Francúzsko – najnavštevovanejšia krajina sveta

2011-07-22 12:05:00 |   |    | 

Francúzsko, ktoré je najnavštevovanejšou krajinou sveta, dúfa, že sa aj tento rok najmä počas letných prázdnin potvrdí jej prvé miesto medzi najžiadanejšími turistickými destináciami.



Organizuje najrôznejšie kultúrne akcie a snaží sa ďalej rozširovať propagáciu krajiny – ponúka napríklad turistických sprievodcov aj na internete v čo najväčšom množstve jazykov.

Okrem tradičných spôsobov ubytovania turistický sprievodca láka aj na najnovší trend – kempy. Po celom Francúzsku je ich viac než 10 tisíc a tešia sa stále väčšej obľube, pretože predstavujú čoraz lákavejší pobyt v prírode.

Francúzske kempy neponúkajú len dovolenku v stane a karavane, ale taktiež v luxusnom mobilnom dome alebo v drevenej maringotke. V súčasnosti sú vybavené i bazénmi, detskými ihriskami a inými športoviskami a sú udržiavané s omnoho väčšou starostlivosťou a s ohľadom na životné prostredie.

Podľa sprievodcu zostáva inak strediskom umelcov, filmu a módy stále metropola Paríž. Turistom, ktorí sa zaujímajú o to, kde sa stravujú miestne celebrity a ďalšie osobnosti verejného života, odporúča návštevu napríklad reštaurácie francúzskeho režiséra a producenta filmov Magická hlbočina, Brutálna Nikita alebo León Luca Bessona.

Patrí k nim napríklad gastronomická reštaurácia Apicius s výhľadom do parku blízko slávneho bulváru Champs-Elysées. Známa je napríklad i reštaurácia La Fontaine Gaillon, ktorá patrí známemu hercovi Gérardovi Depardieuovi. Zariadenie s romantickou terasou s fontánou pri Opere ponúka vraj kvalitné produkty za prijateľné ceny.

Počas letnej sezóny sa činí i väčšina múzeí, aby návštevníkov prilákala na krátkodobé výstavy. V parížskom Louvri predstavujú od začiatku júna do začiatku septembra grafické umenie popredných svetových výtvarníkov, ktorí ukázali, že okrem maliarskeho umu sa dokázali pohrať i s papierom. Vystavené sú diela napríklad Pabla Picassa, Sandra Botticelliho, Edgara Degasa, Georgesa Braquea, Henriho Matissa či Charlesa Le Bruna.

Jedným z prostriedkov posilnenia záujmu o všemožné zaujímavosti v krajine sú tohtoročné oslavy 30. výročia spustenia rýchlovlakov TGV. Od polovice apríla do polovice júla jazdí po krajine špeciálne upravený vlak TGV Expérience, ktorý ponúka všetkým cestujúcim nový pohľad na túto technickú vymoženosť, pri ktorej si majú uvedomiť, čo všetko sa vďaka TGV za posledných 30 rokov zmenilo.

Významné výročie si tento rok najrôznejšími kultúrnymi akciami na historicky a kultúrne významných miestach pripomína taktiež Normandia, ktorá oslávi 1 100 rokov od svojho vzniku. V roku 911 franský kráľ Karol Holý, sužovaný nájazdami Vikingov, zveril územie na dolnom toku Seiny jednému z vikingských vodcov. Z normandského vojvodstva potom o 155 rokov neskôr Viliam Dobyvateľ dobyl Anglicko.

Taktiež gotická katedrála Notre-Dame v Remeši, ktorá je zapísaná ako svetové dedičstvo na zozname UNESCO od roku 1991, oslaví tento rok 800. výročie založenia. Impozantnejšie má byť tiež pre nočných návštevníkov nové osvetlenie monumentu, ktoré sľubuje dvakrát až trikrát za večer oživenie sôch na fasáde v pôvodných farbách až do najmenších detailov.

Koncom júna boli odhalené aj nové vitráže katedrály, ktorá podstúpila náročnú mnohoročnú rekonštrukciu. Od polovice apríla do konca októbra sa v centre mesta v kraji Champagne konajú koncerty, pouličné predstavenia, výstavy a konferencie.

 

Zdroj/autor: čtk, drom

Foto: sxc.hu, wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa