Ait Ben Haddou je marockou obdobou Hollywoodu. Nakrúcali tu Bonda, Múmiu i Gladiátora

2024-03-20 00:00:00 |   |    | 

Nenápadné marocké mestečko Ait Ben Haddou má filmovú kariéru, ktorú mu môžu závidieť celé davy. Stačilo, že si ho raz všimli filmári, použili ho ako kulisu do dobových záberov a odtiaľ bol už len krôčik do Hollywoodu, kde sa pre producentov stal vyhľadávanou kulisou. Objavil sa dokonca v Oscarom ocenených filmoch.



 

Tajomstvo hrobu zakladateľa

Oblasť súčasného Ait Ben Haddou píše už dlhú históriu. I keď samotné mestečko vzniklo oveľa neskôr, prvé osídlenie sa datuje už do 8. storočia. Podľa legendy prišiel vtedy do tejto oblasti istý Ben Haddou a založil nový kmeň pomenovaný podľa seba. Hovorí sa dokonca o tom, že bol pochovaný práve na tomto mieste na púšti a pod súčasným mestom by sa mal nachádzať jeho hrob. To, či je toto tajomstvo pravdivé, sa však kvôli ďalšej výstavbe už zrejme nikdy nedozvieme. V 11. storočí pôvodnú osadu vystriedala pevnosť s obrannou funkciou a v 17. storočí získalo Ait Ben Haddou súčasnú podobu. Na púšti vtedy vyrástlo významné mestečko, ktoré sa podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave. Aj vďaka tomu ho zapísali na zoznam UNESCO.

 

Obchodná cesta medzi Marrákešom a Saharou

Ait Ben Haddou malo kedysi veľmi významnú pozíciu, pretože ho vybudovali priamo na dôležitej obchodnej ceste, ktorá prechádzala Saharou a viedla do Marrákeša. Neskôr sa prepájali aj s Mali, Nigériou a Sudánom. Obchodníci tadiaľto prevážali zlato, striebro a koreniny, teda vysoko cenené komodity, na ktorých sa dalo zarobiť veľa peňazí. Počas dlhých ciest potrebovali miesto, kde by si mohli oddýchnuť, občerstviť sa alebo osláviť úspešný predaj. Postupne tam preto pre nich vybudovali všetko potrebné. Bol tam hostinec a mešita, väčšinu budov však prirodzene tvoria obytné budovy. Na vrchole mesta sa nad nimi týči citadela.

 

Niekoľko domov obývajú dodnes

V súčasnosti je Ait Ben Haddou najmä obľúbenou turistickou atrakciou. Cestovatelia si tam chodia obzrieť zaujímavú architektúru, užiť si atmosféru starých uličiek a potešiť sa aj krásnymi výhľadmi. Pre každodenné bývanie to však nie je najideálnejšie miesto, lebo tam chýbajú základné služby či úrady, takže sa domáci veľa nacestujú. Napriek tomu tam ale zostalo žiť niekoľko ľudí. Domy sú postavené tradičným štýlom z dreva a nepálenej tehly a môžeme na nich pozorovať typický marocký štýl. Steny sú hrubé a okná malé, vďaka čomu je tam počas horúcich letných mesiacov príjemný chládok. Strechy vyrábali z dreva, ktoré pokryli palmovými listami. Až na ne pokladali škridle. Vďaka tomu zase ochránili interiér pred zimným chladom.

 

Hollywoodski režiséri ho milujú

Takú jedinečnú atmosféru, ako má Ait Ben Haddou, vo svete len tak ľahko nenájdete, preto si mesto veľmi rýchlo všimli aj filmoví režiséri. Najskôr ho využili v kinohitoch z tohto regiónu, ale neskôr sa dostal aj do hľadáčika hollywoodskych štábov. Najskôr sa objavil vo filmoch ako Ježiš Nazaretský z roku 1977 či Marco Polo z 1982 o dve dekády neskôr sa stal súčasťou takých známych hitov ako Múmia, Alexander, Babel, Princ z Perzie, Jedna noc s kráľom a Gladiátor. Ideálne kulisy tam našli aj do Bondovky Dych života či seriálu Hry o tróny.

 

Domov najväčších štúdií

Mestečko tak rýchlo získalo dobré meno a štáby tam prichádzali čoraz častejšie. Kvôli tomu tam neskôr vznikli filmové štúdiá Atlas, ktoré sa nachádzajú len 20 minút cesty od Ait Ben Haddou. Svojou rozlohou dokonca predčia aj tie hollywoodske. Založili ich v roku 1983 a odvtedy tam natočili množstvo filmov. Štúdiá sú prístupné pre verejnosť a po zaplatení vstupného si môžete pozrieť kulisy z viacerých známych scén.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa