Grécko trochu inak: Tie najlepšie turistické lokality

2015-08-11 08:00:00 |   |    | 

Grécko nie je istotne krajinou, ktorú by sme spájali s horskou turistikou. Namiesto toho si užívame dni na pláži, spoznávanie jednotlivých ostrovov a bohatej kultúry. Napriek tomu nám ponúka i skvelé turistické chodníčky, kde si môžeme vychutnať úžasnú prírodu a niekedy i kúsok kultúry, bez ktorej by Grécko nebolo tak charakteristické.



 

Kréta

 

Z hľadiska pešej turistiky je Kréta najlepšia z lokalít v Grécku. Prechádzajú ňou totiž krásne horské úseky, kde sa dá pohodlne chodiť. Nájdete tam aj veľa jednoduchých trás, kde nepotrebujete veľkú kondíciu a prejdete ich aj bez predošlého tréningu. Výhodou týchto prechodov je, že často vedú z jednej dedinky do druhej, takže sa nemusíte vracať, čím šetríte veľa času. Môžete tak spoznať viacero lokalít a zoznámiť sa s celou Krétou. I samotná dovolenka na tomto ostrove patrí medzi najobľúbenejšie. Môžete si teda zaplatiť klasický pobytový zájazd a potom takto preskúmať celý ostrov.

Výbornou lokalitou je západ krajiny. Veľmi obľúbenou časťou je Agia Eirini. Táto trasa má 8 kilometrov a začína v rovnomennej dedinke. Chodník nie je náročný, zvládnuť by ste ho mali do piatich hodín. Veľmi pekné sú i prechádzky okolo pobrežia. Často ide o menšie kopčeky v jednotlivých lokalitách, ktoré ponúkajú skvelý výhľad na okolie. Najvyšším bodom Kréty je hora Mount Ida. Na jej zdolanie budete potrebovať aspoň šesť hodín. Terén je náročnejší a potrebuje určitú kondíciu. Za dobrého počasia je tu perfektný výhľad až na more. Po ceste na Mount Ida môžete nájsť aj malú jaskyňu ukrytú v tomto vrcholku.

 

Mytikas

 

Alebo ak chcete, tak i slávny Olymp. Pokiaľ ste fanúšikom horskej turistiky, toto by pre vás malo byť povinnou jazdou. Východisková pozícia je v Prionii. Zdolať ju môžu pokojne aj amatéri. Bude si to však vyžadovať dlhší čas a v tom prípade je ideálne urobiť si prestávku na chate, na ktorej si môžete oddýchnuť a zabezpečiť aj ubytovanie. Takto si môžete trasu aspoň trošku skrátiť a po vyjdení na vrchol sa stihnete pohodlne do večera vrátiť späť. Keďže ide o 2919 metrov vysokú horu, a teda najvyššiu horu v Grécku, budete potrebovať aj pevnú obuv a v prípade, ak nie ste skúsení turisti, tak i turistické palice, ktoré vám trasu zjednodušia. Podľa legiend práve na vrcholku tejto hory sídlili všetci grécki bohovia. I preto má tak významnú pozíciu v tomto druhu cestovania. V okolí sa nachádza nádherná príroda a nádherné pastviny.

 

Paros a okolie

 

Výhodou Parosu je, že ponúka niekoľko alternatív pre turistiku. Môžete sa vybrať na krátke hodinové vychádzky, ktoré ponúkajú skôr krásne vyhliadky a zaujímavú prírodu v okolí, ale taktiež si môžete vybrať z dlhších štvorhodinových úsekov, kde prejdete časť pohoria a zdoláte pár tunajších končiarov. Jedna z náročnejších trás má štyri hodiny, no prejdete počas nej väčšinu malého ostrova Antiparos. Ten sa nachádza v blízkosti Parosu. Trasa vedie čiastočne cez klasické asfaltové cesty. Postupne však budete prechádzať aj cez vyvýšeniny a navštívite tak viacero lokalít. V podstate po celý čas budete prechádzať v blízkosti mora, takže v spojení s tunajšou krajinou si môžete vychutnať nádherný deň v prírode. Jednoduchšou vychádzkou je túra na vrch Kefalos. Tam môžete rátať vychádzkovým tempom približne s dvojhodinovou prechádzkou, z ktorej budete mať zase fantastický výhľad až k moru.

 

Santorini

 

Ani tento ostrov sa istotne primárne neberie ako miesto pre turistické vychádzky. No ak sa vyberiete na dovolenku práve na Santorini, môžete si menšiu turistickú vychádzku urobiť aj tam. Tá vedie popri pobreží a jej výhodou je, že po ceste máte viacero zastávok, kde si môžete oddýchnuť a pozrieť nejaké zaujímavosti. Trasa sa začína vo Fire a končí v Oia. Jej dĺžka je takmer 11 kilometrov, no terén je prijateľný a zvládnu ho aj menej zdatní turisti. Navyše počas trasy budete mať niekoľko možností na občerstvenie, skvelé vyhliadky a pozrieť si môžete aj časť so zrúcaninami domov.

 

Meteora

 

V tomto prípade ide o spojenie histórie a turistiky. Lokalita Meteora sa nachádza pri meste Kalambaka. Ide o pohorie nad mestom, v ktorom sa nachádzajú budovy bývalých opátstiev. Takýchto kláštorných budov je niekoľko, ktoré sú vystavané v skalnatom teréne. Popri ich skúmaní si teda môžete urobiť aj turistickú vychádzku a vyjsť na úplný vrchol hory, ktorá ponúka skvelý výhľad na okolie. Tunajšie lesy sú medzi turistami veľmi obľúbené. Práve kvôli tomu, že si podľa vašich schopností môžete zvoliť náročnosť a navštíviť iba niektoré stavby, vyhľadáva Meteoru mnoho turistov.

Zdroj/autor: walking-europe.co.uk, greecetravel.com, trekking.gr, visitgreece.gr, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.6/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa