Tajomné Írsko a jeho pevnosť Rock of Cashel

2011-10-14 16:00:00 |   |    | 

Podľa jednej zo starých miestnych legiend, skaly, z ktorých vznikol Rock of Cashel, hádzal diabol z pohoria Devil´s Bite, vzdialeného asi 30 míľ od hradu. Stalo sa to v roku 432 nášho letopočtu, keď sa ho Svätý Patrik rozhodol vyhnať z tejto oblasti.



Jedna z najpozoruhodnejších architektonických pamiatok krajiny sa nachádza v grófstve Tippedary v juhovýchodnom Írsku neďaleko mesta Cashel. Názov mesta je anglickou verziou írskeho “caiseal”, čo znamená pevnosť. Stavba je jednou z najvýznamnejších zbierok keltskej kultúry a stredovekej architektúry v celej Európe.

Najstaršou a najvyššou časťou hradného komplexu je kruhová veža. Hoci pochádza z roku 1100, je výborne zachovaná a meria okolo 28 metrov. Najväčšou časťou celého komplexu je zase pozostatok Katedrály Sv. Patrika. Tá pochádza z 13. storočia, ale masívny požiar v roku 1495 ju značne poškodil; budovu neskôr obnovili.

Zažila však aj pustošenie po vpáde Cromwella - tisícky ľudí tu vtedy hľadalo útočisko, no katedrálu opätovne podpálili. Odvtedy pripomína brutalitu cudzineckých vpádov a írsku odvahu.

Cormacova kaplnka, ktorú dal vystaviť vtedajší kráľ Desmondu a biskup Cashelu Cormac Mac Cartaigh, je najlepšie zachovanou časťou hradu. Nesie na sebe znaky germánskej kultúry, ktorá sa vyznačuje bohatým zdobením - pri jej výstavbe okolo roku 1127 pomáhali aj tesári z Regensburgu. Tým sa vymyká tradičným románskym stavbám, ktoré sú poväčšine jednoduché. Obsahuje výborne zachované írske fresky z daného obdobia.

 

Zdroj/autor: wikipedia, destination360.com, ek, drom

Foto: wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa