Himalájske výstupy: k prameňu posvätnej Gangy v Indii

2013-06-05 12:15:00 |   |    | 

INDIA - Byť v Himalájach a nezamilovať si Indiu je takmer nemožné. Najväčším čarom je však bohatstvo tejto krajiny, ktoré nespočíva v hmote, ale jej duchu. Jedným z najspirituálnejších výstupov je putovanie k ľadovcu Gaumukh, z ktorého vyviera rituálna rieka hinduistov.



Indiou preteká sedem posvätných riek, z ktorých najznámejšia a pre Indov najdôležitejšia, je práve spomínaná Ganga. Nazýva sa tiež Bhagirathi, podľa muža, ktorý ju podľa legendy priniesol na Zem. Pramení vo výške asi 4 000 metrov nad morom v štáte Uttarakhand, na severe tejto kontroverznej krajiny.

 

Zabudnite na striktné plány

V Indii sa vaše plány nemusia zakaždým zrealizovať dokonale. Krajina je plná každodenných prekvapení, ktoré vám, najmä ak cestujete bez sprievodcu (alebo aj s ním), môžu veľmi jednoducho a šikovne zmeniť vysnívané situácie. Napríklad obyčajná cesta autobusom trvá občas z pôvodných piatich hodín pokojne aj pätnásť alebo váš zámer prespať v hoteli sa veľmi rýchlo môže zmeniť na “náhodný pobyt” v miestnej rodine. Samozrejme, všetko závisí len a len od vás…

 

234 kilometrov precestujete za dva dni

Východiskovým bodom pre výstup k prameňu Gangy je dedinka Gangotri vo výške asi 3 100 metrov. Je to pútnické miesto a nachádza sa v prekrásnom údolí lemovanom magickými horami, kde žije mnoho Sádhuov (ľudia, ktorí sa rozhodli pre asketický, samotársky a spirituálny život) v jaskyniach alebo chatrčiach. Dedina má dnes už pomerne turistický nádych. Okrem posvätného chrámu Gangotri tu nájdete množstvo miestnych reštaurácií a možností ubytovania.

Väčšina cestovateľov sa tu zdržuje asi jeden - dva dni. Častokrát sem turisti prichádzajú zo známeho “mesta jogy”, Rišikéš a aj napriek tomu, že samotná vzdialenosť je iba 234 kilometrov, celková doprava  po horských cestách spolu s nocľahom trvá v priemere dva dni. Nie je nič výnimočné stretnúť sa tu napríklad so zosuvmi pôdy, kvôli ktorým sa môže premávka zastaviť aj na niekoľko hodín.

 

Obohatenie cez extrémy

Výstup k prameňu Gangy je vhodný pre milovníkov prírody, dobrodružstva aj duchovna. Osemnásť kilometrové putovanie začína v spomínanej dedine Gangotri a  poskytne vám kompletný zážitok bohatého prírodného dedičstva neovplyvneného ľudskými zásahmi. Celé územie, ktorým sa prechádza, tvorí prírodná rezervácia s rozmanitou flórou,  mixom zelene, farieb, skalnatých aj púštnych oblastí.

V malebnej krajine s pozadím zasnežených vrcholkov šesťtisícoviek sa striedajú vlny príjemného teplého vzduchu a mrazivého vetra z ľadovcov, čo vytvára záhadne mystickú atmosféru. Po štrnástich kilometroch sa nocuje v údolí, kde je možnosť výberu spania v stanoch na lôžkach podobných posteliam alebo v uzavretom ašráme na matracoch na zemi. V oboch prípadoch veľmi skromne, ale zároveň s prežitím neopakovateľnej, intenzívnej skúsenosti. Teploty v noci tu môžu aj počas letných mesiacov klesnúť pod nulu.

 

Ľadovec pripomína ústa posvätného zvieraťa

Štyri kilometre od tábora nájdete posvätný prameň Gangy. Ľadovec Gaumukh (čo v preklade znamená kraví pysk), je pre mnohých návštevníkov finálnym cieľom púte. Jeho poznávacím znamením je, že z diaľky pripomína ústa kravy.

Táto stredne náročná túra môže byť rozšírená prechodom až za tridsať kilometrov dlhý a dva až štyri kilometre široký ľadovec Gaumukh, na miesta  Tapovan (4 400 metrov) alebo Nadanvan.

 

Najvhodnejšie obdobie: od mája do októbra

 

Zdroj/autor: Andrea Boldišová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa