Šialenstvo influencerov: Kvôli sledovanosti týrajú obyvateľov svetoznámeho chrámu

2024-04-15 10:30:00 |   |    | 

Kambodžské úrady vyšetrujú zneužívanie opíc v slávnom Angkóre, svetoznámom komplexe starobylých chrámov, ktorý je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Podľa úradov niektorí youtuberi fyzicky týrajú makaky, aby si zarobili peniaze generovaním väčšieho počtu zhliadnutí.



 

Opičie mláďa sa s krikom bráni mužovi, ktorý ho drží za krk a opakovane oblieva vodou. V inom videu sa zas ktosi hrá s genitáliami mladého samca sediaceho na vápencovom bloku zo starovekého chrámu. Zneužívanie opíc v slávnej kambodžskej archeologickej lokalite Angkor Wat nie je vždy tak nápadné, no úrady tvrdia, že ide o čoraz väčší problém. Influenceri totiž hľadajú stále nové spôsoby, ako prilákať online divákov a zarobiť si tak viac.

 

"Opica by mala žiť vo voľnej prírode, ale v súčasnosti sa s ňou zaobchádza ako s domácim miláčikom," povedal pre agentúru AP Long Kosal, hovorca kambodžskej kancelárie APSARA, ktorá dohliada na Angkor Wat. „Vytvárajú obsah, aby si zarobili videniami na YouTube, ale pre nás je to veľmi veľký problém,“ hovorí o influenceroch, ktorí do archeologického náleziska prichádzajú kvôli nakrúcaniu videí.

APSARA má len málo nástrojov na to, aby youtuberom zabránila vo filmovaní, v spolupráci s ministerstvom poľnohospodárstva ale spustila vyšetrovanie a chce zhromaždiť dôkazy na právne kroky aspoň proti najzávažnejším násilníkom - ktorí sú sami len zriedkavo pred kamerou, ako dodal Long Kosal. „Ak sa nám to podarí, určite ich zatknú,“ povedal. "Každý tyran zvierat bude v Kambodži prísne potrestaný."

YouTube, Facebook aj ďalšie stránky síce odstraňujú videá s grafickým obsahom, klipy roztomilých opíc, ktoré skáču a hrajú sa, však generujú tisíce zobrazení a odberateľov, a tak ich sociálne siete nechávajú.  Natáčanie pritom zahŕňa veľmi úzku interakciu s opicami, čo podľa úradov aj aktivistov za práva zvierat vytvára množstvo ďalších problémov, tak pre makaky ako aj pre ľudí, ktorí navštevujú jednu z najobľúbenejších turistických lokalít juhovýchodnej Ázie.

Nedávno sa pred slávnym chrámom Bayon v Angkore z 12. storočia okolo malej skupiny makakov dlhochvostých tlačilo najmenej desať mladých youtuberov, ktorí sa snažili získať zábery matky s dieťaťom na chrbte a sledovali ju všade, kam sa pohla. Divoké opice si pochutnávali na banánoch, ktoré im nádejní influenceri hádzali, a pili z plastových fliaš s vodou. Jeden mladý makak sa krátko zabával s nedojedeným neónovo-zeleným nanukom, ktorý ktosi odhodil na kraj cesta, a potom ho radšej vymenil za banán.

Dozorca APSARA v modrej košeli na celú situáciu dozeral, no zasiahnuť nemohol, čo ilustruje hlavný problém. Jednoduché natáčanie opíc je v poriadku, hoci kŕmiť by ich nikto nemal, pretože sa potom stávajú závislými na príspevkoch a úzka interakcia s ľuďmi navyše znamená, že sú tieto zvieratá voči turistom čoraz agresívnejšie.

Turisti si nosia jedlo a opice im ho kradnú,“ povedal Long Kosal, keď si v telefóne prehliadal fotografie nedávnych zranení spôsobených makakmi. "Ak sa turisti bránia, začnú ich hrýzť, a to je veľmi nebezpečné." Hľadanie potravy u turistov navyše do starovekých miest priťahuje opice z okolitej džungle, ktoré potom odtrhávajú kusy chrámov a spôsobujú ďalšie škody, dodal.

Turistka Cadi Hutchings poslúchla varovanie sprievodcu pred rizikom uhryznutia a udržiavala si od opíc dostatočnú vzdialenosť. "Chcú len vaše jedlo, ale treba uvedomiť, že ľudské zásahy do prírody musia mať svoje hranice," povedala 23-ročný rodáčka z Walesu. "Samozrejme je skvelé, že sem prichádza toľko turistov, pretože je to skutočne krásne miesto, no zároveň si musíte dávať pozor, aby sa pri stále väčšom počte ľudí... opice príliš neaklimatizovali."

Mnoho iných turistov však na upozornenia nedbá. Kvôli fotografiám a videám sa zastavujú a dokonca v rukách držia banány, aby makaky prilákali. Youtuber Ium Daro, ktorý začal natáčať opice v Angkor Wate pred tromi mesiacmi, napríklad sledoval matku a dieťa po prašnej ceste so svojím iPhone na selfie tyči, aby ich nakrútil čo najdetailnejšie. Pre agentúru AP sa vyjadril, že nevidel žiadne týranie opíc a podľa neho nie je v tom, čo on a ostatní robia kvôli zárobku, žiaden problém.

"Opice sú tu priateľské," povedal 41-ročný muž. "Keď ich odfotíme, dáme im jedlo, takže je to vlastne, akoby sme im platili za to, že nám dávajú možnosť ich odfotiť." Iný youtuber dodal, že začal natáčať opice počas pandémie COVID-19, keď počet turistov prudko klesol, čo mu znemožnilo zarábať si na živobytie ako vodič tuk-tuku. No a ďalší s menom Daro vysvetlil, že hľadá spôsob, ako si doplniť príjem predajcu ryže, ale že je príliš nový na to, aby dosiahol riadny zisk.

Viacerí však si však z nakrúcania opíc spravili hlavné zamestnanie. 24-ročný Phut Phu napríklad touto činnosťou trávi až desať hodín denne, od 7:00 do 17:00 a zarába 200 dolárov mesačne, čo zodpovedá kambodžskej minimálnej mzde. Do Angkor Watu začal jazdiť pred 2,5 rokmi, keď si hľadal prácu pod holým nebom, ktorá by mu pomohla vyrovnať sa s pľúcnymi ťažkosťami. Dúfa, že mu v tom úrady brániť nebudú. "Potrebujem tieto opice," povedal držiac fotoaparát Nikon Coolpix s extrémnym priblížením, ktorý mu poskytol jeho zamestnávateľ pôsobiaci na YouTube.

Zatiaľ sa zdá, že sa veľmi báť nemusí. Identifikovať a dolapiť osoby zodpovedné za fyzické týranie opíc kvôli videniam na YouTube je podľa Longa Kasala z APSARA veľmi náročné. "Musíme nájsť pádne dôvody, ktoré môžeme použiť proti tým, ktorí zneužívajú opice." Podľa Nicka Marxa, riaditeľa Wildlife Alliance, je však aj jednoduchšie riešenie - len by sa doňho museli zapojiť všetci. „Tieto videá sa vytvárajú s cieľom zarobiť peniaze,“ povedal v rozhovore pre AP. "Ak by ich ľudia, ktorým sa takéto veci nepáčia, prestali sledovať, skutočne by to pomohlo problém zneužívania vyriešiť."

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa