Tipy na jarné výlety v Dunajsko-moravskom regióne neďaleko Bratislavy

2013-03-19 16:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Príroda sa postupne začína prebúdzať a to je čas otvoriť sezónu v Dunajsko-moravskom regióne, ktorý sa nachádza kúsok za slovenskými hranicami, len pár kilometrov od Bratislavy. Extra tipom je 20 percentná zľava pre slovenských návštevníkov počas slovenských štátnych sviatkov.



Nová sezóna ponúkne viacero noviniek: v roku 2013 oslavuje Schloss Hof 350-te výročie narodenia svojho staviteľa, princa Eugena Savojského. Táto téma bude na zámku dominovať. Na konci veľkonočného týždňa sa po prvý raz uskutoční v Archeologickom parku Carnuntum rímska slávnosť Parilia.

Prebúdzajúca sa príroda začne lákať návštevníkov do Národného parku Dunajské luhy (Donau-Auen). Brány zámku Orth - centra národného parku - v obci Orth an der Donau, ktorý je kontaktným miestom a vstupnou bránou pre návštevníkov Národného parku Dunajské luhy (Donau-Auen), sa otvoria vo štvrtok, 21. marca.

 

Zámok Schloss Hof - „350 rokov princa Eugena“

V roku 2013 oslavuje najväčší rakúsky zámocký areál 350-te výročie narodenia svojho staviteľa, princa Eugena Savojského. Mimoriadna výstava s názvom „Triumf a vášeň - 350 rokov princa Eugena“ ukáže mnohé princove podoby (25. 3. - 3. 11.). Popri vojenskej kariére, ktorá ho urobila jedným z najbohatších mužov v Európe, dotvárali jeho osobnosť ďalšie záujmy.

Najmä v krásnych záhradách zámku Schloss Hof bude zjavne viditeľná zberateľská vášeň princa Eugena. Ak by sme hľadali odpoveď na otázku: kto by bol aj dnes šikovným stratégom, diplomatom a mecenášom umenia? Odpoveď nájdeme na tejto výstave.

V nedeľu a počas slovenských štátnych sviatkov o 11.30 a o 13.30 môžete využiť služby slovenského sprievodcu. 

Aktuálnu tému sezóny podporí aj ďalší program. Napríklad hudobno-literárna okružná cesta (20. apríla, 4. mája v nemeckom jazyku) alebo barokový hudobný koncert Marchfeldskej filharmónie (13. apríla).

 

Dunajské luhy sa prebúdzajú k novému životu

Odhaliť tajomstvá Národného parku Dunajské luhy (Donau-Auen), pozorovať zvieratá v ich prirodzenom prostredí a vychutnávať si zvláštnosti krajiny. Návšteva národného parku je skvelým tipom na rodinný výlet. Brány zámku Orth - centra národného parku - v obci Orth an der Donau, ktorý je kontaktným miestom a vstupnou bránou do národného parku, sa otvoria vo štvrtok, 21. marca.

Na multimediálnej výstave „DonAUräume“ o dunajských ramenách (je prístupná aj v slovenčine) sa hravým spôsobom možno dozvedieť o premenách tejto oblasti pri Dunaji a spoznať pozadie zvláštností dunajských luhov. Na zámockom ostrove, ktorý je vonkajším areálom centra národného parku, môžete na vlastnej koži spoznávať osobitosti fauny (napr. európska korytnačka močiarna, užovka, syseľ) a flóry lužných lesov v okolí Dunaja. V jednom z dunajských ramien, v jedinečnej presklenej podvodnej stanici je možný unikátny pohlaď na život pod vodou. Výstavy, podujatia, vyhliadková veža, obchod so suvenírmi s tematikou národného parku a kaviareň dopĺňa ponuku pre vás.

 

Archeologický park Carnuntum: Dni tolerancie a slávnosť Parilia

Pre všetkých milovníkov rímskych dejín bude od štvrtka, 21. marca otvorený už aj Archeologický park Carnuntum. Koncom týždňa (21. - 24. 3) vždy od 10.00 do 16.00 sa možno nechať sprevádzať po novej výstave v Múzeu Carnuntinum (hodinové prehliadky v nemeckom jazyku) - „Od Carnunta do čias Kristových“

Dňa 23. a 24. marca (o 12.00, o 14.00) sa uskutočnia aj prehliadky dobovými rímskymi mestskými štvrťami. V Múzeu pod holým nebom Petronell sú počas slovenských dní zľavy na vstupnom a aj prehliadky v slovenskom jazyku (o 12.00, o 14.00).

 

Zdroj/autor: bhpromotion, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa