20 najnavštevovanejších európskych atrakcií (1. časť)

2015-01-26 08:00:00 |   |    | 

Turistické atrakcie sú definované ako kultúrne, historické, sakrálne, prírodné pamiatky a oficiálne určené verejné priestranstvá. Poskytnuté informácie od samotných atrakcií, vládnych agentúr a renomovaných médií sa zhromaždili a my ponúkame prehľad 20 najnavštevovanejších pamiatok Európy.



 

Katedrála NotreDame – Paríž (Francúzsko)

Počet návštevníkov za rok: 13 650 000

 

Majstrovské dielo gotickej architektúry prežilo útoky Hugenotov, partizánov, rôznych armád a taktiež renovácií, ktoré začali od ukončenia výstavby v roku 1345. Aj napriek násilnej minulosti katedrály a atraktívnemu miestu uprostred Paríža, sa sem návštevníci hrnú aby načerpali energiu a upokojili sa.

 

Park Disneyland – Marne – la – Vallée (Francúzsko)

Počet návštevníkov za rok: 10 500 000

 

Keď sa otvoril v Európe prvý Disney zábavný park len 40 minút od Paríža, tak mnoho Francúzov protestovalo proti tomuto americkému symbolu. Dnes je to druhá najnavštevovanejšia atrakcia Európy.

 

Bazilika Sacré Coeur – Paríž (Francúzsko)

Počet návštevníkov za rok: 10 500 000

 

Sacré Coeur láka návštevníkov na vrchol Montmartre pre rôzne dôvody. Niektorí sa sem chodia modliť či meditovať, no väčšina turistov navštívi baziliku pre pozoruhodné výhľady na „mesto svetla“ z najvyššieho bodu. Stavba baziliky, ktorá začala v roku 1871 mala obnoviť mier na mieste sfarbeného násilím počas revolúcie a parížskej komúny.

 

Múzeum Louvre – Paríž (Francúzsko)

Počet návštevníkov za rok: 8 500 000

 

Najnavštevovanejšie múzeum na svete nevykazuje známky opotrebenia a svoju návštevnosť osem a pol milióna návštevníkov si už udržuje niekoľko rokov. Kým Louvre je skutočne rajom pre milovníkov umenia s približne 35 000 dielami, je tiež predmetom diskusie – nie každý oceňuje sklenú pyramídu I. M. Peia, ktorá bola postavená pred vstupom múzea v roku 1989.

 

Bazilika sv. Petra – Vatikán (Taliansko)

Počet návštevníkov za rok: 7 000 000

 

Bazilika je jedna z najväčších svetových cirkevných stavieb a jedno z najposvätnejších katolíckych miest. Zdobená je zlatom, mramorovými stĺpmi, obrazmi anjelov, kultovými sochami a dielami vytvorenými renesančnými umelcami vrátane Rafaela, Brunelleschiho, Berniniho a Michelangela.

 

Koloseum – Rím (Taliansko)

Počet návštevníkov za rok: 6 900 000

 

Po dokončení v roku 80 n. l. prichádzalo do Kolosea aj 50 000 ľudí, ktorí sledovali drámy založené na mytológii, pozemné či námorné bitky i popravy, strety na smrť medzi bojovníkmi a tiež príšerné zabíjanie voľne žijúcich zvierat. Podzemné šachty, kde gladiátori čakali na svoju smrť boli v roku 2010 otvorené pre návštevníkov spolu s 34 metrov vysokým vrchným prstencom sedadiel odkiaľ sa ponúka panoramatický výhľad na „večné mesto.“

 

Eiffelova veža – Paríž (Francúzsko)

Počet návštevníkov za rok: 6 700 000

 

Táto obrovská štruktúra železa sa týči nad parížskym historickým centrom a nikdy nie je z dohľadu na dlho. Mnoho turistov si kupuje lístky v predstihu online. Obdivujte ulicu Champs de Mars a okolité ulice počas jazdy skleneným výťahom na najvyššiu úroveň, ktorá je vo výške 165 metrov.

 

Kolínska katedrála – Kolín nad Rýnom (Nemecko)

Počet návštevníkov za rok: 6 000 000

 

Táto gotická pamiatka dostavaná v roku 1880 bola vo výstavbe 600 rokov. Nádherný interiér zdobia oblúky vysoké až 43 metrov a dramaticky špicaté veže stúpajúce do výšok. Katedrála je najpozoruhodnejším symbolom mesta. Zastavte sa a obdivujte svätyňu Troch kráľov a zdolajte 533 schodov na dosiahnutie platformy s výhľadom na rieku Rýn a vzdialené pohoria.

 

Sanktuárium Panny Márie Lurdskej – Lurdy (Francúzsko)

Počet návštevníkov za rok: 6 000 000

 

14-ročná dievčina menom Bernadette Soubirousová zažila 18. vízu Panny Márie v jaskyni Massabielskej v roku 1858. Neskôr, rameno jej priateľa bolo uzdravené pramenitou vodou v tejto jaskyni. Dnes jaskyne a okolie vytvárajú  katolícky svätostánok, ktorý obsahuje pôvodný prameň, dve baziliky, tri múzeá, deväť kaplniek a ďalšie miesta na konanie bohoslužieb a zasadacích miestností.

 

Kaplnka Padre Pio – San Giovanni Rotondo (Taliansko)

Počet návštevníkov za rok: 6 000 000

 

Relatívne skromný kostol Panny Márie milostí (Santa Maria delle Grazie) postavený v roku 1950 zobrazuje zachovalé telo svätca, zatiaľ čo susedný pútnický kostol Padre Pio dokončený v roku 2004 súperí o pozornosť s jeho vysokými oblúkmi a modernou presklenou fasádou.

 

Zdroj/autor: travelandleisure.com, Fialová Zuzana

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
4.4/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa