Neobjavená perla Karibiku: Ostrov Roatán láka na druhú najväčšiu korálovú bariéru sveta

2023-10-19 12:00:00 |   |    | 

Ostrov Roatán je súčasťou Hondurasu a ponúka všetko, čo by ste od dovolenky v Karibiku očakávali. Pláže sú ako vystrihnuté z propagačných materiálov a priam lákajú na to, aby ste si na nich užili deň voľna bez pomyslenia na svoje starosti. Ešte väčším zážitkom je však potápanie v tunajších vodách.



 

Potápanie pri bariére

Roatán je medzi cestovateľmi známy najmä vďaka jeho korálovej bariére, ktorá je rozlohou druhá najväčšia na svete a kvôli tomu láka najmä milovníkov potápania. Hlavným tromfom sú pochopiteľne koraly, v ktorých sa ukrývajú aj rôzne malé farebné rybkyn no v dvoch obdobiach roka sa tam zdržiavajú aj vzácne žraloky veľrybie. Ide o najväčšiu rybu v mori, ktorú taktiež môžete stretnúť počas potápania. Objavuje sa tam od februára do apríla a potom opätovne prichádza od augusta do októbra. Pre milovníkov potápania robia na ostrove špeciálne výlety, na ktorých ich zavedú na tie najkrajšie miesta, kde sa dá obdivovať podmorský svet. Patria medzi ne aj vraky historických lodí.

 

Ruiny mayského mesta

Na ostrove Roatán zanechali stopy aj Mayovia, ktorí podľa historických nálezov žili už približne tisíc rokov pred Kristom. Ich komunita nebola až natoľko veľká ako v iných krajinách a podľa odhadov ich v najlepšom období malo byť približne 20 000. Ich prítomnosť však dodnes pripomína napríklad bývalé mesto Copan, kde sa podarilo uchovať viacero pozostatkov z pôvodných stavieb. Kedysi sa tam nachádzal hlavný i vedľajšie chrámy, námestia a priestory, ktoré sa využívali na spoločenské akcie alebo aj na súdy. Na tomto mieste sa tiež podarilo nájsť viacero sôch, ktoré si môžete pozrieť v hlavnom historickom múzeu na ostrove.

 

Leňochy i opice

Turisti milujú Roatán aj kvôli jeho divokej prírode. Množstvo zelene a pestrých kvetov ho premieňa na exotickú záhradu a tour operátori dovolenkárom ponúkajú viaceré výlety na zaujímavé miesta. Prvým z nich je park Gumbalimba, ktorý sa preslávil najmä malými opicami, ktoré často laškujú s návštevníkmi. Okrem nich si tam môžete pozrieť rôzne vtáky, pričom najviac dominujú väčšie a pestrofarebné papagáje. Pri prechádzke sa dobre pozerajte pod nohy, pretože sa vám tam môžu objaviť malé jašteričky, ale aj leguány. Druhou zaujímavosťou je útulok pre leňochy, kde si tieto rozkošné zvieratá dokonca môžete vziať do rúk a pomaznať sa s nimi.

 

Vodné športy vám nedovolia nudiť sa

Roatán je ako stvorený aj na trávenie aktívnej dovolenky. Najmä čo sa týka vodných aktivít, na výber ich máte neúrekom. Okrem spomínaného potápania to môže byť aj šnorchlovanie, počas ktorého tiež uvidíte veľkú časť podmorského sveta. Ak na to nemáte dostatok odvahy, vydajte sa aspoň na plavbu loďou s preskleným dnom, cez ktoré tiež môžete obdivovať podmorský svet. Vyskúšajte si tiež plávanie s delfínmi a svoju kondíciu predveďte pri paddleboardingu a ostatných vodných športoch. Obľúbenou zábavkou je aj jazda na koni, ktorú ponúkajú najmä pri východe slnka.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa