Najvyššiu japonskú horu Fudži trápia turisti: Davom nestačia toalety, vstup bude regulovaný

2024-03-08 16:00:00 |   |    | 

Turisti, ktorí chcú vystúpiť na najvyššiu japonskú horu Fudži, budú od začiatku letnej lezeckej sezóny musieť zaplatiť poplatok 2000 jenov. Opatrenie sa bude týkať iba najpopulárnejších chodníkov vedúcich na vrchol. Pre spoplatnenie sa japonské úrady rozhodli preto, že je chodník preľudnený, čo vyvoláva zvýšené riziko nehôd a obavy z ničenia životného prostredia v oblasti, informoval denník The Guardian.



 

Takmer symetrická aktívna sopka Fudži, ktorá meria 3776 metrov, sa nachádza juhozápadne od Tokia a figuruje na zozname svetového dedičstva UNESCO. Väčšina návštevníkov ju zdolá v krátkej letnej lezeckej sezóne, ktorá pripadá na júl a august.

Miestni sprievodcovia upozorňujú, že kvôli veľkému množstvu prichádzajúcich rastie znečistenie oblasti odpadkami, davom turistov nestačia ani terajšie toalety. Podľa sprievodcov tiež stúpa počet neskúsených ľudí, ktorí sa rozhodnú zdolať horu na jeden záťah, pričom podcenia náročnosť výstupu.

Japonské médiá tiež informovali o zle vybavených návštevníkoch, ktorí niekedy prespávajú na trase, namiesto toho, aby prenocovali v horských chatách.

Lezci, ktorí sa vydajú na vrchol po chodníku Jošida v prefektúre Jamanaši, budú musieť od júla zaplatiť poplatok 2000 jenov (čosi vyše 12 eur). Denný počet návštevníkov bude obmedzený na 4000 a medzi 16.00 a 3.00 hod. budú výstupy úplne zakázané, uviedla japonská tlačová agentúra Kjódó.

V súčasnej dobe sú prichádzajúci iba žiadaní o dobrovoľný príspevok vo výške 1000 jenov, ktorý má pomôcť financovať údržbu chodníky.

Zavedenie poplatku súvisí s oživením turistického ruchu v krajine. "Keď boli zrušené covidové obmedzenia, začalo prichádzať viac ľudí. Chceme, aby sa správali v prostredí hory vhodne a boli dobre pripravení," povedal predstaviteľ miestnej vlády Tošiaki Kasai.

Úrady sú presvedčené, že spomínané opatrenia znížia celkový počet turistov mieriacich na Fudži, pretože chodník Jošida je vhodný pre návštevníkov cestujúcich z Tokia. Asi 60 percent ľudí, ktorí sa rozhodnú zdolať horu Fudži, využíva práve túto trasu, píše The Guardian.

Ostatné tri chodníky, vedúce na vrchol z prefektúry Šizuoka, budú môcť návštevníci aj naďalej využívať zadarmo.

Na hore Fudži je desať stanovíšť, ktorými turisti prechádzajú, pričom stanovište číslo jedna leží najnižšie. Štvorica spomínaných chodníkov začína vždy stanovišťom číslo päť, odkiaľ výstup na vrchol trvá v priemere päť až šesť hodín, ale v závislosti od podmienok a schopností turistov môže zabrať až desať hodín.

Podľa japonského ministerstva životného prostredia prešlo vlani ôsmym stanovišťom počas letnej lezeckej sezóny viac ako 220-tisíc návštevníkov.

Obmedzenie otváracej doby chodníka by podľa očakávaní úradov malo odradiť ľudí od toho, aby sa z piateho stanoviska vydávali na pochod v neskorých hodinách s cieľom pozorovať nasledujúci deň z vrcholu východ slnka.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK / The Guardian

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa