Opevnené mesto v púšti: Pakistanský Derawar odolal desiatkam útokov

2023-12-07 12:00:00 |   |    | 

Obyvatelia Pakistanu nemali na výber a často museli budovať svoje mestá na púšti. Pri ich projektovaní tak boli postavení pred veľmi ťažkú úlohu, no napriek náročným podmienkam sa im často podarilo postaviť majstrovské diela. Jedným z nich je aj pevnosť Derawar, ktorá si počas svojich dejín užila veľa náročných chvíľok. Všetky však prekonala a ešte aj dnes je svedectvom histórie tejto krajiny.



 

Hradby s obvodom 1,5 kilometra

Pevnosť sa nachádza v provincii Pandžáb, ktorá je druhou najväčšou v krajine. Známa je vďaka viacerým zachovaným historickým stavbám, ale aj soľnej bani, ktorú nájdete v pohorí Khewra. Väčšiu časť územia zaberá aj púšť Cholistan. Práve v nej sídli pevnosť Derawar, ktorú začali budovať v 9. storočí. Vtedy ju tvorilo len niekoľko obranných budov, obohnaných múrmi. Ako sa však v regióne stupňovalo napätie, tak sa postupne aj Derawar začala rozrastať. V súčasnosti sú jeho hradby dlhé až 1,5 kilometra. Po ich obvode je 33 bášt, z ktorých vojaci striehli na okolie. Na výšku majú 30 metrov a sú veľmi robustné, aby sa tak ochránili pred všetkými nepriateľmi. Keď teda budete prichádzať po púšti, už z diaľky uvidíte túto majestátne vyzerajúcu stavbu.

 

Ubránili sa množstvu veľkých útokov

Politická situácia v regióne nebola veľmi stabilná. Kvôli tomu museli komplex postupne zväčšovať. Hlavný základ dokončili do troch rokov, ale potom sa pevnosť ešte niekoľkokrát prestavovala. Pôvodný materiál tiež vymenil pevnejší kameň, vďaka čomu sa veľkú časť budov podarilo uchovať až dodnes. Pozrúc sa na dejiny Derawaru je to taký malý zázrak. Tunajší vojaci sa totiž ubránili až 29 veľkým útokom a desiatkam menších obliehaní nepriateľmi. Takéto neustále čelenie nebezpečenstvu im prinieslo aspoň jednu výhodu. Dokázali totiž vždy nájsť nejaké slabiny, ktoré postupne vylepšovali. To urobilo z Derawar jednu z najspoľahlivejších pevností v celej krajine.

 

Najdômyselnejšia pevnosť, ktorá ukrýva malé mesto

Viaceré turistické portály uvádzajú, že na vstup do Derawaru potrebujú niektorí cudzinci špeciálne povolenie. Preto je výhodnejšie cestovať tam so sprievodcom, čo sa odporúča i z hľadiska bezpečnosti. Za hradbami vás už bude čakať malé prekvapenie. Aktuálne sa do pevnosti dostanete cez jednu zo šiestich brán, aby ste sa možno trochu nečakane ocitli v malom meste. V Deraware totiž nežili len vojaci s ich rodinami, ale aj panovníci, duchovní a sluhovia, ktorí sa starali o bežné denné práce. Počas prehliadky uvidíte chrámy, obetné miesta, ale aj bohatšie budovy, v ktorých bývali panovníci alebo vysoko postavení velitelia. Celý komplex sa rozprestiera na ploche 2,5 akrov. V jeho strede sa nachádza citadela, ktorá má tri terasy, a pri nej aj štyri obranné bašty.

 

Kráľovská hrobka kontrastuje s okolím

Väčšina budov v areáli je jednoduchých. Nemajú zdobenie a sú postavené len z kameňa. Takýmto spôsobom chceli ich stavitelia zabezpečiť, aby pevnosť zapadla do púštneho okolia a nebola až tak na očiach nepriateľov. Výnimku tvoria tie stavby, ktoré využívali panovníci. Preto je najkrajšou zachovanou časťou napríklad kráľovská hrobka, ktorá má krásne zdobenie pomocou vzorovaných modrých obkladačiek. Tými ozdobili fasádu a rovnako honosný je aj interiér.

 

Vodný systém slúži až do súčasnosti

Ako sa postupne mesto rozrastalo, snažili sa ho aj modernizovať. Preto tam vznikla taktiež jedna z prvých a najväčších cisterien tej éry. Zaobstarať dostatok vody v nehostinnom prostredí bolo veľmi dôležitou úlohou, preto si dali na celom systéme záležať. Zaujímavosťou je, že obrovská cisterna, ktorá je situovaná v centre pevnosti, je na svoje pôvodné účely využívaná až dodnes.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa