Naplánujte si výlety počas dovolenky v Chorvátsku. Tieto úžasné miesta pozná málokto

2023-07-10 07:00:00 |   |    | 

Väčšina rodín naplánuje dovolenku v Chorvátsku tak, aby sa po ceste k moru zastavili pri nejakých zaujímavých atrakciách. Vybrali sme pre vás niekoľko skrytých pokladov, ktorými vás prekvapí najobľúbenejšia letná destinácia medzi Slovákmi.



 

Národný park Kopački Rit

Chorvátsko má nádhernú prírodu, preto si väčšina turistov vyberá práve výlety do takýchto krásnych miest. Kopački Rit je nádherný národný park, ktorý sa nachádza pri meste Osijek. Ak budete bývať niekde na Istrii, zájdite si tam na dlhší jednodenný výlet. Kopački Rit patria k najväčším močarinám v Európe. Darí sa tam rôznym druhom vzácnych vtákov a uvidíte tam tiež líšky, bobry a jelene. Najväčšou raritou sú však čierne bociany. V lete turistom v parku ponúkajú aj zaujímavé aktivity. Môžete sa tam previezť na koni, vezmú vás na pozorovanie vtákov, alebo si požičiate kanoe a po niektorých zaujímavých lokalitách sa preplavíte.

 

Bjelovar

Niekoľko výborných tipov na výlety sa nachádza aj v okolí Záhrebu. Patrí k nim aj mesto Bjelovar, ktoré je od chorvátskej metropoly vzdialené približne hodinu cesty. Domáci obyvatelia majú k nemu veľmi blízky vzťah, preto ho v ankete označili za tretie najkrajšie v krajine. Tak v centre, ako aj v okolí sa nachádza veľa zelene. V minulosti sa mesto preslávilo najmä vďaka poľnohospodárstvu. Nachádza sa tam napríklad najstaršia firma na výrobu mliečnych produktov v Chorvátsku. V okolí sú výborné podmienky pre bicyklovanie, niekoľko chodníkov na dlhé prechádzky a v zime si tam môžete zalyžovať. Bjelovar má krásne historické centrum, ktorému dominuje park.

 

Ostrovy Kornati

Zaujímavé miesta nájdete aj na chorvátskych ostrovoch. Kornati tvorí takmer 150 menších ostrovčekov, ktoré dokopy vytvárajú známy národný park. Niektoré sú úplne malé a pokrývajú ich najmä skaly, ale nájdete medzi nimi aj väčšie, ktoré sa stali obľúbenými turistickými atrakciami. Dovolenkári si často prenajímajú lode a postupne sa presúvajú medzi ostrovmi a ostrovčekmi. Najznámejší má názov Mana a v roku 1950 sa tam natáčal film, kvôli ktorému tu vybudovali kulisy v podobe starej gréckej dedinky. Tie tam zostali dodnes a vytvárajú zaujímavú atmosféru.

 

Dugi Otok

Popri chorvátskom pobreží sa nachádza niekoľko ostrovov. Ľudia sa väčšinou sústredia na tie známejšie, ale často pred nimi zostávajú skryté perly ako Dugi Otok. Keby sa vám zacnelo exotiky a radi by ste zažili atmosféru Karibiku, toto je to správne miesto. Pláže na ostrove vyzerajú ako v raji. Navyše vstup do mora je mierny, ideálny aj pre rodiny s deťmi. Najznámejšou plážou je Saharun, ktorá sa nachádza na odľahlom mieste a ponúka dostatok súkromia. Na Dugom Otoku jz samozrejme aj prístav, takže sa tam môžete vypraviť na jachte a urobiť si celodenný výlet.

 

Dakovo

Keď sa už rozhodnete pre výlet do národného parku Kopački Rit, cestou späť sa zastavte v mestečku Dakovo. To sa nachádza uprostred úrodného regiónu, v ktorom sa prví obyvatelia usadili už v dávnej minulosti. V 13. storočí tam presunuli centrálu biskupstva a odvtedy ho prezývajú biskupským mestom. Hlavnou dominantou je katedrála, v ktorej sa nachádza viac ako 40 nádherných fresiek. Dakovo sa preslávilo aj chovom koňa lipicana.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa