Srí Lanka: Žiariaca kvapka v indickom oceáne

2015-02-03 08:00:00 |   |    | 

Tropický ostrov v teplom bledomodrom oceáne, je ako malá kvapka odkvapnutá z obrovskej rozlohy Indie. Krajina s Indiou od pradávna spätá, a predsa tak odlišná. Nekonečné pláže, prastaré ruiny, aromatické čaje, fascinujúce miešanie odlišných kultúr a histórie. Rajský tropický ostrov s prívetivými ľuďmi a s najkrajšími plážami. To všetko je Srí Lanka, ostrov donedávna zmietaný občianskou vojnou.



 

Štát Srí Lanka sa nachádza na ostrove Cejlón kúsok pod špičkou indického polostrova a je to mimoriadne cestovateľsky zaujímavá zem. Slnko svieti priamo nad hlavou, od rovníka delí Srí Lanku len 6 ° severnej šírky. Tropický ostrov pokrývajú hlavne pobrežné nížiny, ktoré sa z juhu smerom k centrálnej časti dvíhajú až do výšok okolo 2500 m. V týchto miestach sa rozprestierajú čajové plantáže s celosvetovo známym Cejlonským čajom. Strednú časť ostrova zaberá pohorie tvorené starými horninami lemujúcimi pahorkatiny a roviny. Najvyšším vrchom Srí Lanky je Pidurutalagala (2524 m n. m.). Názov krajiny je sinhálskeho pôvodu a znamená žiariaca, svietiaca krajina. V minulosti bol ostrov predstavujúci neobvyklú záhradu tropickej fauny a flóry, kolonizovaný Britmi, ktorí ho nazvali Cejlón. Je tu množstvo stredovekých a starovekých kultúrnych pamiatok.


Ľudoprázdne pláže a Holubí ostrov

Je to len 5 rokov čo sa na Srí Lanke skončila vojna. Takmer 30 rokov sužoval túto krajinu konflikt medzi Tamilskými Tigrami a Sinhálcami. Dnes sú tu už ale vybudované nové cesty, na plážach stoja nové hotely a reštaurácie. Väčšina turistov síce stále jazdí na pláže na juhu ostrova, kde je hlava na hlave, ale ak chcete zažiť naozaj nádherné ľudoprázdne piesočné pláže s kokosovými palmami, treba sa vydať na východ. Po 10-hodinovej ceste sa ocitnete v meste Trikunámalé prezývanom „Trinco“ a len pár kilometrov od neho nájdete žiadané poloprázdne kokosové pláže Uppuvelli alebo Nilaveli. Tu vás môžu rušiť len miestni rybári alebo psy. Z miest a dedín na pobreží každý večer vyplávajú rybárskej lode a ak si chcete zarybárčiť aj vy, za menší poplatok vás rybári vezmú na more. Aj tu už pomaly začínajú vyrastať veľké hotelové komplexy. Ten najluxusnejší Jungle Cottage patrí dokonca synovi prezidenta. Miestni obyvatelia sa však sťažujú, že cena pôdy tu vzrástla za posledné roky tisícnásobne a skupujú ju hlavne ľudia s politickými konexiami. S rastúcim turizmom je na tom krajina lepšie po ekonomickej stránke, no vzrastajú aj dane a rôzne nezmyselné poplatky, napr. za čistenie pláží o ktoré sa nik nestará.

Necelú hodinu jazdy autom od mesta je jedno z najlepších miest pre potápanieHolubí ostrov. Vláda z neho urobila prírodnú rezerváciu, čo však znamená, že tam vyberajú od všetkých poplatky, no o ochranu koralov sa nik nestará. Turisti musia zaplatiť 10 dolárov za vstup, máte tu však možnosť šnorchlovať medzi nádhernými koralovými útesmi, vidieť delfíny či malé žraloky.

 

Krajina dlho sužovaná konfliktom

Trikunámalé (Trinco) bolo vždy najvyhľadávanejším prírodným prístavom a tak všetci dobyvatelia chceli najskôr získať toto strategické mesto. Striedali sa tu Holanďania, Portugalci, či Francúzi a Angličania. Tento ostrov bol kedysi časťou prastarej Sinhálskej ríše.

Sinhálci prišli na Srí Lanku niekedy okolo 6 storočia pred n. l. zo severnej Indie a vyznávali prevažne budhizmus. Dnes tvoria 74% populácia ostrova. Tamilovia, tvoriaci približne 18% obyvateľstva,  pochádzajú z južnej Indie a sú prevažne hinduisti. Na ostrove žije tiež početná skupina moslimov, sú to potomkovia arabských a indických obchodníkov.

Srí Lanka získala nezávislosť v roku 1948 po 2. Svetovej vojne. Dovtedy žili dva hlavné náboženské prúdy celkom v mieri, no problémy sa vyhrotili v 70. a 80. rokoch a prerástli takmer do občianskej vojny. Utláčaná populácia Tamilov je silná najmä v severných a východných oblastiach ostrova. Počas nedávneho konfliktu trpelo hlavne mesto Trinco, ktoré chceli získať obe znepriatelené strany Tamilské Tigre aj Srí lanská armáda. No to vždy bolo pod nadvládou armády a Tamilské tigre kontrolovali územie asi 50 kilometrov od mesta. V tejto oblasti vtedy neplatili peniaze, len výmenný obchod, nedalo sa sem dostať bez špeciálneho povolenia, nebola tu elektrina ani mobilný signál. Ku koncu vojny bolo obyvateľstvo vysťahované a ich domy, chrámy a školy zrovnala Srí lanská armáda so zemou. Teraz, po piatich rokoch, sú tieto miesta úplne na nepoznanie, všetko je nanovo vystavané, nové mosty, asfaltové cesty, mieria sem desiatky autobusov s turistami. Hinduistické chrámy vystriedali novo postavené budhistické s obrovskými sochami Budhu. Po ekonomickej stránke je to tu lepšie, avšak obyvatelia sa sťažujú na porušovanie slobôd, sleduje ich armáda, majú medzi sebou špiónov, boja sa hovoriť aj medzi sebou, mnoho ľudí zmizlo nevedno kam. Vojna síce skončila no cesta k zmiereniu bude ešte dlhá.

 

Slony či veľryby, nájdete tu aj krokodíly

Na Srí Lanke máte možnosť vidieť aj voľne žijúce slony, leopardy, krokodíly, delfíny či veľryby. Z už známeho mesta Trinco vás za 25 dolárov vezmú na veľrybársku výpravu.

Stačí hodina plavby a môžete vidieť veľryby aj z 30 metrovej blízkosti. Vyskytuje sa tu 26 druhov veľrýb a môžete tu pozorovať najväčšieho cicavca na svete Vráskavca obrovského. Podľa vedcov je Srí Lanka najteplejším miesto na zemi, kde sa tieto obrovské tvory vyskytujú. Veľrybie safari je jedným z najväčších lákadiel pre turistov a pozorovanie týchto cicavcov je tu masovou záležitosťou najmä na juhu ostrova okolo miest Mirrisa a Gálla. Tu sa však veľryby dajú pozorovať len z veľkej diaľky, keďže je pre nich veľké množstvo turistov veľmi stresujúce. Zatiaľ tento druh safari nikto nekoriguje a nekontroluje a to aj napriek tomu, že táto oblasť patrí do chránenej oblasti Indického oceánu. Dokonca je tu možné pozorovať veľryby z helikoptéry. Je len otázkou času kedy sa veľryby presunú ďalej do pokojnejších vôd. V národných parkoch môžete pozorovať tiež krokodíly alebo slony. Slon je na Srí Lanke posvätným zvieraťom, no ich počty však rapídne klesajú, ostáva ich len okolo 2 tisíc. Ubúda im životný priestor, zabíjajú ich poľnohospodári, ďalšie uhynú keď zožerú niečo toxické na skládkach prípadne sklo.

Na Srí Lanku sa môžete vydať po celý rok, keď prší na východnom pobreží na západnom je azúrové nebo a naopak. Ešte stále sa tu dá cestovať vcelku lacno na vlastnú päsť s batohom, prípadne s miestnymi sprievodcami a autom. Jedlo môže byť tiež pomerne lacné, ak vám chutí ryža, ktorú tu môžete jesť ráno, na obed aj večer na všetky spôsoby a s rôznymi prísadami, najmä však s chilli. Netreba zabudnúť, že obyvatelia sú ešte celkom konzervatívni a tak krátke nohavice a tielka radšej nechajte doma. K dobrý mravom tu patria sukne, alebo nohavice po kolená a tričko zahaľujúce ramená (všetko to platí aj pre pánov). Od minulého roku sa dá ísť aj na úplný sever ostrova, tu sa nachádza polostrov Jápané, vedie sem diaľnica aj železničná trať.

Srí Lanka, ostrov v tvare kvapky v modrom oceáne, je nádherný kúsok zeme, ktorý treba hlavne chrániť. Dalo by sa povedať, že mnoho miest bolo buď skrytých pred očami turistov, alebo zničených počas dlhého konfliktu. Občianska vojna a tiež tsunami dlho držali Srí Lanku mimo turistických trás. Ale už niekoľko rokov napreduje veľmi rýchlym tempom a našla si svoje miesto v itinerároch mnohých cestovateľov. Ležiaca medzi preplnenými časťami Indie a juhovýchodnej Ázie je Srí Lanka stále plná prívetivých a šarmantných ľudí. 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Ivana Ušiaková

Hodnotenie článku:
4.7/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa