli všimnúť majestátnu zrúcaninu na kopci. Ide o hrad Likava, ktorý bol postavený v 14. storočí. Jeho prehliadku si zároveň spojíte s menšou túrou. Od zrúcaniny je navyše nádherný výhľad na okolie. Prehliadka sa skladá z dvoch častí. Vo vnútri sa nachádza časť uchovaných interiérov, kde sa dozviete všetky informácie o hrade a obci Likavka. Táto časť je však sprístupnená iba počas letnej sezóny. K zrúcanine sa navyše môžete vybrať aj mimo tohto času, pretože okolie je napriek tomu sprístupnené, nedostanete sa len na vnútornú výstavu.

 

Dom Andreja Hlinku, Černová

 

V mestskej časti Černová sa nachádza ďalšie dôležité miesto. Ak sa tam vyberiete mestskou dopravou, rodný dom sa nachádza do piatich minút od miesta, kde vystúpite. Na prehliadku sa dostanete tak, že zavoláte na telefónne číslo, ktoré je uvedené pri vchode. Významný ružomberský farár tu žil počas svojho pôsobenia v tejto lokalite. Nájdete tam presne nainštalované miestnosti, tak ako vyzerali v dobe tohto velikána našich dejín. Taktiež sa môžete pozrieť na ukážky jeho rukopisu a figurínu v životnej veľkosti.

Prečítajte si tiež: Historický a prírodný skvost Ružomberka - Černová

Turistika v okolí

 

Vďaka skvelej polohe v obklopení lesov si v Ružomberku môžete vybrať hneď niekoľko možností na turistické výlety. Jednou z možností je vybrať sa priamo na Čebrať. Najjednoduchšie sa tam dostanete z vlakovej stanice Ružomberok-Rybárpole, kde stoja všetky osobné vlaky. Pešo sa môžete vybrať aj do Vlkolínca alebo na spomínané Malinô Brdo. Kratšiu vychádzku budete mať aj ku Brankovskému vodopádu a na zopár túr sa môžete vybrať aj z kúpeľov Lúčky.

 

Salaš Krajinka

 

Len desať minút cesty autom od Ružomberka smerom na Martin sa nachádza ďalšia zaujímavosť tohto regiónu. A tou je Salaš Krajinka, kde nájdete priamo salaš s ovečkami, občerstvenie a predaj domácich výrobkov. V okolí podniku sa nachádza aj malá ZOO s domácimi zvieratkami a pre deti je tam vytvorených niekoľko drevených atrakcií a sôch.

 

Bešeňová a Lúčky

 

V blízkosti Ružomberka sa nachádza aj niekoľko lokalít, kde sa môžete celoročne okúpať. Bližšie k centru sú kúpele Lúčky, ktoré sa zameriavajú na liečbu ženských ochorení. Tieto kúpele však často ponúkajú aj víkendové oddychové pobyty, kde si môžete oddýchnuť na masážach a pri plávaní. Druhou atrakciou tohto druhu je Bešeňová s termálnymi prameňmi a wellness svetom. Prístupná je celoročne a vonku sa môžete kúpať aj počas zimy, čo Bešeňovej dodáva ešte lepšiu atmosféru. V lete sú prístupné aj rôzne tobogány.

Mohlo by vás zaujímať: Potulky po Slovensku - Bešeňová a jej termálne pramene

 

Zdroj/autor: ruzomberok.sk, liptovskemuzeum.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.5/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa