Alsasko si ihneď zamilujete: Toto sú jeho top atrakcie

2021-07-05 12:01:00 |   |    | 

Každý francúzsky región prináša niečo zaujímavé. Paríž je povinnou zastávkou, ktorú nevynechajú zamilované páriky, Provensálsko sa nám spája s nádhernou prírodou a levanduľou a vychutnať si musíte aj všetky vinárske regióny, luxusnú oblasť okolo Nice a historicky cennú Normandiu. Alsasko zase vyniká tým, že sa nachádza v blízkosti hraníc s Nemeckom, ktoré výrazne ovplyvnilo jeho kultúru a architektúru.



 

Colmar

Alsasko sa môže pochváliť množstvom nádherných historických miest. Medzi nimi nepochybne vyniká Colmar, ktorý postavili v 13. storočí a neustále hral v dejinách významnú rolu. Napríklad v 16. storočí sa stal jednou z dôležitých lokalít protestantskej reformácie. Jeho historické centrum patrí k najväčším skvostom. Domčeky s typickou stredovekou atmosférou ukazujú, ako vyzerali mestá v dávnej minulosti a úzke uličky pripomínajú dobovú atmosféru, ktorá ožíva najmä počas vianočných trhov, keď Colmar pôsobí ako z krásnej zimnej rozprávky. V lete ho zase prezývajú mestom kvetov, pretože jeho ulice sú vyzdobené množstvom pestrofarebných rastlín. Okrem toho sa vyznačuje vynikajúcimi podnikmi s tradičnou francúzskou gastronómiou a tiež si tam skvele nakúpite od lokálnych farmárov a remeselníkov.

 

Štrasburg

Prezývajú ho tiež klenotom Alsaska a porovnávajú s Parížom. Vraj kto nemá rád preplnené ulice francúzskej metropoly, mal by sa vybrať do Štrasburgu, ktorý im prirastie k srdcu. V priebehu dejín sa oň postupne delilo Francúzsko a Nemecko, z toho dôvodu až dodnes niektorí starší obyvatelia plynule ovládajú oba jazyky. V centre sa nachádza katedrála, ktorá je druhou najnavštevovanejšou po Notre Dame. Majestátny chrám vás prekvapí množstvom detailných zdobení na fasáde, ale aj v interiéri. Veľmi obľúbená je aj štvrť Petite France, v ktorej nájdete domy v pôvodnej architektúre. Štrasburg je tiež známy ako mesto galérií a gurmánov, nájdete tam viacero múzeí so vzácnymi umeleckými dielami. Keď ulahodíte svojej duši, môžete sa vybrať do niektorej z miestnych reštaurácií, ktoré často kombinujú to najlepšie z kuchýň Francúzska aj okolitých štátov. Môžete tam dokonca navštíviť niekoľko podnikov s michelinskou hviezdičkou. Do mesta sa musíte vrátiť aj v adventnom období, pretože sa tam konajú jedny z najstarších vianočných trhov na svete.

 

Hrad Haut-Koenigsbourg

V Alsasku sa podarilo vo výbornom stave uchovať len jediný stredoveký hrad a tým je Haut-Koenigsbourg. Zaujímavosťou je, že vždy bol centrom záujmu nepriateľských vojsk. Nachádzal sa totiž na významnej pozícii, kde mal chrániť hranice krajiny. Kvôli tomu sa stal miestom viacerých bojov a bol niekoľkokrát zničený. Naposledy utrpel veľkú ranu v 17. storočí, keď ho po jednom z útokov a veľkom požiari opustili aj poslední obyvatelia. I keď následne dlho chátral, nakoniec sa ho Francúzom podarilo kompletne zrekonštruovať a uchovať pre ďalšie generácie. Jednou z najkrajších súčastí prehliadky je výhľad na okolitý región, ktorý sa vám naskytne z hradieb. Počas návštevy sa dostanete do starobylých komnát, kam presunuli nábytok z okolitých hradov. Pravidelne tam organizujú rôzne podujatia a špeciálne prehliadky, ktoré prezentujú Haut-Koenigsbourg počas rôznych etáp dejín.

 

Alsaská vínna cesta

Popri ostatných vinárskych oblastiach vo Francúzsku je Alsasko v tomto menej známe. Napriek tomu sa môže pochváliť dlhou tradíciou, ktorá kombinuje skúsenosti tunajšieho a nemeckého vinárstva. Kvalitu viniča ovplyvňujú špecifické podmienky, ktoré vytvára miestna pôda. Domáci sa špecializujú najmä na výrobu bieleho vína, ktoré patrí k najsuchším v krajine. Krásny región je známy vďaka malým dedinkám, menším lokálnym vinárstvam a nádhernej prírode v okolí. V kombinácii s famóznym jedlom to bude jedna z vašich nezabudnuteľných dovoleniek.

 

Riquewihr

Jenou zo zastávok Alsaskej vínnej cesty je aj mestečko Riquewihr, ktoré nazývajú najkrajšou dedinou vo Francúzsku. Ak sa vám páčia staré stredoveké uličky s pôvodnou architektúrou a domčeky ozdobené muškátmi rôznych druhov, ste na tom správnom mieste. Okrem toho sa môžete tešiť na krásne hory s vinicami v okolí. Jednoducho je to tá pravá dovolenková idylka. Najvýznamnejšími pamiatkami v meste sú menší kostol a veža, ktorej súčasťou je vstupná brána. Tá pochádza z 13. storočia a je najstaršou budovou v kraji.

 

Kaysersberg

Aj Kaysersberg patrí medzi alsaské mestečká, ktoré sú súčasťou vínnej cesty. V minulosti sa tam nachádzal hrad, z ktorého sa zachovali už len ruiny. Kedysi patril medzi slobodné mestá s viacerými výsadami a v jeho centre sa podarilo uchovať niekoľko historických domov s výnimočnou stredovekou architektúrou. Aj v tomto prípade sa odporúča navštíviť Kaysersberg počas predvianočného obdobia, pretože ho často označujú za najkrajšie vyzdobené mesto vo Francúzsku.

 

Pevnosť Mutzig

Silnú pozíciu Štrasburgu dokazuje aj pevnosť Mutzig, ktorú postavili v 19. storočí počas Francúzsko-pruskej vojny. Keďže potrebovali mesto ochrániť, museli zastaviť nepriateľov ešte predtým, ako sa dostali k jeho hraniciam. Preto tam vybudovali pevnosť Mutzig, v ktorej sa nachádzali najlepšie zbrane z tých čias. Vojaci bránili Štrasburg pomocou 42 del a húfnic, ktoré mali dostrel osem kilometrov. Pevnosť pozostáva z niekoľkých batérií a taktiež z podzemných tunelov, ktoré viedli pod celým vrchom. Prehliadka trvá okolo dvoch hodín a dozviete sa počas nej všetky zaujímavosti z vojenskej histórie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Video: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa