S bazénom nad hlavou: TOP 3 plavby po Európe, kde vás čaká luxus a more zážitkov

2016-08-28 00:00:00 |   |    | 

Páčilo by sa vám stráviť dovolenku v luxusnom stredisku, v ktorom nájdete všetko, na čo si spomeniete? A čo tak okrem toho ešte sledovať okolo ubiehajúce more i kúsky pevniny a každý deň sa zastaviť na nejakom mieste, vychýrenom pre jeho krásu? Pristúpte na palubu!



 

V pokojných vodách pri pobreží sa nemusíte obávať morskej choroby, čas strávený na palube a prehliadky všetkých naplánovaných zastávok si maximálne vychutnáte. A keby sa predsa len morská choroba objavila, existuje na ňu jednoduché riešenie. A okrem toho – poznáte lepší a efektívnejší spôsob, ako navštíviť množstvo báječných miest počas jednej dovolenky? Len si predstavte, že si lebedíte v bazéne na palube a pozeráte sa pritom na šíre more…

 

Z BRITÁNIE DO PORTUGALSKA, ALE CEZ TALIANSKO

Začneme skutočne veľkolepou 14-dennou plavbou. Loď vypláva z prístavu v britskom Southamptone a po dvoch báječných dňoch na palube uvidíte Gibraltar, ktorý budete mať šancu dôkladne preskúmať. Neskôr sa zastavíte v Nice, Ríme, Livorne, Toulone, Malage a cez Lisabon sa vrátite späť do Southamptonu.

Čím sú tieto miesta také lákavé?

Gibraltár (Španielsko): Už samotná návšteva Gibraltárskej úžiny, kde je to z Európy „čo by kameňom dohodil“ do Afriky, je skvelým zážitkom. Turisti toto miesto však vyhľadávajú i pre prítomnosť ľudoopov vo voľnej prírode. Magoty bezchvosté sú skutočne roztomilé, keď od návštevníkov mámia nejakú tú desiatu. Zjavné je tiež to, že na Gibraltári stávala pevnosť, odkiaľ sa dobre strážilo územie. Ak vám to dovolí čas, vystúpte na tunajšiu hlavnú atrakciu – Skalu (anglicky The Upper Rock) – na taký pohľad na more nezabudnete.

Nice (Francúzsko): najkrajšia trieda mesta Promenade des Anglais, trhovisko CoursSaleya, staré mesto VieilleVille, baroková katedrála.

Rím (Taliansko): Pamiatky a najkrajšie miesta talianskej metropoly sú celosvetovo známe, napriek tomu ich však spomeňme – Koloseum, Konštantínov oblúk, Svätopeterské námestie, bazilika sv. Petra, Forum Romanum, Pantheon, Španielske schody a mnohé ďalšie. Prístav pre túto zastávku je Civitavecchia.

Livorno (Taliansko): katedrála, štvrť zo 17. storočia Nové Benátky, moderná synagóga.

Toulon (Francúzsko): nábrežie Quai Cronstadt, katedrála Notre-Dame-de-la-Séde de Toulon, opevnenie Tour Royale zo 16. storočia a FortSant-Louis zo 17. storočia.

Malaga (Španielsko): maurská pevnosť Alcazaba, jednoramenná katedrála Catedral de la Encarnación.

Lisabon (Portugalsko) : hrad svätého Juraja, katedrála Sé, Belémska veža, námestie Praca de Comercio.

 

Z BARCELONY DO NEAPOLA A SPÄŤ

Táto 7-denná výprava po mori tiež ponúka poznanie a zároveň príjemné až luxusné zázemie na lodi. Z Barcelony, kde pochopiteľne môžete ešte pred vstupom na palubu poznať tunajšie pamiatky, sa pozriete na Malorku, do Marseille, ďalšie na rade bude La Spezia, Rím, Neapol a nakoniec sa vrátite späť do Barcelony.

Prečo by ste sa na túto cestu mali vydať? Tu sú dôvody:

Palma de Mallorca (Španielsko): Zátoka Paliem, gotická katedrála Panny Márie

Marseille (Francúzsko): centrum mesta Starý prístav, pevnosti St. Jean a St. Nicholas, bazilika Notre-Dame de la Garde, katedrála, hlavná trieda La Canebiere


La Spezia (Taliansko): Menšie mestečko v severnom Taliansku ponúka napríklad katedrálu Cristo Re Dei Secoli, pevnosť San Giorgio alebo svätyňu Madonna dell´Olmo.

Ďalšími zastávkami sú Rím a Neapol, ktorých významné pamiatky nájdete vyššie.

 

TALIANSKO - CHORVÁTSKO - ČIERNA HORA - GRÉCKO

Prečo trochárčiť, keď sa nemusíte uspokojiť len s Chorvátskom alebo s Gréckom? Riešenie je jednoduché. Hravo totiž môžete navštíviť 7 miest v štyroch krajinách za 8 dní a domov si odviezť zážitky na celý život. Rovnako sa dá vyplávať i na cestu, ktorá vynecháva Čiernu Horu a pri ktorej sa zastavíte v iných prístavoch. Záleží na vašom želaní, kam sa chcete pozrieť.

Ako sa dopraviť na správne miesto?

Je jasné, že sa musíte pred vyplávaním dostať do správneho prístavu a po skončení plavby zase naspäť domov. K plavbám preto často patrí i organizovaný odchod a tiež návrat domov do ČR. O všetko sa preto stará cestovná kancelária a vy nemusíte mať najmenšie obavy.

Loď odchádza z Benátok, takže toto mesto si môžete vychutnať pred odjazdom alebo po príjazde, pretože loď dopláva nakoniec práve sem. Svetoznáme kanály a gondoly, bazilika sv. Marka, Dóžací palác, gotické a renesančné kostoly a omnoho viac – presne to vám toto mesto ponúkne.

 

Na svojej ceste za krásami Stredomoria uvidíte:

Terst (Taliansko): námestie Piazza Unitá d´Italia, zámok Miramare, hrad San Giusto, katedrála San Giusto, zvyšky rímskeho divadla, Opicinská električka (spojenie električky a lanovky)

Split (Chorvátsko): zvyšky Diokleciánovho paláca, tradičná tunajšia architektúra, pobrežie

Kotor (Čierna Hora): jedno z najzachovalejších stredovekých miest v Európe, románska katedrála sv. Tripuna, niekoľko dych berúcich kostolov a palácov – napríklad kostol sv. Kláry s nádherným mramorovým oltárom

Katakolon/Olympia (Grécko): pôvodne svätostánok antického Grécka, v ktorom sa vyše 1 000 rokov odohrávali každé 4 roky olympijské hry, Diov a Hérin chrám, Gymnasion, múzeum s mramorovou sochou boha Herma

Korfu (Grécko): Stráviť jeden báječný deň na Korfu, komu by sa to nepáčilo? Prekrásne pláže, priezračná voda – odpočiňte si tu pred poslednou zastávkou.

Dubrovník (Chorvátsko): najatraktívnejšie chorvátske letovisko, mestská brána Pile, Veľká Onofriova fontána, kniežací palác – pravdepodobne najkrajšia stavba celého mesta, zvyšky pôvodných hradieb

 

VY SI UŽÍVAJTE, O VŠETKO JE POSTARANÉ

Tieto plavby po moriach sú skutočne ako stvorené pre dokonalú relaxáciu. Nemusíte sa počas nich totiž o nič starať, sprevádza vás česky hovoriaci delegát, ktorý je vám kedykoľvek k dispozícii a odpovie na vaše otázky. Objavovať mestá, v ktorých loď počas niekoľkých hodín kotví, môžete jednotlivo alebo so skupinou, pokiaľ máte strach, že by ste sa snáď včas nevrátili na loď.

V lodiach, ktoré sa na také cesty vydávajú, môžete bývať vo vnútorných kajutách bez okien, vo vonkajších kajutách s oknami alebo sú k dispozícii dokonca kajuty so súkromným balkónom.

Na lodiach je pochopiteľne i pestrá škála služieb – bary najrôznejšieho typu, diskotéky, kasína, detské kluby a detské ihriská, divadlá, pasáže s obchodmi a iné kratochvíle. Núdzu tu nepocítia ani nadšení športovci – vyžiť sa môžu na bežeckej dráhe, na basketbalovom či volejbalovom ihrisku, v bazénoch a vírivkách, v saune, na minigolfe, v relaxačnej zóne, v kúpeľoch… Možností je skutočne nepreberné množstvo. A zatiaľ čo si užívate voľný čas, približujete sa k ďalšiemu nádhernému miestu. Jednoducho báječné!

Na palube panuje etiketa!

Hoci to znie možno neuveriteľne, na palube panuje istá etiketa, pokiaľ ide o obliekanie. Ak chcete tráviť čas na lodi športovaním alebo leňošením, samozrejme si so sebou vezmite športové oblečenie a obuv, ale nezabudnite tiež na to, že sa tu koná mnoho spoločenských udalostí. Záleží samozrejme na tom, na akú plavbu a s kým sa vydávate.

Už len na bežnú večeru by ste nemali chodiť v športovom, ani džínsy nie sú ideálnym riešením. Zatiaľ čo páni by mali mať na sebe nohavice, košeľu, prípadne ešte sako, dámy by si mali vziať šaty alebo spoločenské nohavice a blúzku. Už to svedčí o tom, že má celá cesta loďou nastavenú svoju úroveň.

Na lodi sú však i reštaurácie, kde skôr záleží na tom, aby ste sa cítili pohodlne, nie na tom, či máte na sebe šortky alebo nažehlené nohavice. Pokiaľ teda nechcete dopriať oku pekný pohľad na skvostne oblečené a noblesne chovajúce sa osoby navôkol, môžete zamieriť práve do týchto podnikov.

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

 

Inzertné oznámenie:

 

 

Štyri krajiny na jednej dovolenke

Páčilo by sa vám navštíviť 4 krajiny počas jednej dovolenky? V tom prípade sa vydajte na plavbu z Talianska cez Chorvátsko a Čiernu Horu do Grécka a naspäť. Užite si prepych vybranej lode a sledujte nádherne mihanie vĺn za sebou!

 

Čo si nenechať ujsť v Dubrovníku

Historické mestečko na pobreží južnej Dalmácie, často nazývané „perla Jadranu“, môže okrem stredomorskej atmosféry ponúknuť ešte oveľa viac. Čo všetko možno vidieť pri zastávke v Dubrovníku, sa dočítate v článku na portáli Cestovinky.cz (http://www.cestovinky.cz/), kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Z Británie do Talianska a späť

Vyplávajte z Británie a užite si 14 dní a nocí na palube luxusnej lode. Doplávate s ňou cez Gibraltár do Francúzska a Talianska, na spiatočnej ceste si prezriete Španielsko a Portugalsko. Aké väčšie poznanie si možno priať?

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa