FRANCÚZSKO na lyžiach

2009-11-20 15:00:00 |   |    | 

Francúzske Alpy ponúkajú svojím návštevníkom nevšedné športové i duševné zážitky. Nájdete tu to, čo nemá ani Rakúsko či Taliansko.



 

 

 

 

 

 

Systém vysokohorských dediniek, ktoré vznikli v 60. a 70. rokoch minulého storočia len kvôli lyžovaniu. Nie je teda výnimkou, že bývate v nadmorskej výške 2000 metrov, idete si ráno zalyžovať a ocitnete sa 30 kilometrov od vašej chaty.

Svoje si užijú aj milovníci voľných terénov. Francúzi týchto nadšencov nijak extra neobmedzujú. Zjazdovky ležia nad hranicou lesa a vďaka vysokej nadmorskej výške je na všetkých dostatok snehu. A keď k tomu pridáte povestnú francúzsku kuchyňu a dobré víno, pravdepodobne na túto lyžovačku tak skoro nezabudnete.

 

 

Alpe D´Huez

www.alpedhuez.com

 

Alpe d´Huez - tvorená 5 strediskami sa nachádza v pohorí Grandes Rousses s najvyšším vrcholom Pic Blanc (3.330 m). Nájdete tu aj najdlhšia čiernu zjazdovku v Európe (La Sarenne) s dĺžkou 16 km a prevýšením takmer 2 km. Lokalita je prezývaná Ostrov slnka vďaka svojej vynikajúcej mikroklíme. Je tu 236 km upravených zjazdových tratí a 54 km bežeckých tratí.

 

La Norma

www.la-norma.com

 

Les Orres

www.lesorres.com

 

Orcieres Merlette

www.orcieres.com

 

Praloup

www.praloup.com

 

Val Cenis

www.valcenis.com

 

Areches Beaufort

www.areches-beaufort.com

 

Aussois

www.ausois.com

 

Chamonix Mont Blanc

www.chamonix-mont-blanc.fr

 

Legendárne stredisko, ležiace pod úpätím 4.807 m vysokého Mont Blancu či známej ihly Aiguille du Midi (3.842 m n.m.). Vzniklo spojením viacerých lyžiarskych stredísk prepojených skibusmi. Zrodila sa tak unikátna oblasť, raj zjazdového lyžovania i lyžovania vo voľnom teréne. Táto metropola horolezectva má v rukách ozajstné tromfy: 90 % zjazdoviek nad 2.000 m, 20 km zjazd údolím Vallée Blanche (horský vodca potrebný), mýtické Grands Montents, …

 

La Rosiere 1850

www.larosiere.net

 

Les 2 Alpes

www.les2alpes.com

 

Stredisko Les Deux Alpes (dedina vo výške 1.650 m n.m.) ponúka atraktívne lyžovanie vo vysokých nadmorských výškach, nad ktorými dominuje vrch Pic de la Meije. Vďaka svojmu ľadovcu je považované za najväčší areál letného lyžovania v Európe. K dispozícii je až 220 km zjazdových tratí rôznych náročností s prevýšením vyše 2.300 m a s vynikajúcou možnosťou realizovania nových zimných športov. Na tento účel vytvorili tzv. slide zónu a snowpark, kde sa lyžiari môžu oddať „adrenalínovejším zábavám“ so všetkou bezpečnosťou. Miestna permanentka navyše umožní lyžovanie v raji freeriderov – v stredisku La Grave, ako aj 1 deň lyžovania v strediskách Grande Galaxie resp. Alpe d´Huez, vstup do bazéna a na klzisko. Zábavné programy pre celé rodiny sú bežnou záležitosťou po celý týždeň. Pre množstvo barov, diskoték a zábavy sa tomuto stredisku hovorí „horská Ibiza“.

 

Les 3 Vallées – Les Menuires – Val Thorens

www.les3vallees.com

www.valthorens.com

www.lesmenuires.com

 

Les 3 Vallées - to je obrovská lyžiarska lokalita neporovnateľných parametrov. Stabilne patrí medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie lyžiarske oblasti. Už len samotná dĺžka vzájomne prepojených a upravovaných zjazdových tratí je fascinujúca - až 600 km. Premyslený a výkonný je aj systém umelého zasnežovania. Vrchol lyžiarskych terénov je vo výške 3.230 m n.m. Les 3 Vallées však znamenajú aj 25 vrcholov nad 3.000 m, 6 ľadovcov 16 prepojených dediniek a stredísk. Lyžovanie je tu dostupné každému, od úplných začiatočníkov, pre ktorých boli vybudované bezpečné výukové zóny priamo v centre, cez deti, ktoré sa môžu vyblázniť napr. jazdou na gumových kolesách a v dvoch detských dedinkách, až po milovníkov náročnejšieho lyžovania na čiernych zjazdovkách i vo voľnom teréne.

 

Les Arcs

www.lesarcs.com

 

Le Grand Domaine-Valmorel

www.valmorel.com

 

Malebné a príjemné stredisko Valmorel (1.450 m n.m.) sa vám zapáči citlivou architektúrou kameňa a dreva, ktorá ladí s okolitým prírodným prostredím. Typickej atmosféry sa nadýchate v centrálnej pešej zóne so štýlovými reštauráciami a barmi, obchodmi, diskotékou či kinom. Valmorel prepojený so St.Francois Longchamp patrí medzi najobľúbenejšie strediská s výbornými snehovými podmienkami.

 

Les Menuires

www.lesmenuires.com

 

Meribel

www.meribel.com

 

Paradiski – La Plagne

www.la-plagne.com

 

La Plagne -  tvorí 10 vlastných prepojených lyžiarskych satelitných častí na ploche 100 km2. Nachádza sa tu 225 km zjazdových tratí, 6 slalomových štadiónov a 3 snouparky a treba spomenúť i ľadovec Belle côte. Jednotlivé strediská sa líšia svojou vybavenosťou. V blízkosti časti Aime La Plagne sa nachádza klzisko, otvorený bazén s vyhrievanou vodou je v časti Plagne Bellecôte. Zaujímavosťou je aj neďaleká bobová a sánkárska dráha z OH 1992. Napojením na stredisko Les Arcs atraktívnou kabínovou lanovkou až pre 200 osôb vznikla nová lokalita Paradiski, ktorá ponúka celkom 420 km prepojených tratí a 2 ľadovce.

 

Serre Chevalier - Briançon

www.serre-chevalier.com

 

Briançon - je jednou zo 4 brán do lokality Serre Chevalier, ktorá ponúka 250 km tratí vrátane areálu pre snoubordistov. Jedna z najkrajších lokalít vo Francúzsku, disponujúca rozmanitými upravenými svahmi pre milovníkov všetkých druhov lyžovania. Horské stredisko so 45 km bežkárskych tratí je vhodné aj pre bežkárov.  

 

Tignes – Val d´Isére

www.tignes.net

 

Stredisko Tignes s ubytovaním v nadmorskej výške cca 2.100 m predstavuje novšiu časť lokality Espace Killy. Vďaka ľadovcu Grande Motte, na ktorý Vás pozemná lanovka vyvezie za pár minút, umožňuje stredisko prakticky celoročné lyžovanie. Okrem perfektných podmienok na zjazdové lyžovanie sa tu nachádza dostatok reštaurácií, barov, diskoték a obchodov, hlavne športových. Nechýbajú samozrejme ani rôzne (i špecifické) možnosti športového vyžitia od bežného fitness centra, squashu, klziska, paraglidingu po ski-jöring, psie záprahy, potápanie pod ľadom a pod. Táto lokality je však známa i akrobatickým lyžovaním a čoraz viac preniká i do povedomia freeridov a freestylerov. V stredisku je potrebné počítať s plateným parkovaním. Ubytovanie je v štandardných rezidenciách. O rok v stredisku pribudne moderný krytý aquapark.

Oblasť Espace Killy - je prepojením modernosti a funkčnosti (Tignes) s mondénnosťou a slávou (Val d’Isère). Tunajších 300 km prepojených tratí zahŕňa okrem okrem rôznorodých zjazdoviek aj 9 slalomových tratí, 2 snowparky, 2 ľadovce a okrem toho tu na lyžiarov čakajú rozsiahle voľné terény. Je to jedna z najslávnejších a najkvalitnejších oblastí sveta.

 

Valloire

www.valloire.net

 

Malebná a typicky savojská horská dedinka Valloire (1.430 m n.m.) je centrom zaujímavej a rýchlo sa rozvíjajúcej lyžiarskej oblasti, v ktorej sa spája sneh severných so slnkom južných Álp. Stredisko je zjazdovkami prepojené s vedľajším Valmeinier a k dispozícii je tak 150 km kvalitných a rozmanitých tratí, z ktorých až 70 % sa nachádza vo výškach nad 2.000 m n.m. Medzinárodne homologizovaná trať na zjazd (dlhá 3.810 m a s prevýšením 1.000 m) či Super G (dlhá 2.250 m, prevýšenie 650 m). Výborná vybavenosť strediska zahŕňa okrem reštaurácií a barov aj klzisko (1.800 m2), drobné športoviská a saunu, kino, dobrodružný park, paragliding, bowling, diskotéky a ďalšiu bežnú vybavenosť. 

 

Valmeinier

www.vallmeinier.com

 

Chatel

www.chatel.com

 

Flaine

www.flaine.com

 

La Plagne

www.la-plagne.com

 

Val D´isere

www.valdiser.com

 

Val Thorens

www.valthorens.com

 

Vars

www.vars-ski.com

 

Vars (leží vo výške 1.850 m n.m.) má k dispozícii trate, ktoré majú v prepojení so strediskom Risoul dĺžku 180 km a svojou polohou a nadmorskou výškou zaručujú dobré snehové podmienky. Milovníkov zimných radovánok sem okrem veľmi príjemného lyžovania láka aj možnosť vyskúšať si rýchlostné lyžovanie (tzv. rýchlostný kilometer – rýchlostný rekord na lyžiach 243 km/hod., na bicykli 200 km/hod.) a aj jedna z najťažších zjazdoviek v Európe (čierna „Le Coni“) so sklonom na prvých 200 m až 43°. Taktiež je tu jeden z najväčších areálov pre snoubordistov (v Risoul) vrátane vynovenej U-rampy.

 

Vaujany

www.vaujany.com

 

 

 

 

Zdroj/autor: skifrance,hitka,drom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa