SLOVINSKO na lyžiach

2009-11-20 15:26:00 |   |    | 

Lyžovanie v Slovinsku je poslednej dobe veľmi populárne vďaka dobre upraveným lyžiarskym strediskám, výhodným cenám a dobrej ponuke ubytovania. Keďže lyžovanie má v Slovinsku dlhú tradíciu (súťaže o Svetový pohár v alpskom lyžovaní na Kranjskej Gore a v Maribore a skoky na lyžiach na Planici), v zime je v lyžiarskych strediskách veľmi živo. Cez deň si vychutnajte snežné radosti a večer pokračujte v dobrej zábave, ktorá tu taktiež nechýba, pretože je pre Vás pripravený tzv. apres ski program.



 

 

Cerkno je moderne vybavené lyžiarske centrum, ktoré sa nachádza na svahoch hory Crni Vrh, vo vzdialenosti 50 km od Ľubľany. Takmer všetky trate v tomto stredisku sú  málo alebo stredne náročné a sú výborne prepojené systémom lanoviek, čo ich predurčuje pre lyžiarov začiatočníkov či rodiny s deťmi. K dispozícii sú snehové delá, ktoré zabezpečujú kvalitný sneh aj pri teplejšom počasí. Na vrchole strediska sa nachádza niekoľko pohostinských zariadení a detský kútik s ihriskom.
V letných mesiacoch si dovolenkári môžu vychutnať nedotknutú prírodu a domácu kuchyňu; v blízkosti sa nachádza aj archeologické nálezisko Divje Babe. Pre aktívny oddych sa v lete ponúka cyklistika, paragliding, športové lezenie, poľovačky a rybolov.

 

Kanin je jediné slovinské lyžiarske stredisko, ktoré sa dvíha nad hranicu 2000 m n. m. Toto stredisko sa nachádza nad Bovecom, a pri jasnom počasí sa z neho dá dovidieť až na pobrežie Jadranského mora. Kvôli nepredvídateľnému počasiu a hojnosti snehu nazývajú Kanin aj slovinským ľadovcom. Lyžiarske trate zaberajú plochu 30 hektárov, a sú prevažne ľahkej až strednej kategórie náročnosti. Navyše, kvôli veľkej nadmorskej výške sa tu čaká v rade veľmi krátko. V stredisku sú návštevníkom k dispozícii aj dve vysokohorské pohostinské zariadenia.
Zvlášť výhodnou možnosťou pre návštevníkov, ktorí si zakúpia šesťdňový alebo sedemdňový skipass, je možnosť dvojdňového lyžovania bez doplácania v strediskách Sella Nevea a Tarvisio v Taliansku a Arnoldstein v Rakúsku. Pre tých, ktorí chcú vyskúšať niečo nové je tu rafting na snehu.


 

Cez leto sú tu populárne kajakárstvo a rafting na rieke Soči, ale tiež golf a cyklistika. Lyžiarske centrum Kobla je jediné v Slovinsku, ktoré je dostupné vlakom zo smerov Ľubľana a Jesenica, ako aj Koper a Nova Gorica. Úchvatný pohľad na najvyšší vrchol Slovinska - Triglav a ľadovcové Bohinjské jazero poskytujú každému lyžiarovi nezabudnuteľný zážitok. Najväčší zjazd meria 6000 m, s rozdielom nadmorskej výšky 940 metrov. Stredisko ponúka niekoľko ľahších a stredne ťažkých terénov, z ktorých niektoré začínajú už v samotnom turistickom mestečku.
V teplých ročných obdobiach je Kobla obľúbeným cieľom turistov a vyhľadávaným miestom oddychu v prírode, pričom zvláštnym lákadlom sú už spomínané atrakcie – Triglav a Bohinjské jazero. Pomerne málo známa je skutočnosť, že je to prvé lyžiarske centrum v Slovinsku – prvé kurzy lyžovania sa tu organizovali už v roku 1914.

 

Na rozmedzí Rakúska, Slovinska a Talianska, teda medzi Karavankami a Julskými Alpami sa nachádza Kranjska Gora. Je to centrum Gornjesavskej doliny a východiskový bod celého radu blízkych lyžiarskych stredísk (Kranjska Gora, Podkoren I a II). Tieto strediská sa zameriavajú na rodinnú turistiku, nakoľko majú nenáročné trate vhodné aj pre začiatočníkov. Výnimkou je trať, na ktorej sa každoročne jazdia preteky Svetového pohára.
Trate sú umiestnené na svahoch Vitranca, vo výške 800 – 1250 m. Po lyžovaní sa návštevníci Kranjskej gory môžu zabaviť na niektorej z blízkych diskoték alebo v kasínach, podľa vlastného výberu a vkusu. Kranjska Gora má bohatú turistickú ponuku aj v letných mesiacoch, kedy si dovolenkári môžu vyberať spomedzi rybolovu, golfu, horolezectva, jazdy na koni, či cyklistiky.


 

Rogla sa nachádza na jednom z vrchov Pohorja, horského masívu, ktorý tvorí posledný juhovýchodný výbežok Álp. Stredisko Rogla má 25 km lyžiarskych tratí a 2 km dlhé sánkovisko, pričom ponúka výškové rozdiely od 43 metrov na začiatočníckych tratiach až po 359 metrov na najdlhšej trati, ktorá meria 1300 metrov. Všetky trate patria do kategórie stredných a ľahších, jedna do kategórie FIS. V stredisku nájdete lyžiarsku škôlku a v slovinskom olympijskom centre aj krytý bazén, haly na tenis a squash. Taktiež môžete vyskúšať let vrtuľníkom či jazdu na snežnom skútri. V blízkosti Rogle sa nachádzajú Terme Zreče (kúpele), ktoré po celý rok ponúkajú rozličné športové aktivity, ako sú fitness, tenis, cyklistika, horolezectvo, jazda na koni.

 

Pravá voľba pre milovníkov pokojnej dovolenky, bez tlačenice a záľahy lyžiarov, bez hlučnej zábavy a nablýskaných hotelov. Zo svojej polohy nad malebným Bohinjským jazerom, pod vrcholkami Julských Álp a Triglavom, ponúka návštevníkom výnimočný výhľad.
Na Vogeli nájdu lyžiari menej náročné trate, na ktoré sa dostanú desiatkou dobre udržiavaných vlekov, sedačkových a kabínkových lanoviek. Na Vogeli sú taktiež ideálne podmienky na tzv. ski touring, lyžovanie na neupravených svahoch, ktoré sa  dvíhajú až do výšky 2000 metrov.
 
 

 

Zdroj/autor: adriatica, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa