Exotika za skvelú cenu: Novým cestovateľským hitom Slovákov je vietnamský ostrov Phu Quoc

2023-12-03 10:00:00 |   |    | 

Slovenským cestovateľom sa tento rok otvorili úplne nové obzory. Kým donedávna museli pri návšteve exotických destinácií siahnuť poriadne hlboko do vrecka, dnes si za cenu letenky môžu užiť celú dovolenku. Napríklad na najväčšom vietnamskom ostrove Phu Quoc, ktorý láka na nádherné pláže a všetky chute juhovýchodnej Ázie.



 

Let z Bratislavy

Vietnam je spolu s Kubou a Dominikánskou republikou novou destináciou, s ktorou má bratislavské letisko od jesene priame spojenie. Lety sú zabezpečené najmodernejším Airbusom A350-900 so širšími sedadlami, vyššími stropmi a lepšou kvalitou vzduchu, čo počas letu určite oceníte. Cesta na ostrov Phu Quoc totiž trvá čosi vyše 13 hodín a zahŕňa medzipristátie na dotankovanie a nástup ďalších cestujúcich v Prahe.

Čas si však môžete vyplniť vďaka systému palubnej zábavy s hudbou, hrami, seriálmi či filmami (niektoré nájdete aj s českým dabingom), slúchadlá sa v prípade potreby dajú za štyri eurá kúpiť priamo na palube. V cene letenky je zahrnuté aj občerstvenie - nealko nápoje, teplé jedlo a raňajky.

 

Najväčší ostrov Vietnamu

Vďaka moderným technológiám v lietadle budete aj po dlhom lete svieži, oddýchnutí a pripravení na nové zážitky. Najväčší vietnamský ostrov Phu Quoc ich ponúka množstvo. Tešiť sa môžete na nádhernú prírodu, autentickú gastronómiu, nablýskané rezorty, nočný život, zábavné parky, ale aj najdlhšiu lanovú dráhu na svete. Najväčším lákadlom sú však pochopiteľne nádherné pláže, ktoré lemujú 150-kilometrové pobrežie ostrova.

Od konca 20. storočia prechádzka Phu Quoc veľkými zmenami. Kým v minulosti bolo nosným pilierom hospodárstva najmä pestovanie plodín a rybolov, teraz ho čoraz viac nahrádza turistický ruch. „Vietnam investoval do infraštruktúry vrátane letiska a otvoril ostrov pre medzinárodných turistov, ktorí sem ako na jediné miesto v krajine nepotrebujú víza,“ hovorí Alica Šipošová, hovorkyňa CK Kartago tours.

 

Všetky chute Vietnamu

Na Phu Quocu tiež došlo v ostatných rokoch k vybudovaniu rôznych turistických atrakcií a rozvoju ubytovacieho sektora. Pobrežie neďaleko letiska napríklad lemuje rozľahlý rezort Meliá Vinpearl Phu Quoc so širokou piesočnou plážou a množstvom zelene, kde nájdete až 522 viliek s privátnym bazénom. Areál plný paliem a vodných plôch s leknami je tak rozľahlý, že v ňom hostí prepravujú hotelovými "tuk-tukmi"!

Tri reštaurácie ponúkajú skvelý výber domácej a medzinárodnej kuchyne, ak však chcete zažiť skutočnú vietnamskú gastronómiu, vydajte sa na výlet za brány rezortu. Množstvo stánkov lemuje aj cesty, najväčším zážitkom pre oči, nos a najmä jazyk je však predovšetkým návšteva jedného z trhov v hlavnom meste ostrova Duong Dong.

Najautentickejšie sú vraj tie ranné, turisti však vyhľadávajú nočný trh Dinh Cau, na ktorom nájdu aj klasické suveníry, ako sú magnetky, korenie, tradičné klobúky, sošky či hodvábne šatky. Prím však samozrejme hrá najmä jedlo – ovocie, plody mora, ale tiež menej typické pochúťky ako napríklad žabacie stehienka. Na čo si ukážete, to vám pripravia priamo pred očami.

 

Výlety pre každého

Phu Quoc sa ale na poli gastronómie preslávil aj inak. Práve odtiaľto totiž pochádza slávna rybacia omáčka so silnou chuťou a vôňou a ostrov je tiež známy ako kráľovstvo korenia. Aký je rozdiel medzi čiernym, zeleným či bielym, to vám najlepšie priblížia na miestnej farme, kde si dokonca môžete s miestnymi šéfkuchármi pripraviť jarné rolky, rybu s marakujou alebo iný tradičný vietnamský recept.

Tým však možnosti zaujímavých výletov zďaleka nekončia. Milovníci kultúry nevynechajú návštevu pagody Su Muon (Hung Long) s obrovskou sochou Budhu a lovci idylických záberov sa zas vydávajú do rôznych kútov ostrova na pobrežie. Miestne taxíky sú ľahko dostupné a lacné, takže za cestu zaplatíte len pár eur.

Na tú najkrajšiu pláž s množstvom hviezdic sa však väčšina turistov radšej vezie loďou a jej návštevu spája so zastávkou na perlovej farme. Obvykle však len nakuknú na jej fungovanie, jediný kus vzácneho drahokamu totiž stojí niekoľko tisíc eur!

 

Rekordné atrakcie

Dnes je už Phu Quoc známy nielen svojím prírodným bohatstvom, ale do povedomia sa čoraz viac dostáva aj vďaka novým atrakciám. Na ostrov sa napríklad môžete pozrieť z kabínky lanovky, ktorá je s takmer ôsmimi kilometrami najdlhšou na svete, a unikátom je tiež projekt Corona, kam vás z rezortu Melia bezplatne odvezie autobus za približne desať minút. Jeho súčasťou je jediné kasíno vo Vietname, rozsiahle golfové ihrisko či spa centrum.

Rodiny s deťmi sa zas dokonale vyšantia v najväčšom zábavnom parku juhovýchodnej Ázie s vyhliadkovým kolesom, húsenkovými dráhami aj adrenalínovými vodnými šmykľavkami, v prvom a najväčšom safari parku v krajine, ale tiež v obchodnom centre Grand World, ktorého architektúra odkazuje na slávne Benátky. Po kanáli sa dokonca môžete odviezť gondolou!

"Aj Grand World sa môže pochváliť niekoľkými vietnamskými rekordmi – uvidíte tam totiž najväčší bambusový chrám, prvé múzeum plyšových medvedíkov a tiež unikátne predstavenie, ktoré vám úžasným spôsobom predstaví miestne dejiny a tradície," vysvetľuje Jan Bezděk z CK Fischer.

Na Phu Quocu sú na turistov skrátka dokonale pripravení a aktuálne im ponúkajú možnosť nakuknúť do juhovýchodnej Ázie bez toho, aby museli zvoľniť zo svojich nárokov. To sa však už čoskoro môže zmeniť. Vietnamský ostrov má totiž potenciál stať sa novým cestovateľským hitom, a masová turistika možno navždy zmení jeho tvár. Aj preto by ste s jeho návštevou nemali veľmi váhať.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa