Ako sa kupujú Inline korčule (1)

2011-06-11 15:00:00 |   |    | 

Tak ako výberu bicykla či lyžiarskemu vybaveniu, aj výberu kolieskových korčúľ na rekreačné jazdenie treba venovať dostatok času. Mnoho modelov na trhu má totiž nielen štandardné, ale aj špecifické vlastnosti.



Ak sa chcete lepšie zorientovať, zájdite radšej do špecializovaného obchodu, kde vám personál bude vedieť poradiť a vybrať pre vás ten správny model.

V prípade nákupu v neznačkových predajniach síce ušetríte, ale riskujete nielen zlý výber, ale aj kratšiu životnosť a potom aj problémy s náhradnými dielmi.

 

Z histórie

Prvé kolieskové korčule si poskladali bratia, kanadskí hokejisti, ktorí túžili trénovať aj v lete. Patentovaný výrobok dostal názov Rollerblade a dodnes má 300 patentov na inline korčule. Sériovo sa začali vyrábať v roku 1980. Koncom osemdesiatych rokov odkúpila prvý patent talianska značka Benetton a definitívne pritiahla inline korčuľovanie do Európy. V západných krajinách prispôsobili novému masovému športu ulice miest alebo parky. V roku 1992 táto značka vyrobila prvé korčule anatómiou určené ženám.

 

Pred kúpou

kolieskových korčúľ, ktoré prirodzene podliehajú opotrebovaniu, si treba najprv overiť, aké sú možnosti neskoršieho servisu. Či sa bez problémov dajú zohnať náhradné dielce. Lebo niektoré značky majú menšiu servisnú podporu, a potom môže vzniknúť problém," hovorí Miro Rybanič z bratislavského Arsenal inline & board shopu.
 

  • Na rekreačné jazdenie
    si budete vyberať z kategórie, ktorú výrobcovia väčšinou volajú fitness. Musíte sa rozhodnúť, či budete jazdiť len občas, na kratšie vzdialenosti, alebo častejšie. Základný typ korčúľ odporúčame pre tých, ktorí jazdia menej.

  • Stredná trieda je pre pokročilejších. Vyznačuje sa kvalitnejšími komponentmi a komfortom prispôsobeným na väčšiu a dlhotrvajúcu záťaž. Cena najvyššej triedy fitness korčúľ sa začína pri 200 eurách. Cenové rozpätie je orientačné a líši sa v závislosti od výrobcov. Štandardným rekreačným výberom je šírka koliesok v rozmedzí od 78 do 90 mm.
  • Menšie kolieska sa používajú na inline hokej alebo jazdenie po prekážkach, väčšie kolieska až do 110 mm sú vhodné na športové korčuľovanie na rýchlosť. Síce sa pomalšie rozbiehajú, ale sú schopné dosiahnuť väčšiu maximálnu rýchlosť ako tie rekreačné. Rôzna je aj tvrdosť koliesok, na rekreačných korčuliach sa používajú mäkké alebo stredne tvrdé kolieska alebo ich kombinácia. Tvrdosť sa môže prispôsobovať aj podľa hmotnosti a schopností jazdca. 

 

Ako správne nakupovať

Na výrobu vnútorných papučiek sa podobne ako pri lyžiarkach používajú moderné materiály. Sú nielen mäkké, ale odvádzajú aj vlhkosť od nohy. Väčšinou bývajú tvarovateľné a pôsobením tlaku a tepla sa prispôsobujú nohe. Od toho sa odvíja nákup. Korčule treba skúšať iba na jednu ponožku, päta by mala byť dobre usadená, špičky prstov by mali cítiť koniec topánky. To preto, lebo materiál papučky sa po pár dňoch jazdenia prispôsobí. Povolí zhruba o tri až štyri milimetre.

Ak by bola korčuľa väčšia už pri nákupe, po povolení papučky by v nej zrazu noha začala behať, a to nie je dobre. Máme na to trik. Ak si korčule obujete a pretlačíte koleno vpred, ako keby ste stáli v lyžiarkach, päta sa lepšie usadí. Vzniknutý priestor pri prstoch zodpovedá tomu, aký tam bude potom, keď sa papučka prispôsobí vašej nohe. Vždy si radšej vyskúšajte viac modelov, zatiahnite topánky a chvíľu v nich pobudnite. Pri nákupe pre dieťa sa riaďte rovnakými pravidlami. Väčšina výrobcov ponúka aj nastaviteľné korčule, ktoré sa dajú o pár centimetrov prispôsobiť rastúcej nohe.


 

Zdroj/autor: inline, ententiky, drom

Foto: myfitnesstunes.com, sxc.hu

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 11. máj. 2024. Meniny má Blažena.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa