Sedem najohrozenejších pamiatok v Európe: Týmto skvostom hrozí úplné zničenie

2023-05-09 07:00:00 |   |    | 

Európska komisia (EK) zverejnila zoznam siedmich najohrozenejších pamiatok v Európe pre rok 2023. Táto iniciatíva je súčasťou kampane na ochranu spoločného kultúrneho dedičstva Európy, informuje spravodajca TASR.



 

Program Sedem najohrozenejších lokalít spustil v januári 2013 projekt Europa Nostra spoločne s Inštitútom Európskej investičnej banky. Od roku 2014 tento program podporuje aj eurokomisia.  Program poskytuje granty vo výške 10.000 eur pre každú z uvedených lokalít s cieľom pomôcť pri realizácii aktivít zameraných na ich záchranu. Výber lokality je založený nielen na úrovni jej ohrozenia alebo hodnoty, ale aj na zapojení miestnej komunity, a teda na potenciáli jej ďalšej ochrany a rozvoja.

Na rok 2023, na 10. výročie tohto programu, boli do najužšieho zoznamu vybrané nasledujúce lokality:

 

Železničná stanica v meste Kortrijk (Belgicko)

Prvá železničná stanica v Kortrijku na západnej hranici Belgicka bola postavená v roku 1839 v súlade s európskym trendom neoklasicizmu. Mesto sa postupne stalo dôležitým železničným uzlom na ceste do Francúzska a v dôsledku toho bolo v roku 1944 po invázii do Normandie zbombardované. Viac ako 1800 budov bolo zničených - vrátane stanice, ktorej dnes hrozí zbúranie, aby ustúpila novej modernejšej budove. Demolácia by však znamenala nielen stratu architektonického skvostu, ale aj verejného priestoru pre obyvateľov Kortrijku.

Kortrijk Railway Station, Kortrijk, BELGIUM

 

Partizánsky pamätný cintorín v Mostare (Bosna a Hercegovina)

Partizánsky cintorín je s 300 metrov dlhou dláždenou slávnostnou cestou stúpajúcou viac ako 20 metrov do kopca jedným z najväčších antifašistických pamätníkov na Balkáne. Bol postavený v roku 1965 v meste Mostar a obsahuje približne 700 náhrobných kameňov vojakov, ktorí padli v 2. svetovej vojne. Toto pamätné miesto však bolo značne poškodené počas vojny v 90. rokoch a potom znova až do júna 2022 opakovane čelilo vandalizmu. Dnes preto naliehavo potrebuje plán na zachovanie a údržbu so zodpovedajúcimi finančnými prostriedkami.

Partisan Memorial Cemetery, Mostar, BOSNIA AND HERZEGOVINA

 

Kultúrne prostredie Sveti Stefan a Paštroviči (Čierna Hora)

Sveti Stefan je opevnené mesto z 15. storočia, postavené ako kultúrne a administratívne srdce regiónu Paštroviči. Ostrovček s rozlohou 1,2 hektára s kamennými domami, kostolmi, námestiami a záhradami je nízkym mostom spojený s pevninou v tesnej blízkosti parku Miločer. Jeho súčasťou je letné sídlo juhoslovanskej kráľovskej rodiny z 30. rokov 20. storočia vrátane dvoch krásnych pláží, francúzskeho mosta z 19. storočia a botanickej záhrady. Obe lokality však ohrozuje nekontrolovaný rozvoj cestovného ruchu a nelegálna výstavba.

 

Pevnosť Chak'vinji v Zugdidi (Gruzínsko)

Pevnosť Chak'vinji, ktorá sa nachádza v meste Zugdidi, bola postavená medzi 2. a 5. storočím pred Kristom a slúžila až do 18. storočia. Táto významná pamiatka bola živou súčasťou histórie Gruzínska v regióne, pretože slúžila aj ako úkryt pre miestnych obyvateľov v predrevolučnom období cárskeho Ruska. V tomto období bola pevnosť ostreľovaná delami, čo spôsobilo rozsiahle škody, už 200 rokov je navyše bez akýchkoľvek zásahov vystavená nepriaznivým poveternostným podmienkam a chátra.

Tchakvinji Fortress, Zugdidi, GEORGIA

 

Múzeum Memento Park v Budapešti (Maďarsko)

Budapeštiansky Memento Park bol otvorený v roku 1993 ako historické múzeum a vzdelávacie a umelecké centrum. Pod holým nebom združuje 42 sôch a pamätníkov, ktoré v rokoch 1945 až 1989 v uliciach Budapešti symbolizovali komunistickú ideológiu. Nechýba Marx, Engels či Lenin, ale ani statoční vojaci–osloboditelia či súsošia predstavujúce priateľstvo medzi ZSSR a Maďarskom. Od roku 2007 múzeum prevádzkuje a udržiava obchodná organizácia s podporou verejnoprospešnej nadácie, ale príjem nepostačuje na odbornú konzerváciu vystavených diel.

 

Dom sestier v bývalej moravskej osade v Kleinwelke (Nemecko)

Dom sestier (“Schwesternhaus”) bol postavený v polovici 18. storočia a nachádza sa v Kleinwelke, bývalej osade moravských utečencov v Sasku. Tá začala v 20. storočí upadať a obyvatelia sa kvôli zlým životným podmienkam sťahovali inde. Svoje sídlo s piatimi budovami opustili aj sestry, ktoré dovtedy šírili vieru a starali sa aj o zdravotnú starostlivosť a vzdelávanie miestnych. Po zreštaurovaní by však tento komplex mohol rozprávať o miestnej histórii a poskytovať priestor pre rôzne spoločenské aktivity.

Sisters’ House Ensemble, former Moravian settlement in Kleinwelka, GERMANY

 

Vodné mlyny na rieke Bistrica v Petrovci na Mlavi (Srbsko)

Vodné mlyny Bistrica sú unikátnym komplexom drevených hospodárskych stavieb, ktoré vznikali od 19. storočia do polovice 20. storočia na rovnomennej rieke. Hoci sú niektoré z nich stále funkčné, hrozí týmto tradičným balkánskym budovám v dôsledku nedostatočnej údržby a poveternostných vplyvov úplné zničenie. Vďaka správnej obnove a trvalo udržateľnému plánu kultúrneho turizmu by sa však vodné mlyny mohli stať skvelým príkladom úspešnej revitalizácie dedičstva, ktorá prináša viaceré výhody miestnej komunite, ekonomike aj životnému prostrediu.

Watermills of Bistrica, Petrovac na Mlavi, SERBIA

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa