Tu vznikla civilizácia: Babylon fascinuje aj 4300 rokov od svojho založenia

2023-09-28 00:00:00 |   |    | 

Niekde medzi riekami Eufrat a Tigris, len kúsok od Bagdadu, je ukrytý historický klenot - Babylon. Mesto, ktoré bolo symbolom inovácie a zázrakov, je dnes súčasťou Iraku a návštevníkom má rozhodne čo ponúknuť.



 

Prečo je Babylon taký slávny?

Cestujeme v čase a zastavíme v 7. - 6. storočí pred naším letopočtom, keď v Babylone vládol Nebukadnesar II. Práve vtedy bol Babylon najväčším mestom na svete a zaznamenali sa tam rôzne aspekty ľudského pokroku a kultúry.

Bolo centrom obchodu, politiky, náboženstva aj vzdelania, vyvinula sa tam prvá písomná abeceda či právne predpisy a okrem toho bol Babylon známy aj svojimi monumentálnymi stavbami a architektonickými zázrakmi.

Tým najslávnejší boli Visuté záhrady kráľovnej Semiramis, ktoré sa dostali do rebríčka Siedmich divov sveta.

 

Ako vyzeral Babylon kedysi?

Jeden z vchodov do Babylonu zdobila ikonická Ištarina brána, pomenovaná podľa bohyne Ištar, ktorá bola spájaná s láskou, plodnosťou a vojnou. Táto 14-metrová brána bola dekorovaná modrými tehlami a reliéfmi s motívmi zvierat.

Celé mesto bolo obklopené robustnými hradbami, ktoré boli postavené ako ochrana pred nepriateľskými inváziami. Hradby boli vytvorené z hliny a tehál a na obranu mesta bola používaná aj široká škála techník. Viacero brán bolo napríklad postavených v uhle, aby nepriateľovi strelili priamo do srdca.

Mesto bolo preslávené svojimi dlhými bulvármi a ulicami, ktoré boli široké a dobre organizované. Medzi cestami a budovami bolo vyčlenené miesto pre poddaných, ktorí odtiaľ zdravili svojich panovníkov, keď prechádzali okolo v kočiaroch. Babylon bol taktiež slávny svojimi trhmi, chrámami či architektonicky dokonalými obytnými budovami.

Nesmieme zabudnúť ani na kráľovský palác, ktorý slúžil ako rezidencia panovníkov, ale aj centrum politického a administratívneho života. Bol postavený v kombinácii tehál a mramoru a obklopený nádhernými záhradami.

 

Ako vyzerá Babylon dnes?

V dnešnom Babylone sa nachádzajú pozostatky starovekého mesta, ktoré bolo opustené. Jeho ruiny boli časom pokryté pieskom a zeminou, dnes sa tu však uskutočňujú archeologické projekty a organizácie sa snažia o obnovu kultúrneho dedičstva.

V 20. storočí sa iracký prezident Saddám Husajn rozhodol postaviť nový Babylon a prinavrátiť tak mestu jeho bývalú slávu a veľkosť.

Aj dnes si počas prechádzky jeho ulicami dokážete ľahko predstaviť veľkoleposť, akou pôvodný Babylon pôsobil. K najväčším turistickým lákadlám patria pozostatky originálnej Ištarinej brány, ale aj  trón, na ktorom umrel samotný Alexander Veľký. Babylon je miesto, kde sa neprestanete čudovať, ako niečo tak úžasné dokázali vybudovať tak veľmi dávno.

 

Autor: © Zoznam/Lenka & David Haring

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa