Hrad Tourbillon – letné sídlo poznačené krvavou históriou

2022-02-24 12:00:00 |   |    | 

Prvé základy švajčiarskeho hradu Tourbillon postavili na konci 13. storočia. Odvtedy vystriedal niekoľko majiteľov, ktorí pôsobili najmä v cirkevnej sfére. Stalo sa z neho obľúbené letné sídlo, ktoré však poznačila tragická udalosť. Jedného z vlastníkov totiž zavraždili rebeli a jeho život tak vyhasol v hrade, ktorý tak veľmi miloval.



 

Pýcha a pád sionských biskupov

Mesto Sion sa nachádza v južnej časti Švajčiarska. V tomto regióne sa nachádzajú až tri hrady. Tourbillon patril cirkvi, miestny biskup ho využíval aj ako svoje letné sídlo a stretávali sa tam vysokopostavení predstavitelia z duchovného i spoločenského života. Základy postavili v roku 1290, posledné úpravy prvej fázy dokončili v roku 1308. Hrad neskôr niekoľkokrát zmenil majiteľov, vždy sa však dedil medzi biskupmi, ktorí mali na starosti tento región.

Pôvodne bol pýchou mesta, ale časom si to cirkevní hodnostári u ľudí pokazili, čo viedlo k malej revolúcii. Konkrétne biskup Tavel odkúpil palác v roku 1373, ale už o dva roky ho tam chytili rebeli a tí ho zavraždili. I keď mal hrad okolo areálu vysoké múry, ani tie ho neochránili v takejto kritickej situácii. Odvtedy sa toto sídlo stalo terčom viacerých sporov a následne ho zničili aj v 15. storočí.

 

Poslúžil na stavbu iných pamiatok

Nasledujúce roky hrad naďalej slúžil členom cirkvi. Časom však chátral a potreboval väčšiu investíciu do obnovy. V roku 1788 sa však stala udalosť, ktorá definitívne pochovala plány na jeho renováciu. V máji tam totiž nastal obrovský požiar, ktorý zničil skoro celý areál. Takmer všetky budovy boli poškodené a kvôli tomu sa odtiaľ odsťahovali poslední obyvatelia. Tourbillon začal chátrať a jeho stavu nedopomohlo ani to, že ho začali vykrádať. Zlodeji odtiaľ brali kamene, ktoré následne použili pri stavbe ďalších budov v regióne. Dnes tak hrad symbolicky prežíva aj v iných pamiatkach, kde použili časť jeho materiálu.

 

Zázrakom sa uchovali vzácne fresky

Väčšina budov v hradnom komplexe je už zničených. Vďaka tomu sa však z neho stala krásna ruina, ktorú často využívajú aj pri fotení profesionálnych fotografií. Tou najkrajšou časťou je kaplnka. Pôvodne bola zdobená freskami, ktoré sa porušili. Neskôr ju zrekonštruovali a obnovili tam aj fresky v gotickom štýle. Keď areál zachvátil v 18. storočí veľký požiar, z vonkajšej strany plamene budovu čiastočne zničili. No akoby zázrakom zostal interiér takmer úplne zachovaný. I keď odvtedy maľby nikto neobnovoval, stále sú na stenách dobre viditeľné a pokladajú ich za najcennejšiu časť hradu.

Intérieur chapelle - château de Tourbillon.jpg

By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Espandero" title="User:Espandero">Espandero</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY-SA 4.0, Link

 

Túra s nádhernými výhľadmi

Výstup k hradu patrí k náročnejším. Keďže stojí na vysokom kopci nad mestom, jedná sa skôr o malú túru. Časť nej vedie po klasickom chodníku a potom budete vystupovať po schodoch. Po celý čas budete mať nádherný výhľad nielen na centrum, ale aj na okolitú prírodu. Cesta vám bude trvať niečo vyše jednej hodiny. Vstup do Tourbillonu je bezplatný. V cieli vašej túry sa môžete poprechádzať po celom areáli a popozerať si pozostatky pôvodného nádherného hradu. Z najvyššieho bodu sa vám ešte raz naskytne pohľad na úžasnú švajčiarsku prírodu.

 

Katedrála s najstarším funkčným organom na svete

Nad mestom Sion sa týčia dva vysoké kopce. Tie v minulosti využívali práve na stavbu takýchto významných komplexov, aby boli dobre chránení pred nepriateľmi. Oproti hradu Tourbillon sa nachádza bazilika Valére, ktorú zvyknú tiež označovať ako hrad. Taktiež tam v minulosti žili vysoko ostavení cirkevní hodnostári. Tento komplex sa podarilo uchovať v lepšom stave ako susedný Tourbillon. Vďaka tomu nájdete v kostole dve vzácne veci. Prvou z nich je hodvábne plátno ozdobené dobovým kresbami, ktoré pochádza z 11. storočia. Táto cennosť je súčasťou tunajšej pokladnice, kde sa nachádzajú aj iné cirkevné klenoty. Ešte cennejší je najstarší zachovaný organ na svete, ktorý je stále funkčný a dá sa na ňom hrať.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa