FOTOREPORTÁŽ: Graz je nádherné mesto, kde sa história snúbi s budúcnosťou

2023-09-02 00:00:00 |   |    | 

Premýšľate, kam by ste sa vybrali počas víkendu? Skvelým tipom môže byť Graz, hlavné mesto rakúskej spolkovej krajiny Štajersko vzdialené od Bratislavy zhruba 2,5 hodiny autom. Futuristická architektúra ako z inej planéty uprostred historických budov, to sú lákavé extrémy druhého najväčšieho mesta v Rakúsku.



 

Dokonalé výhľady

Jednou z najobľúbenejších lokalít miestnych aj turistov je dominanta mesta, Zámocký vrch - Schlossberg, ktorý sa týči nad historickým jadrom mesta a riekou Mur. Táto obľúbená relaxačná a oddychová zóna navyše ponúka aj najkrajšie výhľady na mesto a okolie.

Zámok sa tu dnes už nenachádza, bol zničený ešte za napoleonských vojen, ale nájdete tu jeho pozostatky v podobe dvoch veží – Zvonovej (Glockenturm) a Hodinovej (Uhrturm). Vo Zvonovej veži sa nachádza najväčší zvon v Grazi, 5-tonový krásavec s menom Liesl zo 16. storočia, ktorý zvoní trikrát denne (o 7:00, 12:00 a 19:00 hod.). Vždy udrie 101-krát, pretože bol podľa legendy odliaty zo 101 tureckých delových gúľ.

Hodinová veža s výškou 28 metrov z roku 1560 je symbolom mesta. Zaujímavosťou je, že jej ciferníky, ktoré sú na všetkých jej štyroch stenách, ukazujú čas inak, ako sme zvyknutí. Veľká ručička ukazuje hodiny a malá minúty. Na Schlossbergu zavítajte aj do múzea Museum Schlossberg s expozíciou histórie Grazu, odkiaľ je aj krásny výhľad na celé mesto.

Za kultúrou sa tu môžete vybrať do priestorov bývalých skladov, kde sa nachádza Kasemattebuhne a konajú sa tam open air predstavenia v podobe koncertov či divadelných predstavení. Na Schlossberg premáva už od roku 1894 pozemná lanovka a dostať sa tam môžete aj preskleným výťahom vo vnútri kopca. Ak máte lepšiu kondíciu, môžete na kopec vyšliapať po 260 schodoch.

Milovníci adrenalínu môžu na ceste späť vyskúšať jazdu na najdlhšej interiérovej šmykľavke na svete, ktorá má 175 metrov a jazda útrobami kopca trvá asi 40 sekúnd. Vchod do nej sa nachádza pri kaviarni Cafe Aiola pri Hodinovej veži.

Do hlbín Schlossbergu sa môžete vydať aj na rozprávkovom vlaku, ktorý vás prevedie systémom štôlní, ktoré počas 2. svetovej vojny poskytovali obyvateľom Grazu úkryt. Počas cesty vlakom si vypočujete množstvo citátov zo známych rozprávok, navštívite čarodejnícky dom, prejdete sa rozprávkovým lesom či objavíte lúpežnícku jaskyňu, čo určite ocenia aj vaše deti.

 

Historické centrum na zozname UNESCO

Z výšin sa presuňme na zem, do historického centra mesta, ktoré sa rozkladá najmä okolo Hauptplatz, Hlavného námestia s radnicou a priľahlými ulicami.

V blízkosti radnice na ulici Herrengasse sa nachádza budova krajinského domu Landhaus s nádherným nádvorím a renesančnými arkádami. Dnes tu sídli štajerský krajinský parlament, ale nádvorie je voľne prístupné verejnosti.

Nachádza sa tu aj turistické infocentrum, kde dostanete všetky potrebné informácie o dianí či atrakciách mesta a kde si môžete zakúpiť aj turistickú kartu Graz Card buď na 24, 48 či 72 hodín. S ňou budete mať bezplatný vstup do väčšiny múzeí a galérii v meste, bezplatné jazdy MHD, na pozemnú lanovku aj výťah na Schlossberg.

Hneď vedľa infocentra sa nachádza  zbrojnica Landeszeughaus s najväčšou expozíciou zbraní z čias 30-ročnej vojny. Množstvo vystavených zbraní by kompletne dokázalo vyzbrojiť 30-tisícovú armádu.

V Grazi nájdete aj známe námestie Glockenspielplatz, v preklade Námestie zvonkohry. Zvonkohra, ktorej tóny prvýkrát zazneli v roku 1905,  je akoby obdobou orloja, kde za zvukov 24 zvončekov tancujú trikrát za deň o 11:00, 15:00 a 18:00 hod namiesto 12 apoštolov dve drevené postavičky predstavujúce rakúsku gazdinú a hospodára.

 

Múzeum vedľa múzea

Súčasťou Starého mesta je aj štvrť Joanneumsviertel, kde sídli Universalmuseum Joanneum, najstaršie a zároveň najväčšie múzeum v strednej Európe. Zastrešuje 19 rôznych múzejných expozícii v Grazi a Štajersku.

Na jednom mieste tu môžete navštíviť Novú galériu, kde sa konajú výstavy moderného a súčasného umenia, Prírodovedné múzeum predstavujúce bohatstvo života a poklady našej planéty a CoSA (centrum vedeckých aktivít), ktoré vám a vašim deťom hravou formou priblíži moderné technológie a prírodné vedy.

Z ďalších múzeí v centre mesta spomeňme ešte aspoň Múzeum ľudovej kultúry, kde sa okrem iného dozviete o histórii tradičného štajerského odievania. V expozícii Múzea mesta Graz sa vám zas poodkryje história mesta a významných osobností spojených s Grazom. Dozviete sa tam napríklad, že v budove múzea, ktorý bol kedysi palácom, sa narodil následník trónu František Ferdinand d´Este,  na ktorého v roku 1914 spáchali v Sarajeve atentát, čo rozpútalo 1. svetovú vojnu

V jeho susedstve, v Historickom múzeu si prezriete okrem iného výstavu s vyše 35-tisíc zbierkovými predmetmi zozbieranými za celé stáročia. Medzi exponátmi uvidíte aj časť koča grófky Alžbety Báthoryovej, známej to čachtickej krvavej grófky.

 

Cisárske mauzóleum a točité schodisko

Za návštevu stojí aj gotická katedrála Grazer Dom a hneď vedľa neho stojace mauzóleum, v ktorom je pochovaný cisár Ferdinand II. a jeho manželka Anna Mária Bavorská.

Z druhej strany katedrály, v budove sídla krajinského guvernéra, sa zase nachádza voľne prístupné dvojité gotické točité schodisko, ktoré pozostáva z dvoch protiľahlých schodísk, ktoré sa na každom poschodí nakrátko spoja, oddelia a potom opäť spoja, čo vytvára zaujímavý optický jav.

Je to obľúbený turistický fotopoint. Takýchto schodísk sa na svete dochovalo iba zopár a okrem Grazu ich nájdete aj v maďarskom Segesvári, rumunskom Kluži, Prahe a jedno z nich sa nachádza aj v Dóme sv. Alžbety v Košiciach.

 

Moderná architektúra

V roku 2003 bol Graz Európskym mestom kultúry a v tomto období tu vzniklo niekoľko jedinečných moderných stavieb. Je ňou napríklad umelý ostrov Murinsel, ktorý na rieke Mur nechal osadiť architekt Vito Acconci. Má tvar lastúry s dvoma mostami spájajúcimi oba brehy rieky a nachádza sa tu kaviareň, obchodík so suvenírmi a malý amfiteáter na kultúrne akcie.

Neďaleko stojí ďalšia futuristická stavba, budova Domu umenia - Kunsthaus v tvare modrej bubliny s priezormi, ktorá má prezývku Friendly alien, teda priateľský mimozemšťan. Dielo architektov Petra Cooka a Colina Fourniera napodobňuje živú hmotu, a to nie len tvarom, ale aj svetelnými a zvukovými efektami. V budove sa konajú výstavy moderného umenia.

Z ďalších moderných stavieb spomeňme ešte obytný dom ARGOS, navrhnutý výnimočnou architektkou Zahou Hadid či zrkadlový obytný dom Spiegelhaus v historickom centre, ktorý na svojej fasáde odráža fasády susedných klasicistických domov, čím maskuje svoj skutočný vzhľad.

 

Zámok Eggenberg plný pokladov

Z centra sa električkou č.1 môžete vydať na okraj mesta, kde sa nachádza jedinečný barokový zámocký komplex Eggenberg s rozsiahlym parkom, ktorý je zapísaný na zozname UNESCO.

Zámok, ktorý bol rezidenciou kniežacieho rodu Eggenberg, má 4 veže symbolizujúce 4 ročné obdobia, 12 brán ako mesiacov v roku a 365 okien ako dní v roku. Pýchou zámku je nádherne vyzdobený Planetesaal – Sál planét s 12 nástennými maľbami jednotlivých znamení zverokruhu, planét a súhvezdí.

Zámocké expozície tvoria unikátne zachované kniežacie komnaty Starej galérie s jedinečnou zbierkou stredovekého umenia, renesancie a baroka, medzi ktorými uvidíte aj mimoriadne hodnotné obrazy Jana Brueghela staršieho Tanec smrti a Flámsky jarmok a mincovne s unikátnymi mincami od antiky až po novovek.

Po prehliadke zámku sa vydajte aj do jeho parku, kde sa nachádza Archeologické múzeum s viac ako 1200 exponátmi z čias antiky, starého Ríma, Egypta či halštatskej doby. Medzi nimi vyniká unikátny bronzový kultový voz zo Strettwegu či bronzová maska z Kleinkleinu.

 

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa