Štrasburg

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Strassburg, Francúzsko



 

Oficiálny názov  Strasbourg (Strassburg)

Moderné, prosperujúce mesto zo zmyslom pre minulosť, s okúzľujúcou katedrálou a  čarovnými polodrevenými domami. Leží na križovatke európskych ciest. Je známe aj vďaka centru Grande Île, ktoré patrilo medzi prvé mestské celky zapísané do zoznamu pamiatok UNESCO. 

Štrasburg je sídlom Rady Európy, Európskeho súdu pre ľudské práva, Európskeho ombudsmana, veliteľstva Eurocorps a zasadá tu Európsky parlament.

 

DOPRAVA 

Najjednoduchšie je chodiť po centre mesta pešo. Celé sa dá prejsť za jeden-dva dni.

Verejnú dopravu spravuje spoločnosť Compagnie des Transports Strasbourgeois (www.cts-strasbourg.fr/), tvoria ju autobusy a šesť spojov električiek (označené písmenami „A“ až „F“). Rovnaké lístky platia pre električky, aj autobusy. Dostať ich v automatoch, alebo sa dajú kúpiť u vodiča. Označujú sa na zastávkach električiek, alebo pri nástupe do autobusu pri vodičovi.

Ceny lístkov sú od 1,70 EUR za jednu jazdu, 3,40 EUR za dve jazdy, 10 lístkov stojí 13,20 EUR. Denný lístok stojí 4,50 EUR, denný pre tri osoby 6,90 EUR.

Hlavným električkovým uzlom je námestie Homme de Fer. Električky zvyčajne jazdia do 00:30. Autobusy (niekoľko z nich prechádza ostrovom Grande Île) premávajú do 23:00. Nočné autobusy operujú v piatok a v sobotu, od 23:30 do 5:30.

Štrasburg patrí medzi prvé mestá, kde boli vytvorené cyklistické dráhy. Cyklomapy nájdete v turistických kanceláriách. 24-hodinový samoobslužný systém prenájmu bicyklov sa volá Vélhop a funguje cez online registráciu. Na začiatku treba uhradiť vratnú zálohu 150 EUR.

 

UBYTOVANIE

Hotely sú okolo železničnej stanice, hlavne na  Place de la Gare a  Rue du Maire Kuss. Väčšinou ide dvoj-troj hviezdičkové hotely medzinárodných sietí. Často v nich bývajú veľké skupiny turistov, tráviacich v meste víkendy. Drahšie hotely sú v centre okolo Grande Île. Hotely sú plné počas konania vianočných trhov, alebo počas zasadnutí Európskeho parlamentu (niekoľko dní v mesiaci, zvyčajne okolo 10. v mesiaci). Zoznam hotelov ponúka oficiálna turistická stránka mesta.

Rezervujte si ubytovanie v Štrasburgu online.

 

JEDLO

Alsaských špecialít je mnoho, obdobný je aj počet tradičných reštaurácií. Oplatí sa vyskúšať sauerkraut (po francúzsky choucroute). Po celom kraji má konštantnú cenu 14 eur. Za vysokú cenu vám prinesú obrovský tanier sauerkrautu (dosť veľký aj pre dvoch ľudí), s klobásou a inými druhmi mäsa. V anglických menu býva označovaná ako "garnished sauerkraut." Medzi ďalšie špeciality patrí alsaské bravčové, flamenküche (tartes flambées) – niečo ako tenká pizza s cibuľovou omáčkou, tiež Baekehof - hovädzie a bračové varené  so zemiakmi a mrkvou, podávané pre dve osoby a Fleischnackas, miešané hovädzie v tvare špirály, podávané so šalátom.

Na ulici Grand'Rue nájdete pouličné kebaby a pizzu tarte flambée (tenká alsaská pizza so smotanou, cibuľou a slaninou), na uliciach Rue des Veaux alebo rue des Pucelles hľadajte medzinárodnú kuchyňu.

Zoznam reštaurácií nájdete na oficiálnej turistickej stránke mesta. 

Alsasko je prvým regiónom Francúzska, kde sa začalo variť pivo. V Štrasburgu je mnoho pivovarov, medzi najznámejšie značky patria Kronenbourg a Fischer. Pivovary je možné navštíviť, na konci prehliadky je niekoľko pív zadarmo.

Známe je tiež alsaské biele víno, zvyčajne sa podáva k alsaských jedlám a k rybe. Hlavnými druhmi sú Gewurtztraminer, Riesling Pinot Gris. Vína sú zvláštne svojou kvetinovou chuťou, oplatí sa vyskúšať viacero druhov.

 

ZÁBAVA

Nočný život mesta je hektický, hlavne vďaka viac ako 50 tisícom študentov všetkých národností. V meste je veľa barov, a diskoték, z ktorých sa dá naozaj vybrať. Výber niektorých nočných podnikov nájdete tu.

Na námestí Place de la Cathédrale predvádzajú svoju šou pouliční umelci z celého sveta. Od polovice júla do začiatku augusta sa konajú v meste vystúpenia ľudových súborov v La Petite France.

 

NÁKUPY

V Štrasburgu sa darí obchodíkom so starožitnosťami, umeleckými výrobkami a pivovarom. Lokálnym suvenírom sú textilné produkty vyrobené v Beauvillé, osobité utierky, zástery, obrusy alebo osušky, ktoré vlastní skoro každá domácnosť. 

Exkluzívne obchody nájdete na ulici Rue des Hallebardes, svetové značky majú obchody na uliciach Rue des Grandes Arcades a Grand’Rue, zatiaľ čo Petite France je plná obchodov so suvenírmi a praclíkmi. Najväčšie nákupné centrum je Place des Halles s viac ako 110 obchodmi a reštauráciami. Veľký počet obchodov je v nákupných galériách Lafayettes a Printemps. Blšie trhy sa konajú každú stredu a sobotu na rue de Vieil-Hopital.

Raz za čas mesto organizuje veľké trhy, ktoré sa konajú po celom centre. Stánky tu majú aj kamenné predajne, ktoré  počas trhov ponúkajú špeciálne zľavy. V tomto čase je centrum mesta pre dopravu uzavreté, nejazdia tadiaľ ani električky. Veľkou udalosťou v meste sú Vianočné trhy. Konajú sa na viacerých miestach, najkrajšie sú na námestiach Place Broglie a Place de la cathédrale. Tradičným nápojom je varené víno (vin chaud) a vianočné koláče (Brédalas).  

Kalendár akcií a festivalov na tento a budúci rok nájdete tu.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Musée Alsacien – populárne múzeum v typických alsaských domoch zo 17. storočia. Exponáty sa týkajú tradičného života v regióne: maľovaný nábytok, keramika, hračky, obrazy a rekonštrukcia historických izieb z viacerých oblastí Alsaska. Spoločná stránka múzeí Štrasburgu je www.musees-strasbourg.org/.

architektúra Európskej štvrte – sídla európskych inštitúcií postavili architekti svetových mien. Sídlo rady Európy (Le Palais de l'Europe) je dielom Henryho Bernarda, Európsky súdny dvor postavil v roku 1995 Richard Rogers a budova Európskeho parlamentu je dielom štúdia Architecture.

Musée d'Art Moderne et Contemporain – majestátna budova zo skla a ružového granitu je domovom extenzívnej zbierky moderného a súčasného umenia. Stála zbierka zastupuje všetky moderné tendencie (impresionizmus, symbolizmus, fauvizmus, kubizmus, dadaizmus a surrealizmus). Súčasnému umeniu sa venujú dočasné výstavy. Špeciálnu pozornosť si zaslúžia miestnosti venované Hansovi Arpovi, miestnemu rodákovi, spoluzakladateľovi dadaizmu.      

Cathédrale Notre Dame – katedrála s najvyššou vežou vo Francúzsku (142 metrov) je bezpochyby hlavnou historickou architektonickou pamiatkou mesta. Hneď vedľa je  Musée de l'Oeuvre Notre Dame – múzeum stredovekého umenia, viažúce sa ku katedrále.

Palais Rohan – bývalý palác štrasburgských biskupov, postavený medzi rokmi 1731 a 1742. Dnes je komplexom s troma múzeami. Musée des Arts Décoratifs je venované alsaským remeslám, ďalším je Musée Archéologique s bohatou zbierkou regionálnych nálezov a  výbornými exponátmi z obdobia starého Ríma. V poslednom Musée des Beaux-Arts je pozoruhodná  zbierka obrazov starého umenia. Nechýbajú tu majstri ako Giotto, Lorrain, Watteau, Courbet, Botticelli, Rafael, Rubens, Canaletto alebo Corot.

Europa park – európsky tematický park nachádzajúci sa medzi Štrasburgom a nemeckým Freiburgom, rozdelený na 14 častí, pomenovaných po európskych krajinách alebo regiónoch. Jeho maskotom je "Euromaus."

 

PASY 

Strasbourg-Pass Strasbourg-Pass Junior – s cenou 21,50 EUR pre dospelých a 10 – 15 EUR pre deti, a platnosťou 3 dni ponúka niekoľko služieb zadarmo a množstvo zliav pri prehliadkach mesta. Detailnejšie informácie dostanete v  turistickom informačnom centre, kde sa karta aj kupuje.

 

LETISKO

Strasbourg International Airport (SXB)

 

INTERNET

www.strasbourg.fr

www.ot-strasbourg.com

http://en.wikipedia.org/wiki/Strasbourg

 

APLIKÁCIE

Strasbourg: Travel guide  - aplikácia obsahuje všetky cestovateľské informácie, tisíce článkov o pamiatkach vrátane fotografií, offline navigáciu, mapu mesta s vyznačenými hotelmi, reštauráciami, nočnými klubmi, aj plánovač trás.

 

BEZ ZÁRUKY

Palác Immeuble Louise Weiss, miesto zasadania Európskeho parlamentu je najväčšou parlamentnou miestnosťou na svete, kde sídli demokratická inštutúcia. Väčšie sály stavajú len diktátori.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TrekEarth

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa