Luxus je slabé slovo - ako vyzerá dovolenka v Thajsku za osem tisíc eur?

2012-11-09 15:30:00 |   |    | 

Niekto si za osem tisíc eur kúpi auto, niekto si zoberie hypotéku a niekto pôjde na týždňovú dovolenku. Najprepychovejšie strediská Thajska okrem ubytovania ponúkajú tiež prvotriedne wellness služby. V komplexoch s piatimi hviezdičkami a súkromným zálivom sa polihuje v súkromných vilách s bazénom a sluhom a to všetko s čo možno najmenšou ekologickou stopou. Láka vás luxus alebo by ste išli radšej na thajský kurz varenia či masáží?



„Luxusný hotel s veľkou posteľou, naplneným barom a balkónom už dnes nikoho neoslní. Pokiaľ chcete prilákať tú najbohatšiu klientelu, musíte ponúkať niečo navyše,“ vraví hrdo majiteľ jedného z najluxusnejších rezortov v Thajsku. Namiesto „obyčajného“ prepychu ponúkajú nadštandardné wellness služby. O kus ďalej, na thajskom ostrove Phuket, stojí pre zmenu ekorezort - tu je pridanou hodnotou dobrý pocit z ekologickej neškodnosti pobytu.

Triedenie odpadu je to najmenšie, hotely Evason Phuket & Six Senses Spa a Soneva Kiri Six Senses si zakladajú na všemožných spôsoboch, ako šetriť životné prostredie. Preto napríklad využívajú úsporné spotrebiče, sprchy či žiarovky, pitnú vodu si tu sami vyrábajú, pripravujú kompost, pestujú vlastné ovocie, zeleninu a bylinky, vodu ohrievajú solárnymi panelmi a vetranie zaisťujú prirodzenou ventiláciou.

 

Úsporné žiarovky v súkromnom lietadle

I tak je hosťom poskytovaný vysoký komfort, ktorý začína súkromnou piesčitou plážou či vonkajšou vaňou a končí hotelovým kinom a lekciami z astronómie. Paradoxom je, že do absolútne ekologicky neškodného strediska, ktoré je prístupné len z mora, vás z letiska dopraví súkromné lietadlo, čo vašu ekologickú stopu zaťaží oveľa viac než všetky klasické žiarovky sveta.

Aby ste si však mohli vychutnať ten pocit súladu s prírodou, o ktorý sa spomínané komplexy naozaj snažia, musíte mať na účte minimálne osem tisíc eur - toľko tu totiž stojí 10 nocí. Last minute ceny týchto zájazdov sa znížia pokojne i na polovicu, naopak v atraktívnych termínoch, ako sú Vianoce alebo Silvester, sa vyšplhajú až k 16 tisícom.

 

Thajská regenerácia v ryžových poliach

Záľuba v BIO však nie je jediný ťahák pre bohatých cestovateľov. V Thajsku cielia tiež na tých, ktorí túžia po nadštandardných wellness službách. Relaxačné masáže, regeneračné kúry a celkovú očistu organizmu ponúkajú prepychové strediská Four Season v oblasti Chiang Mai, Zeavola resort na ostrove Phi Phi alebo Centara Grand Mirage Resort v Pattayi.

Four Season stavil na starodávny thajský štýl, v ktorom je celý komplex vybudovaný. Je navyše vsadený do ryžových polí v malebnom údolí, takže tu dokonale utečiete pred hlukom a ruchom civilizácie. Perfektná starostlivosť zabalená do mäkkučkých uterákov, thajské masážne procedúry a čisté prostredie je hlavnou výsadou tohto originálneho komplexu.

Úplne iné zážitky zas ponúka Centara Grand Mirage Resort, ktorý leží priamo na súkromnej piesčitej pláži. Tento obrovský komplex disponuje nielen nádhernou tropickou záhradou, ale i skutočne rozsiahlym tematickým aquaparkom Lost World priamo pred hotelom.

 

Thajské kurzy varenia a masáží

Ak vás neláka milionárska dovolenka, potom máte šancu spoznať Thajsko úplne inak a za výrazne nižšiu cenu. Čím ďalej, tým obľúbenejšie sú takzvané motivačné programy, ktoré v sebe zahŕňajú nielen klasický pobyt pri mori, ale aj kurz thajskej kuchyne alebo thajských masáží. „V Thajsku všetko vychádza z tradičných zvykov - jedlo je jednoducho spoločenská udalosť,“ hovorí majster thajskej kuchyne, ktorý tu vedie kurzy pre cudzincov.

Počas nich sa naučíte pripraviť až dvadsať jedál, všetky materiály tu navyše majú dokonca i v češtine, ktorá je človeku obvykle podstatne bližšia než angličtina alebo thajčina. Podobné je to i pokiaľ chcete preniknúť do tajov thajských masáží. Kurz prebieha v najstaršej chrámovej škole thajských masáží Wat Pho a naučíte sa základy olejovej masáže a aromaterapie. Pomocou stimulácie akupresúrnych bodov dosahuje thajská masáž uvoľnenie napätia a vyvoláva pocit maximálneho uvoľnenia. Absolventi oboch kurzov získajú medzinárodný certifikát.

 

Darčeky pre rodičov? Naučte ich thajskú masáž

Kurzy prebiehajú najčastejšie v Bangkoku, ale po ich skončení nasleduje i niekoľkodňová „dovolenka pri mori“. Zúčastniť sa môže vraj každý, „dosť často sem trebárs deti pošlú svojich rodičov alebo prarodičov namiesto darčeka k Vianociam,“ dodáva sprievodca, ktorý sa stará o priebeh kurzov masáží a rýchlo dodáva, že jazyková bariéra nehrozí, pretože masáže sa učia z obrázkových materiálov.

Modlitba, ktorá je tradične prednášaná pri masážach, hovorí: „Nech ten, koho sa dotýkam, je zbavený bolesti a nech dôjde opäť k uzdraveniu“. Či už sa rozhodnete zapísať sa do masérskeho kurzu, necháte sa o seba starať v tých najluxusnejších hoteloch Thajska alebo sa vydáte na dobrodružnú cestu thajským pralesom, všade vás budú sprevádzať milí a priateľskí ľudia z krajiny úsmevu.

 

Tipy na relaxačnú dovolenku do najluxusnejších stredísk Thajska

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky luxusných zájazdov do Thajska:

 

  • Ostrov Phi Phi, Thajsko: Vydajte sa do miest, kde sa nakrúcal film Pláž, spoznajte na vlastnej koži hebkosť piesku v zátoke Ao Maya a ubytujte sa v jednom z najluxusnejších stredísk v Thajsku. Panenské súostrovie Phi Phi patrí k najobľúbenejším miestam v Thajsku.
  • Thajský Phuket: Neexistuje luxusnejšie a živšie letovisko. Thajský Phuket je poriadne drahý, ale ponúka pekelnú porciu luxusných zážitkov. Opaľovanie na miestnych plážach, nočný život v uliciach, možnosť výletov po okolí a perfektné služby.
  • Malý okruh po strednom Thajsku: Oboznámte sa s fascinujúcou thajskou históriou a navštívte miesta, kde sa písali dejiny. Bangkok - Bang Pa-in - Ayutthaya - Damnoen Saduak - Kanchanaburi - rieka Kwai - Sai Yok - Erawan - Pattaya. Kombinácia poznávania a následného relaxu na plážach.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa