NA CESTÁCH Detská záhrada dáva malým Keňanom nádej

2008-04-30 16:00:00 |   |    | 

KEŇA - Mosesov príbeh je jedným z tých, akých sú v Keni a celej Afrike tisíce. Jeho otec opustil rodinu keď mal Moses sotva pol roka.



V priebehu rokov Moses videl, ako jeho matka bojovala každý deň o to, o to, aby sa on aj s jeho ôsmimi súrodencami mali dobre. Raz si preto povedal, že ak bude mať raz možnosť, dá domov, vzdelanie a dobrú výchovu 500 deťom, o ktoré sa ich vlastní rodičia nechcú alebo nemôžu starať.

Jeho želanie sa splnilo. Dnes je Moses riaditeľom sirotinca Detská záhrada neďaleko kenskej metropoly Nairobi, ktorý založil spolu so svojou ženou Sylviou. Celý projekt odštartoval v roku 2001, keď sa Moses a Sylvia zoznámili s istou Švédkou, ktorá im darovala prvé peniaze na realizáciu ich sna. Vtedy prijali k sebe domov na výchovu päť detí. Spolu s nimi založili záhradu, podľa ktorej dali celému projektu názov Detská záhrada.

V záhrade deti spolu s vychovávateľmi sadili stromy a učili sa o životnom prostredí. Začali predávať sadenice, aby si týmto spôsobom zarábali na knihy a vychovávali v deťoch pozitívny vzťah k životnému prostrediu. Dnes sa vo svojej práci posunuli až k výskumnej činnosti a začali s realizáciou experimentu na neďalekej rieke, ktorá preteká slamom Kawangaware a je nesmierne znečistená. Kombinácia niektorých rastlín, nasadených v toku rieky, dokáže prefiltrovať znečistenú vodu tak, aby sa dala opäť používať.

Projekt vydržal až dodnes a v súčasnosti tam deti chodia každú sobotu, aby sa dozvedeli niečo o životnom prostredí a prírode. V detskom domove majú opustené alebo osirelé deti možnosť tráviť čas aktívnym a plnohodnotným spôsobom. V súčasnosti je v Detskej záhrade 230 detí a Moses má pred sebou ešte dlhú cestu, kým sa mu podarí splniť cieľ spred mnohých rokov - vychovať 500 detí.

Počas nedávnych nepokojov v Keni pribudlo do sirotinca 35 detí. Najmladšie deti majú okolo štyroch rokov, najstaršie asi 16. Sociálni pracovníci sa snažia o to, aby deti vedeli všetky traumatizujúce zážitky spracovať a aby sa mohli zaradiť medzi ostatných v Detskej záhrade a neskôr aj v normálnom živote.

Občianske združenie Človek v ohrození je nezisková, mimovládna organizácia, založená na Slovensku v roku 1999. Jej poslaním je účinne pomáhať ľuďom, ktorí trpia dôsledkami prírodných katastrof, konfliktov a autoritárskych režimov za podpory širokej verejnosti. Prostredníctvom kultúrno-vzdelávacích podujatí a ďalšej osvetovej činnosti informuje verejnosť o závažných problémoch spoločnosti a zároveň ju oslovuje aby sa rôznymi formami zapojila do pomoci ľuďom v núdzi. Jej činnosť sa rozdeľuje do štyroch hlavných oblastí záujmu - humanitárna pomoc, rozvojová pomoc, podpora ľudských práv a vzdelávacie a informačné aktivity na Slovensku. Od svojho vzniku, vďaka partnerom a podporovateľom, mohla pomôcť tisíckam ľudí v 15 krajinách sveta. Pomôžte aj vy. Klub darcov Človeka v ohrození.


Zdroj/autor: I.Raslavská,OZ Človek v ohrození

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa