Šalamúnove ostrovy – raj, ktorý sa stráca kvôli globálnemu otepľovaniu

2018-03-23 00:00:00 |   |    | 

Pred niekoľkými rokmi prebehla masívna kampaň o tom, že Maledivy raz môžu kvôli globálnemu otepľovaniu úplne zmiznúť z mapy. Rovnaký problém však ešte vo väčšej miere trápi Šalamúnove ostrovy. Tento raj na zemi, kde nám príroda ukazuje svoje najväčšie čaro, postupne prichádza o niektoré svoje časti. Hladina Tichého oceánu sa pomaly zvyšuje a kvôli tomu sme už prišli o pár menších ostrovčekov tohto súostrovia.



 

Spomienky na 2. svetovú vojnu

Boje počas 2. svetovej vojny neobišli ani Šalamúnove ostrovy. Aby nasledujúce generácie nikdy nezabudli na toto ťažké obdobie v ich dejinách, rozhodli sa tam postaviť pamätník, ktorý pripomína na obete, ale aj najťažšie bitky na ostrovoch. To však nie je jediná spomienka, ktorú nájdete v tomto exotickom kraji. Ani dlhé roky po skočení vojny sa ešte stále nepodarilo odstrániť pozostatky ťažkej techniky. Viaceré kusy zostali voľne postavené na rôznych miestach ostrovov, kde nad nimi pomaly začala víťaziť príroda. Niektoré z nich už dnes slúžia ako miesto na hranie pre zvedavé a nezbedné deti. Okrem toho môžete pozostatky ťažkej techniky nájsť aj na morskom dne, vďaka čomu vám pri potápaní ponúkajú ojedinelý zážitok.

 

Ostrovy plné jaskýň

Hlavné atrakcie Šalamúnových ostrovov sa týkajú prírody. Tá sa tam predviedla vo svojej najväčšej sile a pre turistov pripravila veľa prekvapení. Jedným z tromfov je množstvo jaskýň. Najobľúbenejšou z nich je Riba, ktorá sa nachádza v blízkosti Aiku. Dnu sa dostanete popri malom vodopáde a v podzemí budete prechádzať do jednotlivých bohato zdobených miestností pri rieke. Ďalšou zaujímavou jaskyňou je Aotaha, ktorá má najmä kamennú výzdobu a je známa vďaka skvelej akustike. Veľmi pekné sú tiež viaceré ďalšie podmorské jaskyne, kam sa dostanete pomocou potápačského výstroja.

 

Cestovanie v čase

Na časti z tisícky týchto ostrovov sa nachádzajú väčšie mestá, kde sa sústreďuje najväčšia časť obyvateľov. Oproti nim stoja neobývané oblasti, ktoré stále čakajú na svoje objavenie. No a potom je tu niekoľko exoticky pôsobiacich ostrovov, na ktorých sa vyberiete na cestu časom. Domorodci v malých dedinkách žijú bez internetového, televízneho a telefónneho signálu. Nemajú tam elektrinu a vodu čerpajú len zo studní. Nenájdete tam ani žiadne obchody, keďže domáci žijú iba z tých zdrojov, ktoré si vypestujú a dochovajú. Panuje tam úplný pokoj a jediné, čo počujete, je šum mora. Tieto ostrovy sú izolované od zvyšku krajiny a dostanete sa tam len so sprievodcami. Napriek tomu sú veľmi vyhľadávané, pretože tam pocítite pokoj na duši a harmóniu.

 

Lagúna Marovo

Ešte krajšou oblasťou je časť ostrovov s názvom New Georgian. Tie sú neobývané a slúžia len na turistické účely. Medzi nimi sa totiž nachádza nádherná lagúna Marovo, ktorá je známa priezračnou modrou vodou. Na dne mora nájdete nádherné koraly a taktiež viacero pestrých morských živočíchov. Cestovatelia sa tam radi chodia potápať alebo šnorchlovať. Taktiež je to vynikajúce miesto na plávanie a oddych. Šalamúnove ostrovy sú známe aj vďaka vysokému výskytu rôznych druhov operencov. Práve oblasť lagúny Marovo vyhľadávajú znalci tejto problematiky, ktorí tam chodia pozorovať vzácne typy vtákov.

 

Vynikajúce miesto pre aktívnu dovolenku

Podobné exotické ostrovy vždy ponúkajú viacero možností na aktívny oddych. Tak tomu je aj na Šalamúnových ostrovoch, kde kraľujú najmä vodné športy. Plávanie, potápanie, vodné bicykle, niekedy aj windsurfing a surfovanie sa vám postarajú o program počas väčšiny dovolenky. Okrem toho sa na jednotlivých ostrovoch nachádza viacero turistických chodníkov. Niektoré z nich sú vhodné na výlety na bicykloch. Veľmi pekná vychádzka je k vodopádu Mataniko. Pokiaľ hľadáte náročnejšiu túru, vyberte sa na vulkán Kolombangara, ktorý ponúka úžasný výhľad na viacero ostrovov.

 

V ústrety tradíciám

Turizmus na Šalamúnových ostrovoch organizujú s veľkou citlivosťou k prírode. Všetko sa snažia robiť ekologicky, aby neprišli o to najcennejšie, čo majú. Okrem toho si úzko strážia svoje tradície. Pre dovolenkárov pravidelne pripravujú folklórne posedenia, na ktorých im ukazujú všetky typické zvyky. Navyše každý rok sa môžete tešiť na niekoľko zaujímavých festivalov. Jeden z nich sa vracia k pôvodnému spôsobu obchodovania, v ktorom namiesto peňazí používali mušle. Lagúnový festival prezentuje pôvodné kmene jednotlivých ostrovov a nechýbajú ani stretnutia nadšencov rybolovu a surfovania.

 

Tipy a rady

Doprava: Najlepšie letecké spojenie je cez Brisbane. Odtiaľ trvá let do hlavného mesta Honiara približne tri hodiny.

Víza: Po prílete do krajiny dostanete na 90 dní povolenie k návšteve. Podmienkou je pas, ktorý musí platiť pol roka od konca vášho pobytu.

Mena: Domácou menou je šalamúnsky dolár. Za 100 dolárov zaplatíte 10,49 eur.

Počasie: Priemerná ročná teplota na Šalamúnových ostrovoch je 27 stupňov. Pripravte sa na vyššiu vlhkosť. V tejto lokalite sa striedajú dve ročné obdobia – sucha a dažďov. Pre dovolenku je prijateľnejšie suchá sezóna, ktorá trvá od mája do októbra. Počas obdobia vlhka hrozí vyššie riziko tsunami.

Bezpečnosť: Niektoré lokality Šalamúnových ostrovov nie je vhodné navštevovať bez sprievodu. Rovnako si dávajte pozor na zvýšenú kriminalitu voči cudzincom, keď vám hrozí väčšie riziko okradnutia.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, SITA/AP
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa