CESTOVATEĽKA Ako sa cítiť bezpečne

2010-09-01 15:00:00 |   |    | 

Možno nepatríte k paranoidným jedincom a nevidíte za každým stromom potencionálneho vraha či lupiča. On skutočne za tým každým stromom nečíha, no rozhodne by ste svoju bezpečnosť na cestách nemali podceňovať. Ak navyše ešte cestujete sama, je zvýšená ostražitosť a tá štipka paranoje namieste.



Istý americký inštruktor, ktorý učí ženy správnej sebaobrane, zisťoval vo väzení od skupiny odsúdených násilníkov, na základe čoho si vyberajú svoje obete a dospel k niekoľkým prekvapivým záverom. Odvodil z nich rady, ako predísť útoku alebo z neho aspoň vyviaznuť so zdravou kožou:

 

 

  • Vzdajte sa svojho konského chvosta či vrkoča. Alebo drdolu, akokoľvek sú tieto účesy praktické. Násilník vás zaň totiž môže ľahko uchopiť a kladenie odporu je obtiažnejšie. Podobne sú na tom ženy s rozpustenými dlhými vlasmi. Dobrým preventívnym riešením sú šiltovky alebo klobúčiky, dá sa z nich ľahko vyslobodiť a navyše vás chránia pred páľavou. Alebo popremýšľajte, či by vám náhodou nepristal ten zaujímavý krátky účes, čo ste minule videli v časopise.
  • Ženy práve čosi hľadajúce v kabelke alebo telefonujúce počas chôdze bývajú tiež obľúbenou korisťou nielen vreckových zlodejov. Ich momentálna koncentrácia na okolie je znížená, reagujú pomalšie a tým sú zraniteľnejšie. Vyvarujte sa preto iných činností počas prechádzky a neustále sa snažte mať prehľad o dianí okolo seba. Dávajte si na seba zvýšený pozor aj na takých miestach, akými sú parkoviská pri veľkých obchodných domoch, v garážach a dokonca aj na verejných toaletách, najmä ak ste momentálne jediná, ktorá sa tam nachádza.
  • Pôsobte sebavedomo. Vztýčte hlavu, rázne pohupujte pažami, majte pevný a rýchly krok. Už týmito zdanlivými drobnosťami od seba odvádzate pozornosť potenciálnych zlodejov.
  • Bráňte sa. Všetkým, čo máte poruke. Zaskočíte ich natoľko, že buď utečú sami alebo aspoň zneistejú a ujsť budete mať šancu vy. Výskum potvrdil, že ženy s dáždnikom alebo podobnými predmetmi v ruke sú menej ohrozené, než tie s prázdnymi rukami, prípadne rukami vo vreckách.
  • Ak máte podozrenie, že vás ten muž na ulici (vo výťahu, v garáži, na schodoch) už nejako dlho nasleduje, pozrite sa mu do tváre a niečo sa ho opýtajte, prípadne nadviažte malú všeobecnú konverzáciu („Strašné, ako sa zrazu ochladilo, vyzeralo to na teplý týždeň“). On si uvedomí, že ste videli jeho tvár a mohli by ste ho ľahšie identifikovať, strácate u neho na „príťažlivosti“. Dôverujte svojim inštinktom. Reagujte na ne rýchlo, nečakajte, kým sa vám predtucha potvrdí.
  • Kričte. Ak je jasné, že sa útoku nevyhnete, zaziapte z plného hrdla a okamžite, ešte pred tým, než sa vás prvýkrát dotkne. Väčšinou to útočníka vyplaší a vy vyviaznete bez akejkoľvek ujmy. Noste so sebou slzný plyn alebo iný povolený prostriedok na sebaobranu.
  • Absolvujte pred cestou základný kurz fyzickej sebaobrany alebo si aspoň natrénujte pár účinných chvatov. Jeden silný, koncentrovaný úder do semenníkov je pre muža tou najhoršou bolesťou, nemíňajte svoju energiu na bezhlavé rozháňanie sa päsťami. Dajte najavo, že ste pripravená na boj a vo väčšine prípadov sa útočník stiahne.
  • Ak sa bránite a násilník na vás vytiahne zbraň, nerobte zo seba zbytočne hrdinku. S nožom na krku sa na obranu zväčša koncentruje ťažšie a akokoľvek strašne to znie, neurobte vtedy nič, čo by vám mohlo vašu situáciu zhoršiť. Nepoddávajte sa predčasne, no neriskujte svoj život, keď nemusíte.

 

Pamätáte sa, ako vám mama kedysi kládla na srdce, aby ste si nikdy nebrali ponúkaný cukrík od cudzieho človeka? Tak táto rada vyznie podobne:

 

  • nikdy nepríjmite od cudzej osoby drink. Ani od toho snedého fešáka, čo sa na vás v bare už pol hodiny usmieva a vám sa tak páči. Ak vás zrovna aj nechce hneď okradnúť a znásilniť, môže od vás chcieť všeličo. Drogy primiešané do nápojov sú bez chuti a zápachu. To, že ste boli znásilnené, si nemusíte ani pamätať, ani o ňom vedieť, zistíte to, až keď je už neskoro.
  • V reštauráciách, autobusoch alebo vlakoch sa snažte vždy pridružiť k inej skupine žien alebo rodine, je menšia pravdepodobnosť, že si na vás niekto dovolí, keď nebudete pôsobiť osamelo a zraniteľne.
  • Noste šaty, ktoré nevzbudzujú zbytočnú pozornosť. Nenadväzujte dlhší očný kontakt s mužmi, najmä nie, ak ste v krajine s úplne odlišnou kultúrou. Ešte pred cestou si zistite potrebné informácie, čo je na aktuálnom mieste nevhodné nosiť alebo robiť, zbytočne na seba neupozorňujte.

 

 

 

Zdroj/autor: loisa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa