OBRAZOM: V Borši si prídu na svoje milovníci divokej prírody aj pamiatok

2024-04-07 12:00:00 |   |    | 

Na Slovensku máme množstvo nádherných miest, ktoré potešia milovníkov prírody aj histórie. Ak sa však neviete rozhodnúť, či chcete preskúmať nejakú zaujímavú pamiatku, alebo radšej načerpáte energiu z lesa, máme pre vás skvelý tip. V Borši si totiž na jedinom výlete užijete oboje.



 

Dominantou obce Borša pri Trebišove je kaštieľ z polovice 16. storočia, ktorý vznikol na mieste pôvodného stredovekého vodného hradu. Do histórie sa zapísal najmä tým, že sa tu 27. marca 1676 narodil František II. Rákoci, vodca posledného protihabsburského povstania v rokoch 1703 až 1711.

Dnes sa v kaštieli zoznámite s jeho históriou, s fungovaním panstva na začiatku 18. storočia a samozrejme tiež s rodinou Rákócziovcov s dôrazom na Františka (Ferenc) II. Unikátnym zážitkom je virtuálna realita a escape room v historickom štýle, ale tiež sledovanie krátkych filmov na plátne s 360-stupňovou panorámou.

Atraktívne je však aj okolie kaštieľa. V priľahlom parku sa dá táboriť alebo si spraviť piknik a k dispozícii je tiež požičovňa kajakov a kanoe, na ktorých môžete splaviť Bodrog. Zaujímavou turistickou novinkou je aj trojkilometrový náučný chodník, ktorý vedia chráneným Boršianskym lesom.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa