Indických top 10: pozrite sa na najkrajšie miesta a pamiatky v Indii

2013-09-08 12:00:00 |   |    | 

Keď po prvýkrát uvidíte slávny Tádž Mahal v odraze okolitých jazierok, nemáte na výber. Toto miesto, hoci hraničí s gýčom, je proste indickým skvostom číslo 1. Biela stavba, zdobená drahokamami a čiernym mramorom, je dokonale symetrická a hlavne postavená z lásky. A to je len začiatok - pred nami je ešte deväť ďalších najkrajších miest Indie!



Keď sa povie mauzóleum, málokto si vybaví niečo tak romantické a pôvabné ako je belostný Tádž Mahal. Pre svoju náhle zosnulú ženu ho z lásky zmiešanej so žiaľom nechal postaviť sultán Šáhdžahán: stavba začala v roku 1630 a trvala 22 rokov. Dnes mramorové mauzóleum patrí k siedmim novodobým divom sveta.

 

  • Amritsar - jazero nektáru nesmrteľnosti

Amritsar alebo tzv. „Jazero nektáru nesmrteľnosti“ je najvýznamnejším miestom indického štátu Pandžáb a tiež miestom, kde stojí najdôležitejšia svätyňa sikhov - Zlatý chrám. Biely komplex budov v sebe ukrýva jazero, v ktorého strede žiari Harimandir - chrám úplne pokrytý zlatom.

 

  • Ružové mesto Jaipur - veľkolepé centrum histórie

Hlavné mesto Rádžasthánu je pokladnicou indickej histórie. Nájdete tu celý rad významných chrámov, pevností a monumentov, ako trebárs pevnosť Ámbér. Pritom už samotné staré mesto je úchvatné samé o sebe - jeho domy sú namaľované na ružovo a celé centrum je postavené podľa zásad staroindického architektonického kódexu Silpašástra.

 

  • Dillí: Červená pevnosť alebo nehrdzavejúci stĺp

Pri ceste do Indie nie je možné vynechať Dillí. Mesto plné mešít, pevností a ľudí je okorenené vôňou kari a všadeprítomným smogom - veľké indické mestá, to nie je žiadna romantika - ekológia je slovo, ktoré tu ešte nepoznajú. I tak si nenechajte ujsť Červenú pevnosť z pieskovca, ktorá predstavuje vrchol staviteľstva veľkých Mughalov. V nej zas navštívte Háremovú mešitu.

 

  • Riviéra Goa - pláže, ktoré musíte vidieť

Či je leto alebo zima, na riviére Goa to žije - v zime sem chodia vymrznutí Európania a v lete Indovia. Fascinujúce zlaté pláže s palmami sklonenými nad morskou hladinou prilákajú ročne niekoľko miliónov turistov. Lenže pozor - táto riviéra sa tiahne po takmer celom pobreží Indie, takže na preplnenosť sa tu naozaj nebudete môcť sťažovať.

 

  • Kašmír - keď v Himalájach kvitnú tulipány

Raj na zemi - to je prezývka Kašmíru od všetkých, ktorí toto krásne územie videli na vlastné oči. Tunajšia príroda je proste dokonalá - na lúkach kvitnú krókusy a tulipány a okolo žiaria zasnežené hory. V očiach západných turistov sa bohužiaľ Kašmír stal sídlom teroristov, takže sem skoro nikto nechodí. Indické územie Kašmíru je pritom relatívne bezpečným miestom.

 

  • Jodhpur - Modré mesto dávneho kráľovstva

Farbiť steny domov jednou farbou majú zrejme Indovia radi - po ružovom meste sa môžete vydať i do modrého mesta. Je ním Jodhpur (Džódhpur), nad ktorého modrými ulicami sa v oblakoch týči obrovská pevnosť Mehrángarh, jedna z najväčších pevností sveta. Na skale sa tu za hrubými múrmi lesknú honosné kráľovské komnaty, ktoré kedysi slúžili kráľom Márváru.

 

  • Jaskynné chrámy Ajanta a Ellora

Monumentálne jaskynné chrámy Ajanta a Ellora začali starí Indovia tesať do skál už v 1. storočí pred naším letopočtom. Prečo to robili? Rozhodli sa, že práve vo vnútri skaly je najlepšie miesto pre náboženskú svätyňu. Celý komplex s neuveriteľnými sochami a nádhernými maľbami na stenách jaskýň je na Zozname svetového dedičstva UNESCO a je najpôsobivejší v celej Indii.

 

  • Darjeeling: Mesto čaju s unikátnou horskou železnicou

V Západnom Bengálsku, 2 000 metrov nad morom, v horách, kam smog z indických veľkomiest ešte nedosiahol, leží mestečko Darjeeling. Milujú ho snáď všetci Indovia práve pre čistý vzduch a okolité Himaláje. Darjeeling, zvaný tiež Kráľovná hôr, je preslávený tiež horskou železnicou Toy train alebo svojím vynikajúcim čajom, ktorý sa tu pestuje na každom voľnom políčku.

 

  • Puškar - najväčší trh v Ázii a očista od hriechov

Mesto Puškar obklopuje veľké jazero, ktoré je, ako množstvo vecí v Indii, posvätné. To ešte neznamená, že sa do neho nesmie hádzať všetko, čo sa vám zapáči - v Indii si na poriadok nepotrpia. Očistný kúpeľ od hriechov, ktorý má vykonať každý hinduista, potom naberá celkom inú podobu. V meste je 400 chrámov a tunajší trh, kde nakúpite i kone a ťavy, patrí k najväčším v Ázii.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na poznávacie zájazdy do Indie

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov do Indie:

 

  • India - Rádžasthán - Sultánove paláce: Púštne pevnosti, paláce a jazerá ako spomienky na lesk a minulosť bývalého kniežacieho štátu, vám umožnia splniť si akékoľvek predstavy o Indii.
  • Klasický okruh Indiou: Vydajte sa do panstva rozprávkových maharadžov, za stavebnými klenotmi Mughalov i do ríše tajomnej hindskej mystiky.
  • Okruh Indiou a Nepálom: Poznajte staroindickú kultúru, buďte svedkami tradičnej kultovej očisty vo vodách Gangy, zažite pocit ničotnosti pri pohľade na panorámu Annapuren...

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.5/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa