Rýchly prehľad etikety vo svete. Grganie za stolom aj zakázané žuvačky (časť 2.)

2014-12-04 17:30:00 |   |    | 

V predchádzajúcej časti sme sa pozreli, ako to chodí vo svete biznisu. Ale čo keď narazíte na obyčajného občana? Človeka, čo turistu videl len na obrázku a iné kultúry sú mu úplne cudzie? Čo spravia biele tváre vtedy? Vždy je lepšie byť pripravený a vedieť, čo si v danej krajine môžete a naopak nesmiete dovoliť. Pozrieme sa teda na jednoduchý prehľad.



 

Bežné cestovanie

 

Pri bežnom cestovaní sa nedostaneme do situácií, ako pri obchodnom, čo je aj výhodou aj nevýhodou. Kým obchodný svet je pomerne globalizovaný a medzinárodní obchodníci sú scestovaní a svetaznalí ľudia, bežní obyvatelia krajín majú úplne iné parametre. Či už mladí, alebo starí, všetci majú svoje kultúrne zvyky, ktoré dodržiavajú. Napríklad, ak u nás človeku pri štrngnutí nepozriete priamo do očí, dá sa to považovať za neúprimnosť. Takto sú na svete milióny maličkostí, ktoré z vášho výletu vedia spraviť skvelú zábavu, ale aj cestu, na ktorú nikdy nezabudnete. V zlom.

 

Bulharsko – populárna destinácia Slovákov má niečo, čo inde vo svete nenájdeme. Nás ich opačné krútenie hlavou až toľko neprekvapuje, no vo svete je to ozajstná rarita. Takže pokývnutie na naše áno je nie, a naše nie je áno. Jednoduché.

 

Turecko – aby ste sa účinne vyhli otravným obchodníkom v bazároch, nestačí záporne kývnuť hlavou. Lepšie je mľasknúť jazykom a kývnuť hlavou dozadu, pretože bežné kývnutie zo strany na stranu sa považuje za to, že nerozumiete, čo ich donúti, aby sa vám ešte viac venovali.

 

Južná Afrika – ak niečo chcete spraviť hneď, radšej to zdôraznite. Teraz totiž znamená niečo ak v blízkej budúcnosti.

 

Francúzsko – ak vám niekto poďakuje za vašu ponuku, zvyčajne to znamená „nie ďakujem“ a tiež to, že sa možno máte pokúšať ďalej. Skúste to ponúknuť ešte raz.

 

Masajovia – v týchto kmeňoch si svojich priateľov uctievajú nám trochu netradičným spôsobom. Aby ste potvrdili hĺbku vášho priateľstva, musíte na danú osobu napľuť. To čo by u nás znamenalo najväčšiu urážku tu berú úplne opačne. Dokonca sa chcete pozdraviť so staršou osobou podáte mu ruku, do ktorej ste si vopred napľuli.

 

Inuiti – je vrcholne nevhodné a urážlivé, ak si pri stretnutí s Inuitmi (Eskymákmi) nedáte pri podávaní ruky dolu rukavice. Hoci je zima.

 

Južná Kórea – pri komunikácii si dajte pozor na pohyb rúk. Za nevhodné sa tu považuje, ak máte pri rozhovore ruky vo vreckách. Musíte si pre ne nájsť iné miesto.

 

Taliansko – káva je tu podstatnou súčasťou bežného života. Ak sa nechcete prezradiť ako nevychovaný cudzinec, tak si vaše obľúbené „kapučínko“ dajte len ráno. V iných častiach dňa je vhodnejšie len espresso.

 

Írsko – ak si chcete v írskom bare nájsť priateľov, nesadajte si k stolu. Je to totiž znak toho, že chcete zostať sami. Naopak, ak si sadnete k baru, ľudia naokolo sa vám začnú venovať.

 

Japonsko – súčasťou tunajšej kultúry sú dary. Nech idete kamkoľvek, radšej si so sebou pripravte malý darček, ktorým obdarujete osobu, ktorá vás pozvala. Nikdy, ale ozaj nikdy nenechávajte v Japonsku tringelt (sprepitné). V tejto kultúre je to nevhodné, keďže to pripomína urážku, alebo žobranie. Pomaly sa to mení, ale stále je to nevhodné.

 

India – v rámci spoločenského kontaktu používajte výhradne pravú ruku. Ňou jedzte, vítajte a obdarúvajte. Ľavá je určená na „špinavšie“ záležitosti ako umývanie po toalete, alebo zdvíhanie predmetov zo zeme, prípadne dotýkanie topánok.

 

Čína, Thajsko, Ďaleký Východ – ako je u nás vrcholne neslušné, tak je v týchto krajinách grganie pri stole ocenením kuchára. Grgnutím prejavíte, ako vám chutilo a že ste si jedlo vychutnali.

 

Čína – pri stole je dôležité tiež vedieť, že ak dojete všetko jedlo, je to znak, aby vám priložili. Preto ak nechcete viac jesť, alebo nechcete pozývajúceho dostať do nepríjemnej situácie, že by vám musel stále dokladať, nechajte trochu jedla na tanieri.

 

Grécko – tu si dajte pozor na dlane. Ich ukázanie je považované za hrubosť a urážku. Takže sa s natočenou dlaňou nemáva, ani nezastavuje. Musíte si zvyknúť na mávanie, ako to robia aristokratkykráľovné krásy.

 

Luxembursko – pri žuvaní žuvačky si dajte pozor, aby vás nebolo vidno. Na verejnosti je to priam vulgárne, tak ako vo Švajčiarsku a Francúzsku. So žuvačkou v ústach máte problém aj v Singapure, kde je už skoro 20 rokov zakázaná. Obyvateľov mesta omrzelo zoškrabávanie lepkavej hmoty z chodníkov.

 

Zdroj/autor: yahoo.com, businessinsider.com, ediplomat.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa