Vyskúšali sme za vás: Na Zanzibare otvorili prvý top hotel, dovidíte z neho aj na ostrov B. Gatesa

2022-12-22 13:00:00 |   |    | 

Najvyšším ocenením reštaurácií je zisk známej Michelinskej hviezdy, najkvalitnejšie ubytovacie zariadenia zas spoznáte podľa toho, že patria medzi tzv. Leading Hotels of the World. Dostať sa na tento zoznam nie je jednoduché, Slovensko sa napríklad nemôže pochváliť ani jediným zápisom. Za najnovším prírastkom sme cestovali až na ďaleký Zanzibar.



 

The Leading Hotels of the World (LHW) (vo voľnom preklade „Vedúce, najlepšie hotely sveta“) je organizácia, ktorá združuje najvyberanejšie ubytovacie zariadenia planéty. Každé z nich musí byť niečím výnimočné,  a tak sa na zozname nachádzajú bývalé zámky, luxusné horské chaty, safari kempy či súkromné ostrovy.

Organizáciu založila v roku 1928 skupina európskych hotelierov po názvom „The Luxury Hotels of Europe and Egypt“, teda „Luxusné hotely v Európe a Egypte“ a pôvodne mala 38 členov. Koncom 60. rokov ich už bolo 70, všetky sa však stále nachádzali na starom kontinente. Až v roku 1971 pristúpilo združenie k prijímaniu hotelov z celého sveta.

Prím však hrá naďalej Európa, kde sa nachádza až 267 zariadení. Ázia má na zozname 39 zápisov, Amerika 55, no a za najkratší koniec ťahá Afrika, kde je takýchto výnimočných hotelov len 12. Najnovším prírastkom je Emerald Zanzibar Resort & Spa na ostrove Unguja, ktorý svoje brány otvoril len 1. decembra.

Nachádza sa v oblasti Matemwe na severozápadnom pobreží, takže sa netreba báť veľkého ústupu mora počas odlivu, ktorým je Zanzibar povestný. Na nádhernej širokej pláži s bielym pieskom sa môžete kúpať v podstate celý deň.

Ak však uprednostňujete radšej sladkú vodu, potom vás stretneme skôr v niektorom z bazénov, napríklad v tzv. infinity pool s výhľadom na oceán, alebo v menšom lagúnovom bare s barom, kde si môžete lahodný drink vychutnať bez toho, aby ste vyšli z vody.

Najmenší hostia majú k diszpozícii plytký bazén, ku ktorému patrí aj veľké outdoorové ihrisko s preliezkami, hojdačkami a šmykľavkami či interiérový miniklub s videohrami. O ich zábavu aj bezpečnosť sa starajú dvaja slovenskí animátori, takže si rodičia môžu bez obáv užívať slniečko, pohodu, ale aj výnimočné gastro zážitky v reštauráciách, ktoré sú v cene all inclusive.

Milovníci dobrého jedla a pitia si v Emerald Zanzibar Resort & Spa skutočne prídu na svoje. Na výber majú až štyri reštaurácie, v ktorých pod vedením talianskeho šéfkuchára servírujú tie najvyberanejšie delikatesy. Najväčšou je Aqua, kde sa raňajky, obedy i večere podávajú formou bufetu. Výber je bohatý, my sme však rozhodne najviac ocenili morské plody a ovocie. Také mango a papáju len tak niekde neochutnáte!

Ďalšie reštaurácie sú tematické. Carnivorous sa zameriava na kuchyňu Strednej a Južnej Ameriky a ako už názov napovedá, tešiť sa môžete najmä na rôzne mäsité pokrmy. Beach Club Grill zas ponúka najmä stredomorské jedlá a jeho najväčšou výhodou je okrem nich aj piesok pod nohami a neuveriteľný výhľad na pláž.

Napokon je tu ešte reštaurácia Le Asiatique, zameraná na tradičnú ázijskú kuchyňu. Ak si spravíte rezerváciu vopred, môžete sa tešiť aj na zážitkovú šou, pri ktorej vám kuchár pripraví jedlo priamo pred očami. Nebude to len o varení – počas našej večere šľahali plamene, lietali nože a na pulte vznikali z jednotlivých ingrediencií zaujímavé vzory.

To však nie je jediné nezabudnuteľné predstavenie, na ktoré sa môžete v Emerald Zanzibar Resort & Spa tešiť. Každý deň pre hotelových hostí pripravujú aj zaujímavý večerný program, napríklad slávnostnú večeru so živou kapelou, diskotéku či bielu párty so saxofonistom.

Nás však jednoznačne najviac zaujalo vystúpenie miestnych akrobatov, ktorí so svojimi telami dokázali také divy, že by mali obrovskú šancu uspieť aj v známych talentových súťažiach. Vyše polhodiny robili premety, stáli na sebe na hlavách a so švihadlom predvádzali také kúsky, až sa motala hlava aj samotným divákom. To všetko s ľahkosťou a úsmevom na tvári!

Domáci vôbec sú svojim pozitívnym prístupom k životu povestní. Hoci sa najmä v prvých dňoch po otvorení hotela občas stalo, že obsluha mala z pohľadu Európana drobné nedostatky, rýchlo sa všetko naučila a predovšetkým dokázala svojim príjemným vystupovaním odčiniť akékoľvek chybičky. Ak pred chladnou dokonalosťou uprednostňujete pohostinnosť a príjemnú atmosféru, tu ste rozhodne na správnom mieste.

Výhodou hotelového komplexu je aj jeho dostupnosť. Nachádza sa len 45 minút od letiska a približne rovnaký čas ho delí aj od najznámejších miestnych atrakcií vrátane džungle Josani či mesta Stone Town, rodiska Freddieho Mercuryho. Predovšetkým je však vybudovaný priamo oproti ostrovčeku Mnemba vzdialenému od pobrežia asi 3 kilometre.

Ten sa preslávil vďaka tomu, že leží na okraji koralového útesu, ideálneho na šnorchlovanie, ale tiež preto, že má patriť známemu podnikateľovi Billovi Gatesovi. Na ostrov je vstup zakázaný, z hotela Emerald Zanzibar Resort & Spa však do jeho blízkosti organizujú obľúbené výlety. Potápačský alebo šnorchlovací výstroj vám zapožičajú, a tak vám nič nebráni, aby ste sa po krátkej jazde loďou ponorili do nádherného farebného sveta pod hladinou.

Ak máte pod nohami radšej pevnú zem, vychutnajte si pohľad na Mnembu aspoň z pobrežia. Ten najkrajší sa vám naskytne skoro ráno, keď na pláži stretnete len ochranku a miestnych rybárov vyrážajúcich za úlovkami na more. Na Zanzibare je aj v tomto čase príjemných 28 stupňov, a tak si môžete magický začiatok dňa vychutnať napríklad aj s nohami vo vode. Slnko vychádza práve nad Gatesovým ostrovčekom!

 

 

 

Autor: © Zoznam/AKO

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa