Štrasburg - mesto dvoch národov

2011-11-03 13:30:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Mesto zrodenia francúzskej hymny i Gutenbergovej kníhtlače. Francúzi mu hovoria Strasbourg, Nemci Strassburg a alsaskí domáci mu nepovedia inak ako Strossburi. Jeho podobu stáročia utvárali dve kultúry, ktorým sa odmieňa zachovávaním rozprávkovej architektúry, medzinárodných tradícií i nefalšovanou pohostinnosťou.



Centrum alsaského regiónu ležiaceho v najvýchodnejšej časti Francúzska má dlhú a bohatú históriu. Už v roku 12 pred Kr. vznikol na jeho území rímsky vojenský tábor a v 4. storočí tu už prekvitalo pomerne ľudnaté mesto. Odvtedy Štrasburg striedavo patril nemeckým a francúzskym krajinám a hoci je dnes definitívne súčasťou Francúzska, uchováva tradície oboch národov a symbolizuje francúzsko-nemecké zmierenie.

Historické dedičstvo mesta je vpečatené najmä do štrasburskej architektúry. Typické hrazdené fasády, ktoré môžete obdivovať v celom starom centre, dodávajú dobovým budovám jedinečný ráz. Najväčšiu koncentráciu takýchto malebných domčekov nájdete v časti La Petite France (Malé Francúzsko), ktorá skrýva pamiatkyz 15. storočia.

Pestrofarebné domčeky si v plnej paráde najlepšie vychutnáte z vyhliadkovej lode, ktorá premáva po štrasburských kanáloch na riečke Ill, prítoku Rýnu. Kanálom sa dá oboplávať celé historické jadro nazývané Grande Île, ktoré je od roku 1988 zapísané v Zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Na pevnine zase môžete využiť bicykle, ktorých je v Štrasburgu nevyčísliteľné množstvo, keďže v tomto meste boli založené prvé cyklotrasy na svete.

Štrasburg nie je veľká metropola, na potulky mestom sa preto pokojne vydajte aj pešo. Počas prechádzok starobylými uličkami môžete atmosféru doslova dýchať. Z každého zákutia na vás budú vykúkať jedinečné architektonické prvky a z každého výkladu lahodné miestne špeciality. Neodolávajte pridlho a určite zájdite do niektorej z mnohých čokoládovní. Originálne bonbóny sú nielen skvelou pochúťkou, ale i vďačným darčekom pre najbližších.

Za ochutnanie určite stoja aj miestne vína, syry či pivá, do pivovarov sa dokonca môžete vybrať aj na exkurziu. Najviac regionálnych zaujímavostí však objavíte v Alsaskom múzeu, kde sú vystavené exponáty tradičného alsaského života. Iných zase láka poznanie európskej kooperácie a navštívia okolie európskych inštitúcií. V Štrasburgu majú svoje sídlo Rada Európy, Európsky parlament a Európsky súd pre ľudské práva.

Na pešej vychádzke vás úzke uličky dovedú až do samotného srdca historického jadra. V ňom sa postupne, spoza uzučkých starých domov, pred vami vynorí úchvatná štrasburská katedrála Notre Dame. Jej vznik siaha do 12. storočia a až do roku 1874 bola najvyššou budovou na svete. Veža je vysoká 142 metrov a na jej vrchol vedie takmer 800 schodov. V interiéri chrámu nájdete gotické sakrálne pamiatky i prekrásny astronomický orloj.

Na južnej strane Katedrálového námestia sa rozlieha Rohanský palác, niekdajšie sídlo arcibiskupov. Pred sobášom s Ľudovítom XVI. tu bývala Mária Antoinetta, neskôr samotný Napoleon Bonaparte a dnes slúži ako sídlo troch múzeí. Neobíďte ani neogotický protestantský Kostol sv. Pavla, prekrásne mestské mosty, Univerzitnú štvrť a mnohé ďalšie historicky a spoločensky významné miesta.

Ak sa chcete pozrieť do širšieho centra mesta, vhodným spôsobom prepravy sú moderné električky premávajúce na šiestich trasách (označených písmenami A-F). Lístky dostanete kúpiť v trafikách, informačných kanceláriách a v automatoch. Je potrebné ich označiť ešte pred jazdou na termináli na zastávke. Pri návšteve mesta sa vám najviac oplatí kúpiť 24-hodinový lístok pre jednu (4 €) či tri osoby (5,60 €).

Tak ako kultúra, architektúra či gastronómia, aj alsaský jazyk v sebe spája niekoľko národov. Miestny dialekt obsahuje prvky francúzštiny, nemčiny, hebrejčiny, jidiš i angličtiny. Dohovoríte sa preto aj bez dokonalej znalosti niektorého európskeho jazyka. Ak vás Štrasburg láka, navštívte ho práve v jesennom období, kedy hladina rieky hrá krásnymi zemitými farbami odrážajúcich sa stromov a na námestiach pomaly začínajú vianočné trhy s vôňou vareného vínka.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa