Škótsko – Krajina mýtov, legiend a UFO

2015-09-03 08:00:00 |   |    | 

Nie každý návštevník Spojeného kráľovstva navštívi legendami opradené Škótsko. Ak patríte medzi nadšencov strašidelných povestí a príbehov, neurobte rovnakú chybu.



 

Kraj bojovníkov

 

Škótsko sa nachádza v severnej časti Veľkej Británie a obklopuje ho viacero morí napr. Severné more, Írske more a samotný Atlantický oceán. Veľkolepá história dáva priestor na vznik bájnych a neuveriteľných mýtov a legiend. Jej začiatky siahajú už pred náš letopočet, medzi prvé kultúry, ktoré tu žili patrili Kelti. Tento starodávny mýtický národ bol už od svojho príchodu zahalený rúškom tajomstva. Na istý čas obsadili toto územie Rimania a neskôr sa už obyvatelia Škótska snažili o samostatnosť spod nadvlády Angličanov. Jednou z najznámejších osobností, ktorá zohrala významnú úlohu v tomto boji bol Robert Bruce. Stal sa kráľom Škótska, čo samozrejme nebolo „po vôli“ anglickému kráľovi snažiacemu sa o udržanie moci na tomto území. Preto začal Roberta Brucea prenasledovať, a ten v snahe o záchranu svojho života utiekol. Podľa miestnej legendy sa mal počas úteku schovať v jaskyni. Tu, zbadal pavúka tkať sieť z jednej strany jaskyne na druhú a pri tomto pozorovaní mu napadla rozhodujúca taktika v boji proti Anglicku, vďaka ktorej vyhral nad armádou Eduarda II. a oslobodil Škótsko. Mierovú dohodu o ukončení vojny podpísal kráľ Eduard III. 

 

Obľúbená Nessie a iní

 

Prenesieme sa teraz z minulosti do krásnej Škótskej vysočiny. Jej „kraľuje“ svetoznáma Lochnesská príšera a je pokladaná za „potomka dinosaurov.“ Príšeru prvýkrát zbadali v minulom storočí, keď vraj napadla muža v rieke Ness a ten jej útok neprežil. Ďalšiu zmienku o nej nájdeme aj v legendách o svätom Kolumbovi. Tento svätý muž zastavil útok príšery znakom kríža. Prvá fotografia „Nessie“ pochádza z roku 1933, kedy ju odfotil Georg Spicer. Neskôr sa prišlo na to, že fotografia je len podvod. Faktom, však ostáva že jazero Loch Ness je najznámejším jazerom nielen Škótska, ale aj celého Spojeného kráľovstva. Lenže pri tunajších potulkách nemusíte stretnúť len „Nessie“, ale aj iné mýtické bytosti. Medzi tie najznámejšie patria Kelpie či Selkies. Kelpie je nadprirodzený vodný kôň objavujúci sa nad osamelými jazerami a riekami, ktorých je mimochodom v Škótsku dosť. Svojím obetiam sa javí ako poník tmavošedej alebo bielej farby s neustále mokrou hrivou. Krásnym vzhľadom láka ľudí, aby si zajazdili na jeho chrbte a potom ich zanesie do vodného hrobu. Pri objavovaní Shetlandských ostrovov môžete stretnúť iné magické bytosti, známe pod anglickým pomenovaním Selkies. Sú to záhadné postavy vediace meniť svoj vzhľad zo zvieracej do ľudskej podoby a naopak. Dávne príbehy hovoria, že niektoré Selkies sa premenili na krásne ženy a miestni rybári sa do nich zamilovali a pojali ich za manželky. Asi najznámejšou baladou o nich je „The Great Silkie of Sule Skerry“ Inou zaujímavosťou na Orknejských a Shetlandských ostrovoch je Wulver, vlkolak s telom muža a hlavou vlka.  Legendami opradená bytosť nechávala v oknách miestnych rybárov ryby.

 

Žijú aj v mestách

 

Povedzme si teraz niečo viac o mestách, ktoré majú svoje vlastné strašidlá. Na ich čele stojí hlavné mesto Škótska, Edinburg. Opradené je najrôznejšími príbehmi o miestnych strašidlách, ktoré sú viac ako zaujímavé. V mestskom hrade (Edinburgh castle) nájdete celú radu prízrakov. Mnohé z nich si počas svojho života museli prejsť mukami napr. Lady Glammisová bola upálená pred svojim vlastným synom na hradnom vrchu, lebo bola považovaná za bosorku. Pokoj nenašiel ani bezhlavý hradný bubeník blúdiaci nocou, vyťukávajúc neviditeľnými paličkami vojenský pochod.

Pre lovcov duchov ale i milovníkov je zaujímavé mesto Aberdeen. Je „domovom“ viacerých duchov a stretnúť ich môžete aj dnes. Na hrade Fyvie sa rozpráva o troch plačúcich kameňoch z ktorých vyteká voda. Pub Cocket Hat je známy pračudesným pohybovaním pohárikov s whisky. Povráva sa, že to má „na svedomí“ bývalý majiteľ John Walker, ktorý takto straší svojich zákazníkov. Do tretice si spomenieme na Divadlo Jeho Veličenstva v Aberdeene. Tu, údajne straší kulisár menom Jake, po tom, ako ukrutne zomrel na javiskovom zdviháku. Zasvätení tvrdia, že mnohé objekty sa v divadle pohybujú sami od seba a občas vídať i samotného Jakeho. Ak patríte medzi nadšencov UFO, určite nemôžete toto mesto obísť, pretože práve tu boli spozorované mimozemské aktivity. Nielen vo forme blikajúcich svetiel pohybujúcich sa nad strechami mesta, na oblohe bolo vidieť i podivné tvary a predmety vytvárajúce svetelné efekty.

 

Či už máte radi záhady a tajomstvá alebo nie, rozhodne si nenechajte újsť príležitosť navštíviť Škótsko. Krajina s nespútanou a nádhernou prírodou, dobrou gastronómiou, ale i históriou za to skutočne stojí.

 

Zdroje/autor: scotland.org, visitscotland.com, dromedar. sk/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa