Francúzsky Menton môže ľutovať. Od Monaka sa odtrhol v najnevhodnejšom čase

2023-07-08 11:00:00 |   |    | 

Monako nepochybne patrí k mimoriadne atraktívnym turistickým cieľom, počas jeho návštevy by ste však nemali vynechať ani výlet do okolia. My sme zamierili na východ smerom k talianskym hraniciam a rozhodne neľutujeme. Len kúsok od Monte Carla nás čakalo hneď niekoľko milých prekvapení.



 

Vyriešená dilema

Počas plánovania dovolenky v Monaku sme objavili jedno nádherné miesto v okolí za druhým. Pôvodne sme si chceli zarezervovať organizovanú prehliadku západného pobrežia, kde sa nachádza veľa známych mestečiek, báli sme sa však, že nám takto mnoho skrytých skvostov ujde, a tak sme sa nakoniec rozhodli pre iné riešenie.

V Monaku si totiž cez vládny program môžete prenajať elektromobil, a to je ideálne možnosť preskúmať aj jednotlivé časti či dokonca celú riviéru. Požičiavanie funguje rovnako ako v prípade prenájmu kolobežiek – teda cez aplikáciu. S mesačným členským navyše získavate polovičné ceny, a tak je jedinou chybičkou krásy fakt, že autom nemožno zájsť až do Talianska, ktoré je skutočne na dosah od monackých hraníc.

 

Menton bol súčasťou Monaka

Pri hľadaní zaujímavostí smerom na východ od Monaka nachádzame mesto Menton, ktoré už na prvý pohľad svojou atmosférou pripomína Taliansko. Blízkosť jeho hraníc je badateľná už od prvého vstupu do mesta. Nádherná promenáda, krásne historické budovy, úžasné more, palmy a k tomu veľa skvelej zmrzliny.

Menton patril v minulosti tak ako niekoľko ďalším mestečiek do Monackého kniežatstva, v roku 1848 však vyhlásil spolu s Roquebrune samostatnosť. Hlavný dôvod viacerých pobaví - predstaviteľom Mentonu totiž prekážalo, že museli platiť Monačanom vysoké dane.

Stačilo však pritom počkať len krátky čas a tejto povinnosti by sa úplne zbavili. Kniežatstvo síce chvíľku trpelo kvôli tomu, že prišli o vzácne zdroje potravín a surovín, veľmi rýchlo to však kompenzovali ziskami z hazardných hier a následne úplne zrušili aj platbu daní.

 

Testujeme francúzske cesty

Po meste sme sa najprv prevážali autom a jednoducho zastavili tam, kde sa dalo pokochať pohľadom, čo sa ukázalo ako najlepšia taktika. Šoférovanie však nie je jednoduché. Keď sme pred sebou napríklad videli historický kostol, rozhodli sme sa k nemu zájsť pomocou navigácie. Uličky však boli natoľko úzke, až sme sa nádejali, že ideme jednosmerkou.

Pri pohľade na úzku, strmú a kľukatú trasu sme ani inú možnosť ani nezvažovali, pri návrate späť sme však pochopili svoj omyl. Adrenalínová cesta však rozhodne stála za to. Na jej konci nás čakalo mini námestíčko s kostolom a historickými budovami a najmä krásny výhľad na mesto a pobrežie.

 

Keď mestečko zaujme viac ako vyhliadka

V Mentone sme stihli pozrieť ešte jednu úžasnú vyhliadku a späť do Monaka sa vraciame trochu inou trasou, aby sme zas uvideli čosi nové. Tentoraz sa viac držíme pobrežia a ešte sa vyberáme na ospevovanú vyhliadku Roquebrune-Cap-Martin. Tá je však sklamaním – v porovnaní s výhľadmi z Mentonu nemá veľmi čo ponúknuť a omnoho zaujímavejšie sú ulice, v ktorých sme zablúdili. Tie lemuje aj niekoľko zámkov, ktoré premenili na bývanie a všetko i vďaka nim pôsobí romanticky.

 

Tam, kde líšky dávajú dobrú noc

Na druhý deň mierime do horských oblastí v blízkosti Monaka. Na mape náhodne vyberáme dve mestečká, ktoré sa nám pozdávajú z fotografií. Ako prvé navštevujeme Peille, kde sa pred nami odkrýva nádherná príroda a horské úseky s krátkymi tunelmi vyhĺbenými do skál.

Pod nami sa zrazu objaví veľký kameňolom, ktorý je síce vzdialený od mestečka, ale v skutočnosti patrí pod jeho správu. Samotné Peille je láskou na prvý pohľad. Terasovito rozložené domčeky a úžasný výhľad na centrum a hory vyzerajú ako z reklamy na vidiek.

Potom sa smelo pustíme do skúmania uličiek, ktoré miestami vyzerajú ako z hororového filmu. Nestretneme tam totiž jediného človeka, všade panuje úplné ticho a pokoj.

 

Splnil sa nám sen, ocitáme sa v malom raji

Z Peille máme naplánovaný výlet do St. Agnes, kam vedú až dve cesty. Jedna vyzerá byť hlavná, ale my si odvážne volíme tú, ktorá prechádza horským terénom. Keďže je všade povolená nízka rýchlosť, nemusíme sa ponáhľať a užívame si nádhernú trasu.

Z jednej z vyhliadok je perfektný výhľad na mestečko, ktoré je ako vystrihnuté z našich predstáv o francúzskom vidieku. Staré domy tu lemujú strmé, úzke i rovinaté uličky, a to všetko na minimálnom priestore, takže sa po minútke ocitnete na druhom konci. Spolu s Mentonom je St. Agnes pre nás tým najkrajším miestom na Azúrovom pobreží!

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa