Stala sa vám dopravná nehoda? Postupujte podľa nasledujúcich krokov

2022-01-04 12:30:00 |   |    | 

V prípade, že sa vám stala dopravná nehoda, mali by ste dodržať niekoľko krokov. Poznáte ich? Ak nie, my vám ich radi objasníme.



 

Nikoho z nás táto situácia vôbec ale vôbec nepoteší, no bohužiaľ dopravné nehody sú súčasťou cestnej premávky. Vždy potom ako sadnete za volant, je tu riziko, že sa dopravná nehoda môže stať. Preto je dobré byť pripravení aj na to najhoršie. Nezanedbávajte svoje poistky.

Kvalitné povinné zmluvné poistenie vám pomôže, ak spôsobíte škody niekomu inému. Aby ste boli chránení aj vy a mali v zálohe niekoho, kto pokryje vaše škody, v prípade, že spôsobíte dopravnú nehodu či škodovú udalosť, pre vás je tu havarijné poistenie. Preto pri zakladaní poistenia nekonajte prvoplánovo a urobte si prieskum vašich možností.

 

Ako postupovať pri dopravnej nehode?

Pokiaľ ste účastníkom dopravnej nehody či škodovej udalosti alebo ste nejakú spôsobili, v prvom rade zachovajte kľud. Poradíme vám, ako by ste pri takejto situácii mali postupovať.

 

Identifikujte, či ide o dopravnú nehodu alebo len škodovú udalosť

Len málokto z nás pozná rozdiel medzi dopravnou nehodou a škodovou udalosťou, čo je chyba. Pri zrážke dvoch vozidiel je prvoradé identifikovať, o aký problém ide.

 

Škodová udalosť

Pri škodovej udalosti ide len o samotnú zrážku dvoch vozidiel. Pri tejto zrážke nebol nikto zranení a nebola poškodená cesta či iné verejné zariadenie ako sú zvodidlá, osvetlenie a podobne. A na poškodených vozidlách nevznikne škoda viac ako 3990 eur. Pri škodovej udalosti nemusíte volať políciu.

 

Dopravná nehoda

Dopravná nehoda je definovaná ako zrážka vozidiel, kde vzniká škoda viac ako 3990 eur. Pri dopravnej nehode sú účastníci zranení a častokrát dôjde k poškodeniu cesty alebo iných verejných zariadení. Ak je jeden z vodičov pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok, aj vtedy je zrážka automaticky považovaná za dopravnú nehodu.

 

Zabezpečte miesto dopravnej nehody

Aby sa zamedzilo nebezpečenstvo zranenia ďalších osôb, mali by ste dôkladne a viditeľne označiť miesto nehody. V prvom rade, pred tým ako vyjdete z vozidla, oblečte si reflexnú vestu. Zapnite výstražné znamenie a umiestnite výstražný trojuholník na dobre viditeľné miesto.

 

Poskytnite prvú pomoc

Skontrolujte či nie ste vy alebo niekto iný zranený. V prípade, že nájdete zranenú osobu poskytnite prvú pomoc. Ak vyzerajú zranenia vážne, vyhľadajte lekársku pomoc a bez váhania volajte záchrannú službu. Záchrannú službu zavoláte pomocou linky 155 alebo 112.

Záchrannej službe sa snažte čo najdetailnejšie popísať zranenia a miesto, kde sa nachádzate. Ďalej postupujte podľa pokynov, ktoré vám dávajú zdravotníci na telefónnej linke.

 

Zavolajte políciu

Pokiaľ je zdravotný stav všetkých stabilizovaných v poriadku a vy máte dostatok priestoru, volajte políciu. Polícia príde na miesto nehody a pomôže vám spísať záznam o dopravnej nehode, ktorý sa vám hodí najmä vtedy, keď máte havarijné poistenie.

 

Zdokumentujte priebeh a miesto nehody

V aute máte tlačivo na spísanie škodovej udalosti. Toto tlačivo dôkladne a čitateľne vypíšte. Ak ste vy ten poškodený, požadujte od druhej strany číslo občianskeho preukazu a doklad k PZP, známy ako zelená karta. Vypíšte si z neho potrebné údaje ako je meno, adresa, špz, typ vozidla, poisťovňu, kde má poistené auto a číslo dokladu o poistení.

Následne spolu zapíšte pravdivo a čo najvýstižnejšie správu o nehode, vrátane nákresu o nehode. Nezabudnite túto správu o nehode všetci zúčastnení autonehody podpísať.

 

Nahláste vzniknutú škodu poisťovni

Posledný krok je nahlásenie škody. Vaša poisťovňa sa následne o váš prípad postará, na základe toho, akú poistku máte. Preto netreba poistenie ani výber poisťovne zanedbávať. S poisťovňou Union máte istotu, že ak sa vám stane táto nešťastná udalosť, máte za sebou niekoho, kto sa so záujmom o váš prípad postará.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: PR článok

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa