TÉMA Dubaj a nevhodné bozky

2008-10-07 14:15:00 |   |    | 

SAE/Dubaj - Opilstvo a prehnané dôvernosti na verejnosti, sú na mnohých plážach sveta bežné. V Dubaji ale vzbudzujú pohoršenie a z dlhodobého hľadiska rozdeľujú miestnu spoločnosť.



Jeho konzervatívna časť chce, aby sa cudzinci podriadili skutočnosti, že sú v moslimskej krajine, tá druhá si je zase vedomá toho, že striktné tresty môžu cudzincov odradiť od turistických atrakcií Dubaja, ale tiež od úmyslu tu investovať. Dubajčanom sa nepáčia bozky a pivo na pláži, dá sa predsa zájsť na Floridu..?!

Mediálne najznámejší prípad britského páru, ktorý zatkla polícia na pláži po rušnom večierku a v intímnej situácii. Briti boli postavený pred súd, dnes ich čaká ďalšie vypočutie a nie je vylúčené, že ich sudca pošle do väzen

Obyvateľstvo Dubaja tvorí 90 percent cudzincov. Láka ich nielen slnečné počasie, ale tiež možnosť nezdaňovaného zárobku. Tamojší politológ Abdal Chálik Abdalláh hovorí, že všetci Dubajčania si uvedomujú, ako je ťažko žiť vo vlastnej krajine v menšine a sledovať akému tlaku sú vystavené domáce zvyky, jazyk a viera.

Vláda radšej nezverejnila výsledok posledného sčítania ľudí, z ktorého vyplýva, že vôbec najpočetnejšou skupinou sú v Dubaji ľudia, ktorí prišli za prácou z indického subkontinentu. Abdalláh sa domnieva, že je treba o tom začať otvorene hovoriť a zmeniť model hospodárskeho rastu tak, aby lepšie zodpovedal požiadavkám...

Dubaj si vydobyl povesť kozmopolitného mesta. Pustil sa do mimoriadne ambicióznych stavebných projektov, ale 80tisíc miestnych obyvateľov začína mať pocit, že prichádza o svoje hodnoty.

Zahraniční robotníci dostávajú vízum na tri roky a na získanie občianstva majú malú nádej, takže do miestnej politickej situácie nezasahujú. Západní cudzinci pracujú v čudných ekonomických enklávach a žijú v nových a pre nich postavených predmestiach, takže s miestnymi neprichádzajú do styku.

Tým vláda z veľkých ropných príjmov garantuje výmenou za politickú podporu zdarma bývanie, výučovanie aj zdravotnú starostlivosť. V roku 2006 sa v SAE konali čiastočné voľby do Federálnej národnej rady, ktorá je poradným orgánom vládcov federatívnych emirátov.

Na plážach sa promenádujú polonahí muži a cudzinky v bikinách čelia pohľadom dubajských žien zahalených v moslimských čiernych tunikách. Autor dvoch kníh o SAE Christopher Davidson hovorí, že v Dubaji je teraz toľko cudzincov, že medzi nimi rastie pocit akéhosi kolektívneho bezpečia. Chovanie bežné na Západe začína byť normou, aj keď je v značnom rozpore s miestnymi zvykmi. „Domácich je síce málo, ale politickú silu majú len oni,“ hovorí tento profesor Durhamské univerzity

A rozdiely sú značné. Moslimom je pitie alkoholu zakázané, pre nemoslimov sú otvorené obchody s alkoholickými nápojmi a na plážach fungujú bary aj cez víkend. V Dubaji sa taktiež šíri užívanie extázy.

Čím viac prípadov zatknutia ale preniká do zahraničných komunikačných prostriedkov, tým viac obáv o zachovanie ekonomického rastu Dubaja sa vynára. Jeden z Britov, ktorý bol zatknutý za neslušné chovanie na pláži, do Dubaja prišiel podnikať. Po zadržaní si to rozmyslel.

Podľa predpokladov sa majú výnosy z cestovného ruchu podieľať na tohtoročných príjmoch ekonomiky emirátov s viac ako 20 percentami. Davidson upozorňuje, že zatýkanie cudzincov môže dubajskú ekonomiku dosť poškodiť. „Ľudia si povedia, prečo cestovať za slnkom  zábavou práve do Dubaja, keď vás tam môžu zatknúť za bozk? Rozhodnú sa radšej pre Floridu, je predsa toľko iných možností,“ hovorí spisovateľ.

Isté však je, že miestni ľudia, zažívajúci pocit menšiny vo vlastnom meste, si neprajú žiadne uvoľňovanie zákonov. Polícia podľa nich rovnako priviera oči a trestá len zjavné priestupky.

Jedna miestna obyvateľka povedala, že ak sa zmenia zákony v prospech ľudí zo Západu, príde o svoju slobodu ona. Už teraz vraj dcéram musí zakazovať chodiť do hotelov a obchodných centier. Podľa nej je povinnosťou cudzincov informovať sa o miestnych pravidlách .

 

Zdroj/autor: dubai,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa