TOP10 V Chichen Itzá po prúdoch rituálnej krvi

2010-08-30 18:30:00 |   |    | 

MEXIKO - Chichen Itzá je najslávnejšie a najlepšie zreštaurované majské nálezisko nachádzajúce sa na polostrove Yucatan. Nádherná ukážka majského architektonického umenia sa tu mieša s tajuplnou atmosférou tohto miesta.



V minulej časti našej 10-dielnej série o najexotickejších miestach sveta ste sa mohli dočítať o parku na konci sveta Los Glaciares. Dnes sa vydáme do Mexika, na polostrov Yucatan, kde sa nachádza jedna z najveľkolepejších ukážok majského umenia – chrám Chichen Itzá.

Astronomická dokonalosť stavieb v Chichén Itzá

Chichen Itzá je najväčším zo zbúraných majských miest na polostrove Yucatan. Bolo postavené v rokoch 600-830 n.l. V roku 987 sa ho zmocnili Toltékovia. Ich kultúra splynula v podivnej symbióze s majskou a po premiešaní sa vytvorila úplne odlišná kultúra, ktorá však niesla znaky Toltékov i starých Majov. Toltékovia napríklad prijali kult Quetzalcóatla (operený had) alebo Chaka (boh dažďa), priniesli do starých miest nové architektonické prvky, ale tiež krvavé obete, ktorých stopy sú dodnes vidieť na oltároch umiestnených na vrcholkoch chrámov.


V starovekej Amerike sa mestá a chrámy stavali podľa severojužnej osi, nebeského pohybu hviezd a planét. U vyspelých civilizácií sa to veľmi prísne dodržiavalo. Preto sú celé mestá stavané ako presne fungujúce astronomické prístroje. Chichen Itzá sa nachádza v úplne plochom teréne a je v ňom umiestnený jeden z najlepších príkladov astronomickej architektúry – Caracol.

 

  • Záhadné asymetrické observatórium Caracol
    Caracol (alebo tiež slimák – názov je odvodený od točitého vnútorného schodiska) je zakončené cylindrickou vežou na dvojvrstvovej  plošine, z ktorej viedlo kedysi dávno šesť rúr (šachiet), ktoré ukazovali rôznymi smermi. Do súčasnosti sa však dochovali len tri z nich. Staroveké kultúry sa zaujímali predovšetkým o pohyby Slnka a o zmiznutie a následné znovuobjavenie sa Venuše, kde dokázali nesmierne presne určiť jej vek. Majovia dosiahli vo svojich skúmaniach nevídané úspechy, keď si uvedomíme, že nemali k dispozícii moderné prístroje, ale len svoje presne orientované stavby.

 

Svetlo a tieň v chráme Opereného hada

El Castillo chrám Kukulkana, alebo tiež chrám Quetzalcóatla, je jedna z najkrajších pyramídových stavieb na svete. Hlavné schodisko má orientované na sever. Dá sa to ľahko zistiť podľa toho, že po stranách schodiska sa plazia „dva hady“, ktorých hlavy odpočívajú až pri zemi. Rovnaký motív nájdete aj pri vchode do chrámu, ku ktorému sa dostanete až po výstupe na vrchol pyramídy. Práve na hlavnom schodisku sa za jarnej rovnodennosti môžete pokochať neuveriteľnou a nádhernou hrou svetla a tieňa. A pri troche šťastia uvidíte i „plaziaceho sa hada Quetzalcóatla“, jeho tieňové telo sa bude vlniť od vrcholku smerom k úpätiu pyramídy.

 

  • Za futbalom na Pelotu
    Gran Jurto de Pelota bolo veľkým ihriskom, kde sa odohrávali hry mezoamerických kultúr. Cieľom hry bolo prehodiť loptu kruhovými otvormi. Nebolo však dovolené dotýkať sa lopty rukami, ale len bokmi. Porazený tím prepadal hrdlom a bol obetovaný. Ihrisko má navyše neskutočnú akustiku. Pokiaľ sa budete rozprávať na jednom konci, na druhom – vo vzdialenosti 135m budete počuť každé slovo. Tlesknutie sa mnohonásobne odrazí a vráti sa k vám v nestíšenej podobe
    .

 

Len kúsok za chrámom je vidieť niekoľko menších chrámov (chrám stolov, bojovníkov alebo Chac Mool). Jednou z úžasne zdobených stavieb je Dom mníšok. Je to najväčšia a najviac zachovaná stavba pochádzajúca z klasického obdobia Chichen Itzá. Bola pomenovaná podľa veľkého počtu miestností a španielski duchovní ju prirovnávali ku kláštoru. Za návštevu určite stojí i Cenote Sagrado. Obrovitá a desivá prírodná studňa má v priemere 60 metrov a klesá do hĺbky 35 metrov, pričom jej steny sú plné popínavých rastlín.


 

Nenechajte si ujsť

 

  • K tisícke stĺpov Chichen Itzá
    Grupo de las Mil Columnas je pomenovaná podľa obrovského množstva stĺpov, ktoré sa tiahnu na juh a na východ. Skupina pozostáva z Chrámu bojovníkov, Chrámu Chac-Moola a Potiarne – parnej sauny. Všetky stavby sú zdobené štukou a sú na nich zobrazené plastiky zvieracích božstiev.
  • Na plošinu lebiek
    Toto miesto sa rozkladá medzi Temple de los Jaguares a El Castillom. Zvláštnym znamením sú lebky (ktorými je ozdobená) a orly trhajúce ľudské hrudníky, aby mohli zjesť ich srdce. Kedysi toto miesto slúžilo ako zhromaždisko hláv obetí.
  • Za odpočinkom do letoviska Cancún
    Ak vás zmohlo blúdenie po krásach majskej kultúry, môžete sa vydať do najväčšieho letoviska v Mexiku – Cancúnu. Kúpanie v Karibiku, slnenie na pláži, alebo prehliadka letoviska sú možnosti, ako sa dá príjemne stráviť voľný čas.

 

 

Tipy na zájazd do Mexika

Cestovná kancelária - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku  atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Mexiko.

  •  Veľký okruh po Mexiku Čaká na vás pestrosť a farebnosť miestneho folklóru, uvidíte najzaujímavejšie architektonické skvosty majskej a aztéckej kultúry a navštívite i svetoznáme letoviská.
  • To najlepšie z Yucatanu Pre milovníkov kombinovaných zájazdov je pripravený tento 14-denný zájazd po atraktívnom okruhu polostrova Yucatan.
  • Pláže Mexika Exotické kúpanie a spoznávanie Mexika.

 


Autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa