India - krajina superlatívov

2012-12-27 16:00:00 |   |    | 

INDIA - Táto obrovská a ľudnatá krajina pre nás stále predstavuje akúsi mystickú a tajomstvami opradenú zem hrajúcu všetkými farbami sveta. Nie je to len o tom, že je India veľmi ďaleko od Slovenska, ale vzdialená je najmä svojou kultúrou a históriou. A práve preto by sme vám Indiu radi priblížili a to prostredníctvom toho, v čom je naozaj dobrá, čiže prostredníctvom svojich rekordov a superlatívov.



Veľká, ľudnatá a starobylá

Táto krajina nachádzajúca sa na Indickom subkontinente má v súčasnosti niečo vyše jednej miliardy obyvateľov, čo z nej robí druhú najľudnatejšiu krajinu sveta. Prvou je zatiaľ samozrejme Čína, ale podľa demografického vývoja sa zdá, že India nebude potrebovať veľa času, aby ju prekonala. Ak by ste premýšľali nad tým, kam sa všetci jej obyvatelia pomestia, tak to nie je až taký problém, nakoľko je India s rozlohou väčšou ako tri milióny kilometrov štvorcových siedmou najväčšou krajinou sveta. Pokiaľ ide o veľkosť jej miest, aj tu sú údaje ohromujúce: nachádza sa tu totiž 27 veľkomiest s viac ako jedným miliónom obyvateľov.

Okrem svojej veľkosti a počtu obyvateľov India fascinuje aj svojou históriou a starobylosťou. Napokon, v štvrtom tisícročí pred naším letopočtom tu vznikla jedna z najstarších civilizácií na svete. Starovekí Indovia boli aj nesmierne hĺbaví, filozoficky a nábožensky založení ľudia. O tom svedčí aj fakt, že na tomto území vznikli štyri dôležité náboženstvá: budhizmus, hinduizmus, sikhizmus a džinizmus.

 

Rekordy ako sa patrí

Pri študovaní tejto krajiny človek skutočne natrafí na rôzne možné aj nemožné superlatívy, ktoré z Indie robia nesmierne neobyčajnú krajinu. Ak začneme napríklad finančnou stránkou tohto štátu, tak určite zaujme fakt, že ide o štvrtú svetovú ekonomiku, najväčšieho výrobcu bavlnených výrobkov, piateho najväčšieho výrobcu uhlia a šiesteho najvýznamnejšieho producenta cukru na svete. Samozrejme, tieto fakty ešte neprispievajú k tomu, aby obyvatelia Indie boli bohatí ľudia, keďže táto krajina má pomerne nízku HDP na obyvateľa.

Medzi rekordy v hospodárskom zmysle môžeme zaradiť aj fakt, že v Indii nájdeme najväčšieho svetového zamestnávateľa. Ide o indickú železničnú spoločnosť, pre ktorú pracuje neuveriteľných 1,6 milióna zamestnancov. To je akoby necelá štvrtina všetkých Slovákov pracovala v jednej firme. Keď už sme pri tej železnici, tak môžeme spomenúť aj to, že India sa môže pochváliť štvrtou najrozsiahlejšou železničnou sieťou na celom svete a tiež najdlhšou železničnou stanicou na svete.

Pánov zasa určite zaujme tento síce neobvyklý, ale hádam ešte o to viac hodnotný superlatív: v Indii sa totiž nachádza aj najvyššie položený pivovar na svete. Či je pivo, ktoré vyrobí, skutočne dobré, už nevieme, ale v každom prípade ide o zaujímavý rekord. Podobné je aj ďalšie indické „naj“, ktoré sa týka najvyššie položeného vojenského letiska na svete. Nuž, dobre sa im stavia v takých výškach, keď majú Himaláje, čo poviete? Ale v každom prípade je India doslova neuveriteľná krajina. Už ju len navštíviť...

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa