Cesta do minulosti s potokmi rumu: Jeden let na Kubu a po pár hodinách ste v raji na Zemi

2023-11-14 00:00:00 |   |    | 

Horúce slnečné lúče, cez deň dokonalý oddych na dlhých bielych piesočných plážach a večer bujará zábava s hudbou, tancom a potokmi rumu. Ak v šedi slovenskej zimy snívate práve o takýchto zážitkoch, vedzte, že ich máte doslova na dosah. Stačí v Bratislave sadnúť do lietadla a o 14 hodín vás už s otvoreným náručím privíta exotická Kuba.



 

Toto je tá najkrajšia krajina, akú kedy ľudské oko uvidelo!“, vyhlásil údajne slávny moreplavec Krištof Kolumbus, keď v roku 1492 priplával na Kubu. Niet sa čo čudovať. Dlhý a úzky ostrov pokrývajú vo vnútrozemí nízke hory plné bujnej vegetácie a jeho okraj lemujú siahodlhé pláže pokryté bielym pieskom s pozvoľným vstupom do mora, ktoré vyzerajú ako stelesnenie cestovateľského sna.

Najznámejšou je Varadero, ktorá sa teší priam kultovému statusu, nemenej krásne sú však aj ďalšie z celkovo 289 pláží Kuby. Za všetky spomeňme tie na ostrovčekoch Cayo Santa Mariá či Cayo Largo, kde sa nachádza niekoľko obľúbených turistických rezortov. Najlepší čas na ich preskúmanie je práve teraz. „Kuba má typické tropické podnebie. Ideálne obdobie na jej návštevu trvá od novembra do apríla, keď sú teploty vzduchu aj vody veľmi príjemné,“ vysvetľuje Alica Šipošová, hovorkyňa CK Kartago tours.

Vychutnať si exotiku s pohárom rumu a cigarou v ruke pritom nikdy nebolo jednoduchšie, počas sezóny totiž lieta priamo z Bratislavy pravidelná charterová linka do destinácia Santa Clara. Výhodou je nielen to, že netreba nikde prestupovať, ale lety sú navyše zabezpečené najmodernejším Airbusom A350-900 s kapacitou 432 pasažierov. „Stroj je vybavený širšími sedadlami, najtichšou kabínou zo všetkých súčasných lietadiel aj moderným filtračným systémom vzduchu, vďaka čomu sa cestujúci cítia aj po dlhom lete svieži a oddýchnutí,“ dopĺňa hovorca CK Fischer Jan Bezděk.

Po pristátí na Kube vám tak nič nebráni naplno sa pustiť do užívania dovolenky. Palmy, staré autá, koloniálna architektúra, neodmysliteľné cigary v rukách domácich a kde-tu aj portrét Fidela Castra či Che Guevaru, to všetko vás ihneď vtiahne do pravej kubánskej atmosféry a nedovolí zabudnúť, že sa aj napriek mnohým zmenám stále nachádzate v socialistickej krajine, ktorá má štandardy nastavené trochu inak, než sme zvyknutí napríklad z Európy.

Pravdou teda je, že hoci sú rezorty slušne vybavené, pri niektorých zložkách programu či súčastiach  jedálnička sa ešte stále mysľou prenesiete do čias dávno minulých. Čo však trošku pokrivkáva v oblasti služieb, to domáci dokonale vyvážia širokým úsmevom, dobrou náladou a najmä rumom, ktorého je na Kube na rozdiel od iných vecí skutočne dostatok. Bez ohľadu na značku či spôsob podávania, tento nápoj vám rozprúdi krv v žilách!

Ak by ste sa radi dozvedeli viac o jeho príprave, vydajte sa na výlet do Havany. Hlavné kubánske mesto síce preslávili najmä jazdy americkými autami, nádherné starobylé budovy, kultová promenáda Malecón či svetoznáme podniky, kde to žije až do rána bieleho, môžete tam však tiež nazrieť do výroby cigár či slávneho kubánskeho nápoja. A bude sa aj ochutnávať!

Nádherná Kuba ale ponúka aj ďalšie možnosti zaujímavých výletov. Navštívte napríklad „perlu Karibiku“, starobylé mesto Trinidad, ktoré je vďaka zachovanej koloniálnej architektúre zapísané na zozname UNESCO, alebo sa kúsok od neho ponorte do pravého pralesa s množstvom unikátnych rastlín a nádhernými vodopádmi. No a ak ste ubytovaní na Cayo Santa Maria, môžete si tento ostrovček obzrieť z paluby katamaranu a výletnú plavbu zavŕšiť plávaním s delfínmi.

Hoci teda na Kubu väčšinu našich turistov lákajú najmä rajské pláže za veľmi prijateľnú cenu, zaplesá tam aj srdce dobrodruhov. Či vás zaujíma panenská príroda a pestrá kultúra, alebo viac holdujete gastronomickým zážitkom so zameraním na nápoje, prípadne si len chcete nostalgicky zaspomínať na doby, keď nás s ostrovom slobody spájalo viac než len charterová letecká linka, Kuba vás privíta s otvorenou náručou. Stačí sa len zbaliť.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa