Nádherný svet pod zemou: Toto sú najkrajšie JASKYNE v susedných krajinách

2023-10-09 12:00:00 |   |    | 

Slovensko sa môže pochváliť hneď niekoľkými výnimočnými jaskyňami, v ničom však nezaostávajú ani naši susedia. Ak milujete návštevu krásnych podzemných priestorov, aj v okolitých krajinách si počas výletov prídete na svoje.



 

Baradla, Maďarsko

Najväčšou maďarskou pýchou je jaskyňa Baradla, ktorá zasahuje aj na naše územie. Môžete si ju tak pozrieť z oboch strán a porovnať, či sa vám viac páči naša Domica, alebo to vyhráva Baradla. Maďarská časť je dlhá 25 kilometrov a je najdlhšou jaskyňou v krajine. Prístupný je však len malý úsek, kde okrem tradičného okruhu môžete vyskúšať svoju odvahu aj v jednej z chodieb, určenej len na prechod v spoločnosti skúseného jaskyniara. Potrebujete na ňu plný výstroj a prechádzať budete aj ťažšie dostupným terénom, kde napríklad budete musieť ísť štvornožky. Je to však nezabudnuteľný zážitok, keď sa budete cítiť rovnako ako objavitelia jaskýň, ktorí takto odhaľovali krásne podzemné priestory.

 

Natur Eis Palast, Rakúsko

Turisticky najobľúbenejšou zaujímavosťou na Islande sú ľadovcové jaskyne, ktoré vyzerajú ako z úplne iného sveta. Málokto však vie, že za takýmito unikátmi nemusíme cestovať až tak ďaleko. Veľmi podobná atrakcia sa totiž nachádza v Rakúsku. Natur Eis Palast je súčasťou Hintertuxského ľadovca. Jej výzdoba je kompletne vytvorená z ľadu a v jej interiéri nájdete napríklad zamrznuté vodopády, ale aj chodby, ktoré sú kompletne obložené vrstvou tuhého snehu a ľadu. Jaskyňa je prístupná na prehliadky so sprievodcom. Pre verejnosť je k dispozícii jeden z okruhov, počas ktorého sa dozviete aj zaujímavosti z náuky o snehu a ľade. Okrem teplého oblečenia si nezabudnite priniesť na prehliadku najmä dobrú a pevnú obuv.

 

Javoříčské jeskyně, Česko

Najkrajšiu podzemnú výzdobu v Čechách nájdete v jaskyni Javoříčské, ktorá z tohto dôvodu patrí medzi najnavštevovanejšie v krajine. Viaceré kvaple dosahujú výšku niekoľko metrov a vytvárajú impozantnú atmosféru. Pre verejnosť je sprístupnený okruh, ktorý meria niečo vyše 800 metrov. Terén je pomerne jednoduchý, takže ho zvládnu aj rodiny s deťmi. Prehliadka má dve hlavné lákadlá. Prvým je Niagarský vodopád, ako prezývajú časť s najbohatšou výzdobou v jaskyni, druhou veľká sála, ktorú využívajú netopiere na prezimovanie. Z toho dôvodu je Javoříčské vyhľadávané aj odborníkmi. Ďalšou obľúbenou jaskyňou je Punkevní, ktorá je zároveň najnavštevovanejšou v krajine. Ľudia ju majú radi najmä kvôli plavbe na podzemnej rieke.

 

Medvedia jaskyňa, Poľsko

Na hraniciach medzi Českom a Poľskom nájdete zaujímavý skvost. V obci Kletno môžete navštíviť Medvediu jaskyňu, ktorá je pokladaná za najkrajšiu u našich severných susedov. I keď je najnavštevovanejším podzemným priestorom Wieliczka, tá je len bývalou soľnou baňou a z toho dôvodu nemá žiadnu prírodnú výzdobu. Jaskyňu v Kletne objavili v roku 1967. Podľa odborníkov v nej v minulosti žili medvede, ktoré ju využívali na zimný spánok. Ponúkala im rozsiahle priestranstvo a navyše tam boli dobre ukryté pred chladným počasím. V niektorých častiach našli pozostatky ich kostier. Doteraz sa podarilo preskúmať štyri kilometre podzemných priestorov, ale pre verejnosť doteraz sprístupnili len 500 metrov. Najviac im dominuje časť s jazierkami, ktorá sa volá Palácová sála.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa