AKO sa pripraviť a správať na horskej túre

2010-11-04 19:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Turistika, vysokohorská turistika, horolezectvo, skialpinizmus a ďalšie outdoor aktivity je pekné trávenie voľného času, ale nemali by sme chodiť do hôr nepripravený.



Hory sú krásne, ale skrývajú rôzne nástrahy. Samotné hory nie sú nebezpečné. Nebezpečenstvom v horách je netrénovaný a nevedomý človek! Aby sa túra neskončila tragicky musíme dodržiavať niekoľko základných pravidiel.

 

 

Plán a príprava túry

Správne plánovanie a príprava začína doma. Svedomitým plánovaním a prípravou túry vylúčime mnoho nepríjemných prekvapení a znížime riziko nehody.V prvom rade si musíme zistiť si všetky dostupné informácie o pohorí ktoré chceme navštíviť. Informovať sa musíme hlavne na:

  

  •  celkovú dĺžku (kilometre) túry
  •  prevýšenie pri výstupe a zostupe
  •  čas trvania túry
  •  možnosti núdzového ústupu
  •  možnosti prenocovania, stravovania, zdroje vody
  •  druh terénu a stav ciest
  •  stupeň obťažnosti
  • kľúčové miesta z hľadiska bezpečnosti
  • možnosť použiť lanovku a verejnú dopravu
  •  telefónne čísla horskej služby a núdzového volania

 

Zdroje informácií

Hlavným zdrojom informácií sú mapy v mierke 1:50 000 ale najlepšie v mierke 1:25 000, turistický sprievodcovia a dnes najviac informácií môžeme získať na internete. Ďalšie informácie môžeme získať od ľudí ktorí tam už boli, na chatách, v informačných strediskách, kanceláriách horských vodcov. Zozbierané informácie porovnať a vyhodnotiť. Získané informácie od cudzích ľudí musíme brať s určitou rezervou lebo obyčajne bagatelizujú objektívne nebezpečenstvá a snažia sa vylepšiť svoje časy.

Predovšetkým si treba dať pozor na rôzne informácie zo sprievodcov, hlavne keď sa odlišujú od zých vašich. Maximálne opatrný musíme byť pri informáciách typu napríklad: Na Grosglockner sa dá ísť aj v teniskách alebo "Na ľadovci XY netreba mačky a ešte si cestou môžete čítať aj noviny..." Preto, aj keď sami poskytujete informácie, snažte sa o čo najväčšiu mieru objektivity a upozornite na možné problémy a nebezpečenstvá.

Na základe získaných informácií túru naplánujte s ohadom na:

 

  • možnosti dopravy (lanovka, verejná doprava – zabezpečiť lístky, auto, bicykel…)
  • ročnému obdobiu (dĺžka dní, počasie, teplota, snehové podmienky, prevádzka chát – zabezpečiť nocľah…)
  • schopnostiam najslabšieho člena skupiny, nepreceňovať ani svoje schopnosti (kondícia, technická vyspelosť)
  • vplyvu vyššej nadmorskej výšky (aklimatizácia  viac, slnečná intenzita, zima, vietor…)
  • potrebe ďalšej výzbroje a schopnosti ju správne používať (lano, čakan, mačky, istiace prostriedky…)

 

Skupina

  • určite zodpovedného vedúceho (kompetencie)
  • spôsob komunikácie v skupine (všetci sú oboznámení s cieľom a časovým plánom)
  • veľkosť skupiny (čím väčšia skupina tým potrebujeme viac času – fotenie, úprava výstroje, rôzne záujmy…)
  • zloženie skupiny (zodpovednosť jednotlivca, vek, motivácia, nálada)
  • skúsenosť a vybavenie účastníkov
  • telesná zdatnosť (tempo, únava, prestávky)

 

Orientácia
Naučiť sa správne používať mapu, buzolu a výškomer. Zablúdenie v neznámom teréne môže viesť k smrteľnému pádu. Hlavne pri náhlom snežení alebo hmle ľahko stratíte značky a orientačné body. Výborný pomocný prostriedok pre orientáciu v náročnom teréne je družicový navigačný systém (GPS). Ovládanie si musíme nacvičiť doma. Ale nespoliehať sa len na prístroje a cvičiť si aj prirodzenú orientačnú schopnosť.

Telesná príprava
Súčasťou prípravy má byť aj telesná príprava zameraná hlavne na vytrvalosť (joging, beh na lyžiach, cyklistika). Začať s ľahšími túrami a postupne prechádzať na ťažšie. Pred ťažšou túrou si otestovať svoju zdatnosť na ľahšej túre. Hlavne osoby nad 45 rokov by sa mali pred náročnou túrou poradiť s lekárom. Nedostatočná trénovanosť môže viesť k zlyhaniu srdcového obehu alebo k rýchlemu vyčerpaniu čo môže viesť k nehodám.

Príprava túry
Pri plánovaní túry si preštudujte kľúčové miesta, hľadajte alternatívy, varianty a možnosti prerušenia túry v prípade zmeny podmienok (úraz, počasie, nutnosť obísť kľúčové miesto). Spravte si profil trasy a časový rozpis. Určite výrazné body na trase (chaty, vrcholy, sedlá…), ich nadmorskú výšku a časy pochodov k nim. Na týchto miestach sa počká celá skupina a podľa podmienok a času sa určí ďalší postup: pokračovať podľa plánu, návrat, alternatívna voľba.
Naplánujte si aj  náhradný program pre prípad zlého počasia.

Voľba vybavenia
Vybavenie voľte vzhľadom k obťažnosti a k ročnému obdobiu. Základné zásady:

 

  • Oblečenie – použiť viacvrstvový „cibuľový“ princíp.  viac Nezabúdať že teplota klesá s výškou (na každých 100 m je to 0,6–1 °C).  výpočet tlaku a teploty v danej výške
  • Topánky – čím horšia cesta, dlhšia túra a ťažší batoh, tým kvalitnejšia musí byť obuv. Pre nenáročnú turistiku bez ťažkého batohu nám stačia aj ľahšie topánky, pre náročné túry na skalách a v snehu potrebujeme vysoké kožené topánky s profilovou podrážkou.
  • Do batohu si zabaľte, najlepšie v igelitovom vrecku, zodpovedajúce suché náhradné oblečenie, čiapku, rukavice. Mokré šatstvo nechráni pred zimou a hrozí podchladenie. Ďalej si pribaľte mapu, bivakovacie vrece, izolačnú fóliu, čelovku, lekárničku s výbavou na ošetrenie drobných úrazov a pľuzgierov, fľašu s nápojom min.1 l, jedlo, vrecko na odpadky, krém proti UV žiareniu, okuliare, vreckový nožík a signalizačnú píšťalku. Ak je to potrebné vzhľadom k obťažnosti cesty tak aj istiace pomôcky. Ešte možno odporúčať teleskopické palice a mobil. Mobil výrazne urýchli privolanie pomoci. Na čelovku  (baterka pripevnená na čele), nezabudnite na ňu hlavne na jeseň a v zime, keď sú kratšie dni.
  • Neberte so sebou zbytočnosti. Zbytočne ťažký batoh tiež predstavuje isté riziko. Batoh by mal mať bedrový popruh a jeho váha by nemala prekročiť 20 % telesnej hmotnosti.
  • Špeciálnu pozornosť venujte aj výberu stravy. K jedlu počas túry sa odporúčajú predovšetkým ľahko stráviteľné a výživné jedlá. Je dôležité dodržiavať pitný režim aj keď nie ste smädný. 

 

Pred túrou
Deň pred a v deň nástupu na túru, sa informujte na predpoveď počasia. Počasie patrí k hlavným rizikovým faktorom v horách. Venujte pozornosť predpovedi (vývoj, prognóza, prechod frontu, lavínové správy) a odvoďte z toho vyplývajúce podmienky na túre – veľmi teplo, zrážky, mokro, sneh, lavínové nebezpečenstvo, námraza, hmla, vietor. Po búrke a jasnej noci môže byť na druhý deň námraza (nebezpečenstvo pošmyknutia).
Informujte príbuzných, alebo chatára o túre a predpokladanom návrate alebo sa zapíšte do Knihy túr. Ak zmeníte plán (napr. túru prerušíte alebo ostanete spať na niektorej inej chate), tak to oznámte, aby ste nevyvolali zbytočnú pátraciu akciu.

Na túre
Zhodnoťte terén a podmienky, či zodpovedajú našim predstavám a schopnostiam. Na túry choďte minimálne vo dvojici. Túru začnite zavčas ráno, čím skôr, tým lepšie, hlavne u túr nad 8 hodín! Získa sa tým časová rezerva a môžeme sa vyhnúť popoludňajším búrkam, lavínam, alebo extrémne teplým dňom.

Na začiatku cca 30 min. je zahrievacia fáza. Potom si spravte prestávku na odloženie prebytočného šatstva, pitie, úpravu batoha a výstroje. Ďalej choďte primeraným tempom bez ponáhľania, tak aby sme stačili s dychom a spravte si približne každé dve hodiny prestávky na odpočinok a občerstvenie.

Tempo prispôsobte najslabšiemu v skupine. Počas túry sledovaujte svoju výkonnosť a časový rozpis. Ak z nejakého dôvodu výraznejšie zaostávate za plánovanými časmi, tak túru skráťte. Správna taktika chôdze šetrí energiu aj na návrat. Krátke kroky šetria silu pri výstupe a kĺby pri zostupe. Palice tiež podstatne šetria kĺby. Nezabudnite, že v horách nie ste sami, v teréne s voľnými skalami dávajte pozor, aby ste nezhodili na niekoho kameň.

Pozor na snehové polia  – pokĺznutie môže mať smrteľné následky. Pokiaľ je sneh tvrdý, tak ho radšejobíďte. Ak to nie je možné a nemáte mačky (oceľové hroty, ktoré sa pripevnia na topánku), tak sa vráťte. Na prechod krátkych, letných snehových polí nám stačia jednoduché, ľahké 4-hrotové mačky (nesmeky, lesnícke mačky). Na strmom jarnom svahu, na zamrznutej tráve sa môžeme pošmyknúť a spadnúť ako na firnovom poli.

Chodník si neskracujte cez kosodrevinu, lpretože v kosodrevine sa môžeme ľahko stratiť. Na jeseň, keď býva na chodníkoch nafúkané lístie, musíte dávať väčší pozor a kráčať opatrne. Môžeme zakopnúť o nejakú prekážku (skala, konár) alebo stúpiť do jamy. V neznámom teréne nemôžete opustiť značkovanú cestu – hrozí vám nebezpečenstvo zrútenia.
V teréne mimo chodníka sa pohybujte  pomaly a premyslene. Najskôr pozerajte a potom kráčajte.
V strmých úsekoch sa pohybujte sústredene aby ste sa nepotkli alebo nepošmykli. Keď sa už stmieva a neviete ako ďalej, musíme začať uvažovať o bivaku


Počasie
Vývoj počasia sledujte aj počas túry (tvorenie oblačnosti, zmenu teploty, vetra atď.).  Keď už nás prekvapí nepriaznivé počasie, tak treba zvážiť ako postupovať ďalej:

 

  • vrátiť sa
  • zvoliť bližší cieľ
  • skrátiť túru
  • prečkať nepriaznivé počasie v spoľahlivom úkryte

 

Búrka - Ak nás prekvapí studený front a búrka nepripravených, môže to vo vysokých horách dopadnúť zle. Možný je pokles teploty o 10–15 °C a môže nás ohroziť studený dážď, sneženie, krúpy, búrka. Aj v malom potoku môže prudko stúpnuť voda.
Vo výške nad 2 000 m môže byť úplne iná poveternostná situácia, ako dole v údolí. Aj uprostred leta môže snežiť. Dážď, sneh podstatne sťažujú chôdzu, terén sa stane šmykľavým – hrozí nebezpečenstvo pádu. Hustá hmla alebo nízka oblačnosť sťažujú orientáciu a znižujú rýchlosť pochodu. Pokiaľ nie ste vhodne oblečený, ľadový vietor vás podchladí počas niekoľkých minút, preto v predpovedi oznámené búrky, alebo prechod studeného frontu berte vážne. Ak prichádza búrka vyhýbajte sa zaisteným cestám a hrebeňom, kde je väčšia možnosť zásahu bleskom. 

Hmla - Na horách často vznikajú hmly. Hmla je zrážajúca sa vodná para na drobné kvapôčky v chladnej vzduchovej vrstve. Veľmi sťažuje orientáciu pre nedostatok záchytných bodov vplyvom nízkej dohľadnosti. Musíte si všímať aj nepatrné terénne útvary. Niekedy sa pozerajte aj naspäť, či v opačnom smere nie je značkovanie spoľahlivejšie.
Ak stratíme značku nesnažiť sa „nejako“ postupovať ďalej, ale vráťte sa k poslednej značke a cestu hľadajte znovu. Postup naslepo, neznámym vysokohorským terénom môže byť životu nebezpečný. Za zníženej viditeľnosti alebo v nepriehľadnom teréne sa skupina musí držať spolu.

Slnko – nepodceňujte jeho účinky. Slnečné žiarenie je na horách, za jasnej oblohy silnejšie ako pri mori. Preto si musíte chrániť pokožku (krémy s vysokým UV faktorom), pery (masť na pery) a oči (dobré slnečné alebo ľadovcové okuliare so 100% UV-ochranou). Chráňte si aj hlavu pred úpalom, krk a uši pred spálením. 

 

ZIMA


V zimnom období sa musíte predovšetkým informovať o lavínovej situácii. Rešpektovať zimné uzávery dolín a lavínové výstrahy. Uvedomťe si, že cesty sú značkované pre letnú turistiku a preto je v zime nevyhnutné sledovať značky so zvýšenou pozornosťou. Hlavne pri hmle a snežení.

Pri snežení postupujte podobne ako pri hmle. Nad hranicou lesa slúži pre zimnú turistiku tyčové značenie, ktoré sa vyhýba lavínovým terénom, preto si neskracujte cestu traverzom, hlavne nie cez strmé žľaby. Tyčové značenie nemusí presne kopírovať letné značenie. Nikdy neopusťte tyčové značenie a keď nedohliadnete od tyči po tyč, postupujte tak, že posledný v skupine, neopustí tyč pokiaľ prvý nenájde ďalšiu tyč. Skupina sa musí držať spolu. Nedajte sa zviesť starými stopami pred vami, pokiaľ neviete bezpečne - kam vedú. Neviete kam mal naplánovanú túru turista pred vami alebo tiež mohol blúdiť.

Na hrebeňoch sa v zime tvoria preveje, preto sa nikdy nepribližujte až k jeho okraju (fotenie, výhľady), lebo hrozí zrútenie s utrhnutým prevejom. V údolí väčšinou tečú horské bystriny a potoky, ktoré sú v zime hlboko pod snehom. Na jar sa zvyšuje stav vody a vytvárajú sa pod snehom dutiny a môžete sa prepadnúť do vody. Pri silnejšom prúde môžeme byť strhnutý pod sneh. Preto nechoďte nad potokom, ale vedľa neho.

Pri chôdzi v hlbokom snehu robiť krátke kroky a na čele sa pravidelne striedajte. Pri mraze a vetre si viac navzájom kontrolujte nos, bradu, uši, líca, aby nikoho nezačali belieť – nebezpečenstvo omrznutia. Difúzne (rozptýlené) svetlo – sa vyskytuje vtedy, keď je jemná hmla a presvitá slnko. Všetko je biele, sneh aj obloha. Terén je rovný a plochý, nevrhá tiene a nie sú kontrasty. Kráčajte opatrne, lebo nerozoznáme priehlbiny ani prevýšenia. Ľahko môžete spadnúť. Opatrne pri zjazde na lyžiach. Aj keď je hmla, treba mať slnečné okuliare lebo intenzita slnečných lúčov je vyššia.

Pri nepredvídaných ťažkostiach buďte ohľaduplný, obozretný a rozumný. Najprv myslieť potom konať. Pri zhoršovaní počasia, ak niekto má príznaky ochorenia, vyčerpanosti, alebo ak sa vyskytnú akékoľvek iné ťažkosti, je lepšie voliť návrat ako riziko. Ak máte pochybnoti, tak sa radšej vráťte

 

Nehoda
Aj pri najlepšie pripravenej túre môže z rôznych príčin dôjsť k nehode. V prípade, keď už k nehode dôjde, tak zachovajte pokoj a jednajte premyslene. V krátkosti zhodnoťte situáciu. Myslite na svoju bezpečnosť a nevydávajte sa ďalšiemu nebezpečenstvu.

Zaistite postihnutého pred ďalšími škodami a poskytnite mu prvú pomoc. Uložte ho na bezpečné miesto, chráňte  pred chladom a vlhkom (bivakovacie vrece, Al fólia). Postihnutého nenechávajte nikdy samého. Ak usúdite, že nehodu nezvládnete vlastnými silami, oznámte to horskej službe. Správu o nehode môžete podať na najbližšej chate, stanici lanovky, horárni. Najjednoduchšie a najrýchlejšie je to priamo mobilom, alebo vysielačkou.

Mobil podstatne skráti čas na privolanie pomoci, ale môžete pomocou neho zistiť aj napr. predpoveď počasia, lavínovú situáciu a iné potrebné informácie. Pokiaľ je v danom mieste slabý signál zmeniť stanovište. Niekedy stačí pár desiatok metrov. Nezabudnite pred túrou mobil dobiť a chrániť ho pred chladom, špinou a vlhkosťou. Najlepšie je nosiť ho pri tele. Vypnúť odkazové služby (hlasovú schránku), aby vás v prípade potreby mohli kontaktovať. Predčasnému vybitiu náhodným zapnutím mobilu zabránite zamknutím klávesnice.
Ak nahlásite nehodu ostaňte v oblasti signálu a nevypínajte mobil aby ste mohli zodpovedať prípadné otázky.

Ak neviete číslo horskej služby tak volať celoeurópske núdzové číslo 112. Ak máte mobil bez roamingu alebo nemáte správnu SIM kartu, tak môžete volať len číslo 112 a to tak, že mobil vypnete, znovu zapnete a miesto PIN čísla zadáte 112.

 

Sedem rád na záver:

 

  • Starostlivo si naplánuj túru, primerane svojim schopnostiam
  • Skontroluj či máš primeranú a kompletnú výstroj
  • Nikdy nechoď na túru sám
  • Ohlás cieľ svojej cesty
  • Neustále sleduj vývoj počasia
  • Nauč sa medzinárodné núdzové signály
  • Drž sa zásady: Ak máš pochybnosti, vždy sa vráť

 

Zdroj/autor: kstst,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.4/5 (14 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa