AKO sa kupujú Inline korčule (2)

2010-04-30 13:30:00 |   |    | 

Tak ako výberu bicykla či lyžiarskemu vybaveniu, aj výberu kolieskových korčúľ na rekreačné jazdenie treba venovať dostatok času. Mnoho modelov na trhu má totiž nielen štandardné, ale aj špecifické vlastnosti.



 

Kolieskové korčule a ich konštrukcia

Podľa druhu korčuľovania sa rozdeľujú aj kolieskové korčule na :

Rýchlostné korčule - rekreačné, fitnes, pretekárske

Agresívne korčule

Korčule pre hokej na kolieskových korčuliach

 

 

Inline kolieskové korčule majú tieto základné časti:

 

  • topánka
  • brzda
  • frame /nože/ a medzikusy na vymedzenie a upevnenie koliesok a ložísk
  • kolieska
  • ložiská

 

  • TOPÁNKA - podľa materiálu z akého je topánka vyrobená rozoznávame topánky:

 

mäkké
sú vyrobené z mäkkých materiálov no v dôležitých miestach spevnené. Zvyčajne sú na šnurovanie a sú doplnené rýchloupínacími prackami na suchý zips. Mäkký materiál topánky sa veľmi dobre prispôsobí na nohu a korčuľovanie je veľmi pohodlné

tvrdé
skladajú sa zvyčajne z vnútornej topánky z mäkkého materiálu a tvrdej skeletovej vonkajšej topánky, na ktorej sú umiestnené jedna alebo dva rýchloupínacie klipsne.

Z hľadiska trvanlivosti je výhodnejšia tvrdá topánka. Ľahká topánka však ponúka dobrý komfort pre nohu a tým umožňuje korčuliarom vykonávať dlhšie túry, prípadne korčuľovať dlhší čas, bez bolesťi. Avšak mäkké topánky nie sú vhodné na agresívne korčuľovanie, alebo hokej.

 

  • BRZDA
    Veľmi dôležitou súčasťou kolieskových korčulí z hľadiska bezpečnosti korčuľovania je brzda. Je určená na rýchle zastavenie. Zväčša je vyrobená z tvrdej gumy a je umiestnená v zadnej časti pravej korčule.

Brzdný účinok sa dosiahne trením brzdy o plochu chodníka. Výrobcovia kolieskových korčulí vyvíjajú ďalšie brzdné systémy, ktoré spomaľujú krútenie koliesok korčule. Na rýchle a bezpečné zastavenie je dôležité dobre zvládnuť techniku brzdenia.

 

  • HOKEJOVÉ KORČULE
    Topánky kolieskových korčulí určených na hokej sú vyrobené väčšinou z tvrdých materiálov, prípadne kože. Sú navrhované na dobré zrýchľovanie, brzdenie a časté a rýchle menenie smeru jazdy. Všetky súčastí týchto korčulí sú navrhované tak, aby čo najlepšie splňovali všetky požiadavky hokejistov.

 

agresívne
topánky na agresívne korčule sú vyrobené z tvrdých materiálov, ktroré zabezpečia bezpečnosť nohy, odolnosť a dobrú stabilitu jazdy. Topánky a nože agresívnych korčulí sú ešte zvyčajne spevnené a doplnené materiálmi, ktoré umožňujú prevádzať všetky náročné triky korčuliarov. Kolieska majú menšie priemery vysokú tvrdosť. Dá sa na nich dobre zrýchliť, ale nedosahujú sa na nich vyššie rýchlosti.

rýchlostné/fitnes
topánky týchto korčulí sú navrhované na rovnomerné korčuľovanie a dlhšie túry. Podľa spôsobu korčuľovania a ich využitia môžme tieto korčule rozdeliť:

rekreačné
sú vyrobené z cenovo prístupnejších materiálov a topánka je väčšinou tvrdá - skeletová. Najvýhodnejšie sú pre rekreačných korčuliarov korčuľujúcich jeden krát do týždňa. Sú to 4 kolieskové korčule s kolieskami priemeru 70 - 76mm s tvrdosťou 76A do 80A. Ložiská ABEC 1 a ABEC 3. Ložiská sú mastené tukom, čo zabezpečuje korčuliam dlhší čas servisovania.

fitnes
pre korčuliarov korčuľujúcich niekoľkokrát do týždňa, na dlhšie túry, pre náročnejších korčuliarov s pravidelným korčuľovaním. Sú to 4 kolieskové korčule s kolieskami priemeru 76 - 80mm s tvrdosťou 78A do 82A. Ložiská ABEC 3, ABEC 5 prípadne v drahších modeloch aj ABEC 7. Ložiská sú mastené kvalitným tukom prípadne gelom, čo zabezpečuje korčuliam dlhší čas servisovania.

speed/race
korčule určené na tréning a na pretekanie pre výkonnostných korčuliarov a pretekárov. Korčule sú vyrobené z ľahkých a kvalitných materiálov na dosiahnutie čo možno najnižšej hmotnosti. Majú päť koliesok s priemermi 78 - 82mm s tvrdosťou 80 - 85A. Obsahujú ložiská ABEC 5 a ABEC 7 vyrobené z veľmi kvalitných ocelí, prípadne z materiálov z uhlíkových vlákien. Tieto ložiská sú mastené vysokorýchlostnými olejmi

 

  • KOLIESKA
    Kolieska kolieskových korčulí sa vyznačujú svojím priemerom, tvrdosťou gumy z ktorej je koliesko vyrobené a z jeho profilu.

Rozdelenie koliesok podľa priemeru a ich určenia:

 

  • 44 - 59 mm agresívne
  • 59 - 76 mm hokej
  • 76 - 78 mm fitnes/tréning
  • 78 - 82 mm speed/race

 

Tvrdosť
Určuje tvrdosť gumy z ktorej je koliesko vyrobené. Je vyznačená na koliesku a pohybuje sa v rozsahu 74A - 105A. Rôzne tvrdostí kolieska sú vhodné na rôzny povrch na ktorom sa korčuľuje a na rôzny typ korčulí.

Povrch

 

  • asfalt hrubý - 75A - 78A - rekreačné/fitnes
  • asfalt - 80A - 84A - speed/race/hokej
  • betón - 82A - 86A - speed/race/hokej
  • rampa/preglejka - 88A - 94A - agresívne
  • železné prekážky - 95A - 103A - agresívne
  • hala - 88A - 95A - agresívne


 

  • LOŽISKÁ
    Ložiská sú veľmi dôležitým komponentom ovplyvňujúce výkon inline korčuliarov. Od kvality ložísk závisí, ako dobre sa otáčajú kolieska a ako sa rýchlo korčuliar pohybuje. Vysoká kvalita ložísk je dôležitá nielen pre výkonnostných korčuliarov, ale aj pre začiatočníkov. Začiatočníci oceňujú ako ľahko sa im kolieska otáčajú a to, že na svoj pohyb musia vynakladať malú námahu.

Výkonnostný korčuliari ocenia rýchlosť korčulovania a trvanlivosť ložísk, ktorá je zabezpečená vysokou kvalitou ložísk. Presnosť ložísk a tým aj ich kvalita je predpísaná US normou Annular Bearing Engineer’s Committe (ABEC) na toleranciu ložísk. Rozsah presností začína ABEC 1 - je to najnižší pridelený rozsah presností, a pokračuje ABEC 3, ABEC 5 a ABEC 7. Na kvalitu ložiska má veľký vplyv kvalita materiálu, jeho tvrdosť a konečná úprava trecích častí ložiska.

Mazanie ložísk
Na mazanie ložísk a ich ochranu proti vode a vlhkosti sa používa mazací tuk, gel a olej. Od kvality mazancích materiálov závisí mazanie ložísk inline korčulí a ich vyrovnané a rýchle točenie. A dôležitou vlastnosťou mazadiel je aj ich odolnosti voči vode.

Mazacie materiály majú zabezpečiť:

 

  • mazanie ložiska na rýchle a ľahké točenie aby sa neopotrebovávali trecie plochy ložiska.
  • vodoodpudivosť - zamedzíť vniknutiu vlhkosťi na kovové časti ložiska a tým sa zabezpečíť dobrú ochranu ložiska pred koróziou.
  • trvanlivosť - zabezpečiť mazanie ložiska na čo možno najdlhší čas bez nutnosti výmeny mazadla
  • teplotný rozsah - dosiahnuť čo možno najširší rozsah teplôt pri ktorých mazivo dokáže zabezpečiť mazanie ložiska, a tým umožňuje používať ložiská od chladných oblastí až po veľmi teplé podnebie

 

Na mazanie sa používajú: vazelína, gel, hustý a riedky olej

 

  • NOŽE - FRAME, SPACER
    slúžia na uchytenie koliesok na topánku. Vyrábajú sa plastové a kovové rôznych tvarov, podľa použitia korčulí. Plastové nože sa používajú u lacnejších modelov s menšími nárokmi na kvalitu a životnosť korčulí.

Pri kvalitnejších modelov sa používajú kovové nože (zliatiny tvrdých a ľahkých kovov). Na uchytenie koliesok sa používajú rôzne tvarované medzikusy, ktoré sa tak isto ako nože vyrábajú z plastov a z ľahkých zliatin.

Na kvalitu a životnosť kolieskových korčulí má vplyv aj kvalita a čistota plôch na ktorých sa korčuľuje. Do koliesok a ložíska sa dostáva prach a voda. Z toho dôvodu na životnosť korčulí má veľký vplyv ich údržba. Pravidelná výmena pozícií koliesok na ich rovnomerné opotrebovanie, čistenie koliesok a ložísk.

 

 

Zdroj/autor: inline,ententiky,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa