V Haliči dokončujú pamätný dom Csontváryho, bude v ňom aj obecné múzeum

2023-11-08 09:00:00 |   |    | 

Projekt premeny budovy bývalej škôlky na pamätný dom maliara Teodora Kosztku-Csontváryho a obecné múzeum v Haliči je takmer na konci. Prvých návštevníkov chcú v objekte, ktorého súčasťou budú aj interaktívne prvky či kaviareň, privítať koncom tohto roka. Na slávnostnom predstavení Pamätného domu Csontváryho to v piatok uviedol starosta obce Alexander Udvardy.



 

"Návštevníci sa môžu tešiť na expozície z dejín obce a, samozrejme, tu nájdu nielen informácie, ale aj ukážky Csontváryho tvorby. Snažili sme sa postaviť celú expozíciu tak, aby tu boli interaktívne prvky, aby sa návštevník dokázal nielen informovať, ale aj zahrať sa a zažiť Csontváryho a najvýznamnejšie okamihy z dejín obce," priblížil Udvardy.

Pamätný dom Csontváryho spolu s obecným múzeom vznikli v objekte niekdajšej materskej školy. Samospráva na realizáciu projektu získala z programu cezhraničnej spolupráce Interreg vyše 800.000 eur. Ďalšie financie obec čerpala z regionálneho príspevku určeného pre najmenej rozvinuté okresy.

"Čo nás ešte čaká je úprava areálu, kde by mala vzniknúť oddychová časť pre návštevníkov. Zároveň expozícia je dokončená tak na 60 percent," priblížil starosta. Ako dodal, cieľom samosprávy je vytvoriť z objektu akési kultúrno-spoločenské centrum. Nachádzať sa tu bude i kaviareň či detské ihrisko, organizovať tu v budúcnosti plánujú aj tvorivé dielne či workshopy. Súčasťou projektu je tiež vytvorenie šiestich pracovných miest.

Teodor Kosztka-Csontváry sa narodil v roku 1853 v Sabinove, do Haliče prišiel v 90. rokoch 19. storočia ako lekárnik. "Prevádzkovaním lekárne si zarábal na svoje študijné cesty. Aj napriek tomu, že po desiatich rokoch z Haliče odišiel, každý rok sa na zimu vracal," dodal Udvardy. Približne tretina Csontváryho obrazov neskôr ostala na povale lekárne v Haliči, kde ich zhodou náhod objavil mladý študent architektúry. V súčasnosti sa jeho obrazy nachádzajú v múzeách či súkromných zbierkach.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa