CESTOVATEĽKA Nevoľnosť v kufri

2010-01-26 16:00:00 |   |    | 

Nič milé, nič príjemné ak nás pri cestovaní stihnú problémy s našim zažívaním alebo s neposlušným tráviacim traktom.



Nech už je to cestovanie na dovolenku na suchu či po vode, iné cudzie prostredie alebo niekoľko nerozmyslených pochúťok z ponúkaných stánkov, môžu spôsobiť nášmu organizmu nezvyčajné vnútorné pochody.

Iste to poznáme všetci, neraz sme zúfalo hľadali miesto, kde sa môžeme zbaviť takmer neudržateľného tlaku v brušnej oblasti...

 

 

Zmätok v mozgu

Jedna z nepríjemných situácií môže nastať pri plavbe loďou. Nastáva neraz tzv. morská nemoc. Vzniká to vlastne protikladnosťou informácií, ktoré dostáva mozog. Jeden vnem, ktorý vychádza z ústrojenstva vnútorného ucha popisuje kývanie, zmeny polohy tela.

Druhý vnem, ktorý sprostredkúva zrak prináša pocit, že sa nič nedeje, lebo vaše telo vo vzťahu k palube sa vôbec nepohybuje. Mozog sa dostáva do stavu, s ktorým si nevie poradiť a vám je odrazu nevoľno až na zvracanie.

Iste poznáte pocit pri sedení vo vlaku, vlak stojí v stanici a vy cez okno vidíte vedľajší vlak, ktorý sa dáva do pohybu. Nastáva stav, že neviete či váš vlak ide alebo stojí. Ak by tento pocit trval dlhšie, určite vám príde zle. Je to nesúlad a zmätok v mozgu. Tieto stavy zhoršuje horúčava, smäd a únava.

Ak je dokonca v dopravnom prostriedku vydýchaný vzduch, zaručene slabšie povahy dostávajú závrate a nevoľnosť. Podobne je to i pri turbulencii v lietadle, tu nastáva nepríjemný pocit krátkeho voľného pádu. Už siaha nejeden cestujúci po záchrannom vrecúšku, lebo slabší žalúdok to neznáša.

 

Boj so žalúdkom

Ak ste cestovateľkami, ktoré si nosia pre istotu igelitové vrecúško proti reakcii neposlušného žalúdka, tu je niekoľko rád:

 

  • sadajte si tvárou do smeru jazdy. Najlepšie k oknu, kde vidíte pohyb dopravného prostriedku, v ktorom sedíte
  • dbajte o prísun čerstvého vzduchu a nezabúdajte pravidelne popíjať tekutiny. Najlepšie minerálky neperlivé, nie sladké malinovky, koly a pod.
  • pokiaľ to nestačí, žiadny problém. V lekárni vám iste poradia prípravky proti nevoľnosti pri cestovaní.
  • no a ešte rada navyše - neprejedajte sa a nepite alkohol.

 

Črevá štrajkujú

U niektorých cestovateľov zmena prostredia spôsobuje ťažkosti so stolicou. Môže to byť hnačka, ktorú na cestách spôsobujú infekcie, strava vybáčajúca z normálu, jednoducho neobvyklá. Rôzne neznáme koreniny ako aj zmena prostredia.

Rovnako môže pôsobiť naopak zápcha, najmä pri cestovaní s nepravidelným stravovaním. Nemalú rolu hrá i celková psychika, malé stresy. Nuž a okrem hnačky a zápchy pri cestovaní robí starosti i zvýšená plynatosť.

Najmä v lietadle, kde nižší tlak rozpína plyny v črevách. Tu pozor na exotické koreniny pred cestou, nepresýtiť sa, jesť ľahké jedlo. Odporúča sa použiť živočíšne uhlie. Pomáha proti hnačke i nadmernej tvorbe plynov.

Takto dobre pripravená budete pri cestovaní iste spokojná, len si dobre rozmyslite, čo potrebujete zabaliť a nič si nezabudnite. Šťastnú cestu!

 

Zdroj/autor: loisa,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
1.0/5 (2 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa