Lyžujte s deťmi...

2010-12-15 16:00:00 |   |    | 

Aby ste si užili lyžovanie s malým dieťaťom a zbytočne pri tom neprežívali kopec stresov, pripravili sme pre vás zopár dôležitých a potrebných rád...



Lyžovanie s malým dieťaťom si môžu dovoliť len skúsení lyžiari

Najmenšie deti (1-2 ročné) sa dajú zobrať do bežnej detskej sedačky na chrbát. Dôležité je, aby dieťa sedelo v smere jazdy a buď sa pozeralo cez rameno rodiča alebo sa zaň v prípade zlého počasia schovalo. Ruky a nohy sú v sedačke odkryté, je dobré dieťa predtým uložiť do spacieho vaku.

3 až 5 ročné deti, ktoré vážia viac ako desať kilogramov, je nutné usadiť do špeciálnej turistickej sedačky, ktorá má podobnú konštrukciu ako moderný batoh. Na rozdiel od obyčajnej detskej sedačky poskytuje navyše aj ochranu hlavy. Na kratších výletoch môžete turistickú sedačku nahradiť aj batohom. Musí mať však pevnú konštrukciu a robustný bederný pás, aby celá váha neležala len na ramenách. Pre dieťa je výhodou, že má pred vetrom skryté ruky aj nohy. Pri jazde však treba počítať so zmenou polohy dieťaťa, ktoré sa prirodzene v úzkom priestore bude premiestňovať.

5 ročné dieťa málokto vydrží nosiť dlho, a tak musia prísť na rad lyže. Rodičia môžu pomôcť tým, že zoberú dieťa do závesu. Najpraktickejší spôsob je pomocou horolezeckého lana a dvoch karabínok, ktorými sa navzájom pripevnia. Z mierneho svahu tak môže ísť dieťa samo, z prudkého svahu si ho rodič pustí pred seba a v prípade potreby pribrzďuje a do kopca zase za seba.

 

Na akejkoľvek lyžiarskej túre musí mať dieťa prilbu

Rodičia by si na túru či zjazd mali vybrať radšej široké a stabilné lyže. S deťmi nikdy nepôjde o lámanie rekordov, ale len o pokojné a bezpečné lyžovanie.

Pokiaľ má rodič dieťa na chrbte, najlepšie sa hodia skialpinistické lyže. Sú to odľahčené zjazdové lyže s bezpečnostným viazaním, ktoré umožňujú zjazd aj chôdzu. Obúvajú sa zjazdárske alebo skialpinistické topánky so špeciálnou podrážkou.

Na túry po rovine alebo na lyžovanie s deťmi, ktoré už jazdia skoro samy, sú výhodné turistické bežky s označením – Back Country (BC). Majú oceľové hrany a širokú špičku, aby sa nimi dobre zatáčalo. Výhodou je no-wax sklznica, ktorú netreba voskovať.

 

 

Zdroj/autor: ski, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sita,telegraph.co.uk,rgbstock

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa