Mesto Salta, argentínska krásavica

2012-08-07 11:00:00 |   |    | 

ARGENTÍNA - Ak si otvoríte mapu Argentíny, zistíte, že je rozdelená na 23 rôznorodých provincií. Jednou z nich je Salta, ležiaca na severe krajiny v blízkosti bolívijských hraníc. Hlavné mesto, ktoré dalo meno celej provincii, patrí medzi argentínske krásky. Obkolesená červenými skalami a kaktusovými lesmi dostala Salta prívlastok la linda, nádherná. Presvedčme sa, že ho nemá zadarmo.



Mesto múzeí

Najlepším začiatkom na prehliadku mesta je hlavné námestie, Plaza 9 de julio. Tu sa kedysi začala písať história mesta a dodnes sa na ňom odohrávajú všetky dôležité udalosti. Názov námestia pripomína deň v roku 1816, kedy bola prvou ústavou oficiálne vyhlásená argentínska nezávislosť od Španielska. Záverečné obdobie kolónie a prvé etapy nezávislej krajiny si pamätajú viaceré budovy okolo námestia.

Za návštevu stojí hlavne Cabildo de Salta, najstaršia mestská koloniálna stavba, dlhé roky radnica a dnes múzeum. Druhé múzeum, ktorého návšteva je v Salte povinná, je MAAM, Museo de Arqueología de Alta Montaña. Ukrýva tajomné nálezy zmrznutých detských tiel, ktoré do posvätných kopcov vkladali ako obete bohom ešte Inkovia.

 

Mesto kostolov

Za krásnu budú Saltu určite považovať aj milovníci sakrálnych stavieb. Na námestí stojí katedrála a ponúka presne to, čo sa od podobného miesta očakáva. Oázu pokoja uprostred rušného námestia. Podobne je to aj v prípade Kostola sv. Františka. Františkáni boli prvým mníšskym rádom, ktorý prichádza do španielskych kolónií šíriť kresťanstvo. Saltu neobišli a vznikol tak jeden z najimpozantnejších kostolov v meste. Najkrajší je, keď sa zotmie a jeho ružovo-bielu vežu vidno z každého kúta mesta.

 

Mesto z výšky

Salta je siedme najväčšie argentínske mesto a hoci má viac ako pol milióna obyvateľov, nepôsobí tak. Vďaka určite patrí aj množstvu zelených plôch, čo mesto zdobia. Hlavný park nesie meno argentínskeho osloboditeľa generála San Martína a je to z neho len na skok k lanovke na kopec San Bernardo. Týči sa vo výške asi 300 metrov nad mestom a ponúka jedinečný výhľad na pravidelné ulice centra, na hlavné námestie i na množstvo kostolných veží. Vyhliadka je dokonalé romantické miesto na podvečerné chlipkanie čaju maté.

 

Keď sa zotmie

Kúzlo Salty nezmizne, ani keď sa zatvoria brány múzeí a kostolov. To iba mesto naberie druhý dych a vtedy treba byť na správnom mieste. Najlepšie na ulici Balcarce. Je to rušná ulica v širšom centre mesta lemovaná barmi známymi pod označením peñas, ktoré ponúkajú okrem jemného piva Salta a chutných plnených taštičiek aj predstavenie miestneho folklóru.

Salta nepatrí medzi najvyhľadávanejšie ciele turistov v Argentíne. Je to škoda, pretože ten, kto ju videl, určite neľutuje.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa