Tečúce smetisko Ganga: Mŕtvych berie do neba, živých do pekla

2017-12-03 00:00:00 |   |    | 

Ganga je v starovekých skriptách popísaná ako dar od bohov, preto ju uctievajú hinduisti po celom svete. Do Váránasí prichádzajú s vidinou neba, v ktorom sa zaručene ocitnú, keď sa z posvätnej rieky napijú. Z vody, v ktorej sa plavia mŕtve telá ľudí a zvierat, popol, milodary, špina z tiel pútnikov, ale aj odpadky, septik a špinavé prádlo.



 

Na počiatku nového dňa striebrovlasý pútnik prevádza očistný rituál puja v posvätnej rieke Gange. Ruky má späté v modlitebnej polohe, privreté oči a z úst vychádzajú sväté slová. Jeho snedé krehké telo smeruje ku zlatej žiare stúpajúcej k nebesám v oranžovom šate. Nahý trup vytŕča z trblietajúcej sa rieky a jej vzácnou vodou si omýva tvár a hlavu. Mokrý sargon je prilepený ku pokožke jeho  bokov. Ponára sa pod vodu celý a rituál zakončí ústnou hygienou, kedy si prstom drhne zuby a jazyk a následne vyplachuje ústa vodou z posvätnej rieky. Sledujem celý rituál a nechce sa mi veriť, že aj napriek evidencii, že rieka obsahuje obrovské množstvo baktérií  a škodlivín, veriaci tieto varovania odmietajú. Váránasí je ázijskými Benátkami, kde je rieka okrem duchovnosti a svätosti aj tečúcim smetiskom.

,,Matka Ganga” je v starovekých skriptách popísaná ako dar od bohov. Rieka tak stelesňuje bohyňu, ktorú uctievajú hinduisti po celom svete. Váránasí, mesto na brehu posvätnej rieky Gangy je jedným z najstaršie obývaných miest na svete. Veriaci  z celého sveta sem prichádzajú očistiť svoje duše od hriechu, keďže veria v jej magickú moc. Rieka im dáva vieru a očistu, ľud jej však na oplátku dáva až príliš veľa. Mŕtve telá, popol, milodary a špina z tiel pútnikov súvisí s náplňou práce tohto očistného veľtoku. Avšak odpadky, septik a pranie špinavého prádla je viac, ako si zaslúži a koniec koncov je aj schopná uniesť.

Váránasí je prienikom medzi silou spirituality a environmentálnou katastrofou. Ekosystém rieky je výrazne narušený tonami odpadu a mŕtvych ľudských aj zvieracích tiel, čo je obrovský risk pre ľudí, ktorí sa tu kúpu a nebodaj vodu aj požívajú. Každý deň 60 000 pútnikov omýva svoje telá na brehu Gangy vo Váránasí na dĺžke asi 7 kilometrov. Na tej istej dĺžke denne vyteká do rieky viac ako 200 miliónov litrov septiku a odpadových vôd. To, že sa ojedinele v rieke ukáže aj sladkovodný Ganges delfín susu, je priam zázrak.

Výsledky nedávnej štúdie o znečistení rieky Gangy ukázali, že jej Svätosť je jednou z najznečistenejších riek na svete. Počet fekálnych koliformov sa vyšplhal na alarmujúcu hodnotu 5,500 na 100 mililitrov, pričom akceptovateľný limit pre pitnú vodu je 50 a vodu určenú na zavlažovanie 500. Chróm z kožiarní, jedovaté farbivá z výrobní hodvábu a pesticídy sa taktiež podieľajú na toxikácii rieky. Aj hladina kadmia, niklu a ortuti je nad hranicou odporúčanou Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

Milý pán hinduista vychádza z rieky a s úsmevom sa ma pýta, odkiaľ som. Odpovedám, že zo Slovenska. Hovorí: ,,Som doktor a viem, že táto voda je veľmi blahodarná na spiritualitu človeka. Aj vy by ste sa mali isť okúpať, slečna!“ Jeho výrok dokazuje to, že tradícia, viera a náboženstvo majú väčšiu silu ako moderná medicína, postavená na výskume a faktoch. Hinduisti statočne odmietajú akceptovať realitu, že ,,Matka Ganga“ je zdrojom nákazy a ochorenia.

"Ľudia veria, že keď z rieky pijú, akoby pili Boží nektár a po smrti sa zaručene ocitnú v nebi,“ hovorí výskumník Ramesh Chandra Trivedi z kontrolnej komisie indického Ministerstva životného prostredia a lesov. ,,Chcú sa vody dotknúť, umývať sa v nej, piť ju,” hovorí ďalej, ,,a jedného dňa kvôli tomu zomrú.” Následkom požívania vody z rieky Gangy ľudia trpia akútnymi gastrointestinálnymi ťažkosťami, dyzentériou, hepatitídou A, týfusom či cholerou.

Avšak popri tom všetkom sú tu aj pozoruhodné výsledky schopností vody zo svätej Gangy. V nedávnej štúdii vedci zistili, že organizmy ako escherichia coli (E.Coli.), fekálne streptococci a vibrio cholerae zanikajú oveľa rýchlejšie v Gange ako v iných riekach, napríklad Son a Gandak. Žeby predsa len rieka Ganga mala magickú schopnosť?

Zatiaľ neexistuje jednoznačné vysvetlenie, avšak domienky sa točia najmä okolo veľkého množstva makrofágov - organizmov, ktoré atakujú  baktérie. Iní zas tvrdia, že voda obsahuje rádioaktívne jóny prinesené z Himaláji, ktoré očisťujú rieku. Zaujímavý výsledok je aj z výskumu, kde baktéria prežila dlhšie v prefiltrovanej a prevarenej vode z Gangy v porovnaní s neupravenou vodou, z čoho vyplýva, že tieto antimikróbne schopnosti vody sú varením a filtrovaním zničené. Autor poslednej štúdie Nautiyal tvrdí, že rieka by mala byť predmetom výskumu a nie objektom politizovania.

Cestou vlakom do Váránasí sme videli, ako už takmer nehybnú ženu niesli v plachte na poslednú cestu, púť k oslobodeniu duše do svätého Váránasí. Ak majú na to financie, v posledných dňoch života privádzajú chorých ľudí ich rodinní príslušníci sem, aby následne ich telesné pozostatky spálili na brehu najsvätejšej rieky sveta Gangy. Veria, že pri pití vody z Gangy počas posledného dychu sa duša zaručene dostane do neba. Tí, ktorí nestihnú prísť ,,na čas”, prechádzajú obrovské vzdialenosti, aby vysypali spopolnené pozostatky ich milovaných do posvätných vôd a tým duši zosnulých umožnili prechod do neba.

Prechádzame sa popri brehu rieky, ktorý vytvárajú riečne prístavčeky - ghats. Pozostávajú zo schodov vedúcich až k rieke a na vrchu prudkého brehu stojí hinduistická svätyňa alebo hospic, kde vážne chorí čakajú na svoj čas napiť sa poslednýkrát z posvätnej rieky Gangy. Pod nohy sa nám pletú prítulné túlavé psy a žobrajúce deti. Chlapček drobného vzrastu sa nám snaží predať misku s kvetmi a kahancom, ktorý máme poslať po rieke a zaželať si pritom prianie.

Ľudia perú na brehu prádlo a deti chytajú polomŕtve ryby. Hneď vedľa  pastier zahnal do rieky stádo byvolov, aby sa v dnešnej májovej horúčave schladili. Ortuť teplomera sa vyšplhala na rekordnú výšku tohto obdobia za posledných 5 rokov a ukazuje 45° C. V uliciach veje vánok, ktorý dokonale imituje horúci vzduch sušiča na vlasy. Štípe ma tvár, aj keď mám klobúk a hrubú vrstvu opaľovacieho krému. Výhodou tohto obdobia je, že vám káva nikdy nevychladne.

Horúci vánok privial nepríjemný pach horiacich vlasov. Blížime sa k spaľovacím ghats, kde je dnes rušno. Horia tri kopy dreva a ďalšie telo zabalené v oranžovom saténe už nesú muži na nosidlách z bambusu. Ženy ostávajú trúchliť doma, zatiaľ čo muži sa zúčastňujú spaľovacej ceremónie, až kým rieka Ganga nepríjme popol. Hoci sme očakávali nepríjemný pohľad, literatúra ani fotky nás nepripravili na to, čo sme videli na vlastné oči.

Kremácia je pre hinduistov dôležitá súčasť životného cyklu. Veria, že pri počatí života mužská spermia dala základ kostiam, zatiaľ čo vajíčko ženy zabezpečilo prítok krvi a rast svalom. Na konci života sa dej prevráti, keď horúčava pohrebného ohňa oddelí mäso od kostí. Plamene tak sprostredkujú cestu, ktorou sa ľudské telo odovzdá bohom ako posledná obeta. Počas ceremónie, ktorú vedie kňaz brahmanského pôvodu (najvyššia hinduistická kasta), je duša uvoľnená z večného cyklu reinkarnácie a oslobodená zo samsary dosiahnutím takzvanej Mokshi. Popol pohltia prúdy rieky a duša je tak definitívne zbavená schránky a slobodná sa vydáva na novú cestu.

Elektrické krematórium vo Váránasí na brehu Gangy bolo postavené v roku 1989 v snahe odbremeniť rieku a umožniť aj chudobným spopolnenie. Stojí 600 indických rupií v porovnaní s desaťnásobnou sumou za kremáciu drevom. Avšak prevádzkovatelia dnes na schodoch prístaviska hrajú karty, kým čakajú na opravu elektrických závitov a pece. A aj v časoch, keď je krematórium v prevádzke, sa tu denne spáli len 15 - 20 tiel. Väčšina ľudí totiž  verí, že pozostalý dosiahne útechu, len ak bude telo spopolnené na brehu Gangy. A tak služby elektrického krematória využívajú len chudobní a autority pre spaľovanie neidentifikovaných tiel a Ganga sa plní nedohoreným drevom a telami.

Ostatky tehotných žien, detí a svätcov sú po smrti hodené do rieky v celosti. Na riešenie tohto problému prišla ďalšia inovácia. Prírodná rezervácia neďaleko Váránasí s mäsožravými korytnačkami, ktoré by mali požrať telá hodené do rieky. Avšak ani tento zlepšovák sa neuplatnil v praxi potom, čo boli korytnačky vylovené miestnym obyvateľstvom kvôli ich dobrému mäsu. Počas plavby po rieke Gange malou rybárskou loďkou vidíme okrem množstva plávajúceho odpadu aj mŕtve telo svätca. Vidíme mu do tváre, ktorú lemujú dlhé strieborné vlasy. Na krku má veniec zo žltých aksamietnic a telo postupuje dole prúdom pomedzi loďky s turistami.

Váránasí však nežije len v okolí rieky. Na voľnom priestranstve hrajú deti kriket. Niektoré idú do školy, kým iné už hrajú v plnom nasadení. Sú nesmierne hrdí na výborný indický tím.

Moslimská časť mesta je známa pre kvalitný hodváb tkaný na krosnách a kožiarsku výrobu. V úzkych uličkách starého mesta (galis) sa mieša vôňa aromatického kari a čerstvých kravských výkalov. Chodník je nimi posiaty a nakoniec skončia, ako ináč, v rieke.

Kravy sú najdôležitejším členom rodiny hinduistov. Avšak strechu nad hlavou dostanú len producentky mlieka. Keď sa narodí mladý býk, je pustený do ulíc, keďže pre majiteľa nemá žiadny význam. Slobodu dostane aj stará krava, ktorá už neprodukuje mlieko. Ulicami Váránasí tak blúdi množstvo dobytka, hľadajúceho potravu vo vyhodených odpadkoch.

Našťastie sa našlo riešenie k využitiu obrovského množstva kravských výkalov, ktoré sa v uliciach Váránasí každodenne produkujú. Usušené lajná sú excelentným energetickým materiálom, ktorý sa dá používať namiesto drahého benzínu alebo karosénu. Počas anaerobickej dekompozície v bio-autokláve sa produkuje plyn metán, ktorý má podobnú energetickú hodnotu ako nafta či LPG. Takýmto spôsobom by sa mohli udržiavať ulice Váránasí čisté a, čo je ešte dôležitejšie, nevyhadzovali by sa lajná do rieky. Či sa bude táto technika pravidelne používať, je však otázne.

Tak ako sa každé ráno na ghatoch začína skupinovým cvičením jogy, tak sa každý večer končí  Ohňovým rituálom ganga aart.

Ani ja neviem odolať pokušeniu poslať po Gange obetu a od mladého strapatého chlapčeka si kupujem kvietky a sviečku. Sledujem, ako sa točiaci tanierik s kvetmi a horiacou sviečkou posúva prúdom posvätnej rieky Gangy. Prajem si, aby idealistický názor na čistotu a svätosť rieky Gangy vystriedal realistický pohľad na dnešnú krutú a intoxikovanú Indiu.

Držím palce indickej vláde, aby sa podarilo naplniť predsavzatie o skončení vypúšťania odpadových vôd do rieky do roku 2020. Na pomoc dostali pôžičku v hodnote jednej miliardy dolárov od Svetovej banky. Podľa Správy o klimatických zmenách, ktorú v roku 2007 vydali Spojené národy (UN), himalájsky ľadovec Gangotri, ktorého krištáľová voda je zdrojom rieky, pravdepodobne v roku 2030 zmizne. Ak sa dohady naplnia, bude ,,matka Ganga” už len periodickým javom v období monzúnu. 

 

Text a foto: Katarína Hoglová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Katarína Hoglová

Hodnotenie článku:
4.8/5 (37 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa